Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Πρέσινγκ» Στρατούλη στις διοικήσεις Ταμείων για τα διαθέσιμα

Συνεχείς μάχες δίνει η ηγεσία της κοινωνικής ασφάλισης η οποία καθησυχάζει τους ασφαλισμένους ότι οι συντάξεις θα πληρωθούν χωρίς καθυστέρηση, στις 29 Μαΐου και στις 2 Ιουνίου. Τα ανοικτά μέτωπα, η αγωνία για τα διαθέσιμα και οι ελπίδες για τη ρύθμιση οφειλών.

«Πρέσινγκ» Στρατούλη στις διοικήσεις Ταμείων για τα διαθέσιμα

Διαβεβαιώσεις σε όλους τους τόνους ότι οι συντάξεις του Ιουνίου θα καταβληθούν στην ώρα τους δίνει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Την ίδια στιγμή, βέβαια, επιδιώκει να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει κανένα τεχνικό ή άλλου τύπου πρόβλημα, δίνοντας μάχες σε πολλά μέτωπα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης απέστειλε επιστολή προς τις διοικήσεις όλων των ασφαλιστικών ταμείων, για να ενημερωθεί με τον πλέον κατάλληλο τρόπο για το ύψος των διαθεσίμων που υπάρχουν σε εμπορικές τράπεζες, το επιτόκιο με το οποίο τα τοκίζουν αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο επελέγη η συγκεκριμένη τράπεζα.

Έτσι θα διαπιστωθεί αφενός αν υπάρχουν διαθέσιμα στα ταμεία τους, αφετέρου εάν αυτά έχουν επενδυθεί με τον συμφερότερο τρόπο, ή αν το επιτόκιο που παρέχει η Τράπεζα της Ελλάδος για τη μεταφορά τους σε αυτήν είναι υψηλότερο.

Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει η διοίκηση του ΕΤΑΤ, και μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης είναι η μεταφορά διαθεσίμων της τάξης των 150 εκατ. ευρώ στην ΤτΕ για τη μετατροπή τους σε κρατικά ρέπος.

Η αντίστροφη μέτρηση για την πληρωμή των συντάξεων έχει αρχίσει και τα διαθέσιμα των ταμείων θεωρούνται αναγκαία, για την πληρωμή περίπου 900 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στην κρατική χρηματοδότηση προς τα ταμεία.

Από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους διαβεβαιώνουν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

Συνολικά, μέσα στα επόμενα 24ωρα θα πρέπει να έχουν εξασφαλιστεί 2,3 δισ. ευρώ για την πληρωμή των συντάξεων στις 29 Μαΐου και στις 2 Ιουνίου (μεσολαβεί η αργία του Αγίου Πνεύματος).

Το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζει το υπερεπικουρικό των μισθωτών, το οποίο έφτασε ένα βήμα πριν από το σπάσιμο ομολόγων (με απώλειες που θα ξεπερνούσαν κατά πολύ το 25%) για να καλύψει έλλειμμα της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ και να πληρώσει συντάξεις στους 1 εκατ. και κάτι συνταξιούχους του. Το ταμείο θα λάβει τελικά 50 εκατ. ευρώ από το μικρό κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ, ενώ τα υπόλοιπα αναζητούνται από το ΙΚΑ (περίπου 10 εκατ.).

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει το Ταμείο Νομικών, το οποίο για έναν ακόμη μήνα οδηγείται στη ρευστοποίηση αποθεματικών, κυρίως ομολόγων, για την κάλυψη ελλείμματος της τάξης των 5 εκατ. ευρώ, ώστε να πληρωθούν οι συντάξεις στην ώρα τους.

Το ΙΚΑ, για τις συντάξεις του Ιουνίου θα λάβει κρατική χρηματοδότηση της τάξης των 280 εκατ. ευρώ, ενώ προχώρησε στη σύναψη ρέπος με εμπορική τράπεζα (με εγγύηση ομόλογα ελληνικού δημοσίου τα οποία το ίδιο κατέχει) ύψους έως 150 εκατ. ευρώ, καθώς και στο δανεισμό 70 εκατ. από τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφάλισης Δημοσίου, 40 εκατ. από το Ταμείο Υγείας Δημοτικών Κοινοτικών Υπαλλήλων και 100 εκατ. από τον Τομέα Ασφάλισης Προσωπικού της ΔΕΗ.

Το πρόβλημα στο ΙΚΑ, εκτός από τις συνέπειες της κρίσης, έγκειται στη μεγάλη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στα έσοδά του, τα οποία μειώνονται παρότι η απασχόληση σύμφωνα με την ΕΡΓΑΝΗ αυξάνεται. Αναλυτικά, τον Ιανουάριο το ΙΚΑ εισέπραξε 867 εκατ. ευρώ, έναντι 864 εκατ. πέρυσι, τον Φεβρουάριο 889 εκατ. έναντι 962 εκατ. το 2014 και το Μάρτιο 786 εκατ. από 818 εκατ.

Την έκπληξη φαίνεται πως κάνει ο ΟΑΕΕ, καθώς κυρίως λόγω της μεγάλης συμμετοχής των ελεύθερων επαγγελματιών στη ρύθμιση οφειλών, τα έσοδά του το δεύτερο δίμηνο του έτους εμφανίζονται αυξημένα κατά 11% σε σχέση με το πρώτο δίμηνο του 2015 και κατά 6,2% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Έτσι, για πρώτη φορά μετά από μήνες, ο Οργανισμός θα λάβει μόνο 150 εκατ. ευρώ από το δημόσιο, για να πληρώσει τις συντάξεις. Σταθερά στην κρατική χρηματοδότηση, με 300 εκατ. ευρώ το μήνα, στηρίζεται ο ΟΓΑ, ενώ κατά μέσο όρο 80 εκατ. ευρώ λαμβάνει κάθε μήνα το ΝΑΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v