Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η τάση αυξημένης συμμετοχής των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. Το τετράμηνο Ιανουάριος - Απρίλιος, οι εισαγωγές από Βουλγαρία, Ιταλία, ΠΓΔΜ, Τουρκία και Αλβανία κάλυψαν το 24% της καθαρής ζήτησης, όπως αυτή καταγράφεται στα σημεία μέτρησης του συστήματος (υψηλή τάση).
Την ίδια χρονική περίοδο, η ηλεκτροπαραγωγή από τα λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ ήταν μειωμένη κατά 25% έναντι του τετραμήνου 2014, καλύπτοντας το 43,5% της ζήτησης.
Το ενδιαφέρον είναι ότι οι εισαγωγές τον Απρίλιο του 2015 έναντι του Απριλίου του 2014 ήταν αυξημένες κατά περίπου 26%, όταν το συγκεκριμένο μήνα η μέση Οριακή Τιμή του Συστήματος (τιμή χονδρικής) και η Οριακή Τιμή Αποκλίσεων (τιμή που διαμορφώνεται μετά την εκκαθάριση), με την οποία αμείβονται οι εισαγωγείς, ήταν αντίστοιχα 47,83 και 54,01 ευρώ η μεγαβατώρα (1.000 κιλοβατώρες), οι χαμηλότερες δηλαδή από τον Ιανουάριο του 2014. Γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει περίσσεια ενέργειας στις χώρες με τις οποίες συνδέεται η Ελλάδα και κυρίως η Βουλγαρία και η Ιταλία, οπότε ακόμη και με χαμηλές τιμές στη εγχώρια χονδρική, οι εισαγωγές είναι συμφέρουσες.
Ειδικότερα τον Απρίλιο οι καθαρές εισαγωγές (εισαγωγές μείον εξαγωγές) ανήλθαν σε 951.865 μεγαβατώρες, ενώ το ισοζύγιο με όλες τις διασυνδέσεις της χώρας ήταν υπέρ των εισαγωγών. Μεγαλύτερος εξαγωγέας προς την Ελλάδα συνεχίζει να είναι η Βουλγαρία με 386,770 μεγαβατώρες και δεύτερη η Ιταλία με 177.592 μεγαβατώρες. Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι ενώ μέχρι πριν από λίγα χρόνια το ιταλικό δίκτυο έπαιρνε ενέργεια μέσω της διασύνδεσης με την Ελλάδα, πλέον συμβαίνει το αντίθετο. Ακολουθούν οι εισαγωγές από την ΠΓΔΜ και την Αλβανία με 174.753 και 163.484 μεγαβατώρες αντίστοιχα, ενώ μέσω της διασύνδεσης με την Τουρκία το ελληνικό δίκτυο τροφοδοτήθηκε με περίπου 50.000 μεγαβατώρες.
Τον Απρίλιο εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας μέσω των διασυνδέσεων της Ελλάδαςπραγματοποίησαν 28 εταιρείες περιλαμβανόμενης της ΔΕΗ. Η τελευταία ωστόσο με 266.758 μεγαβατώρες συμμετείχε στο 26% των εισαγωγών, ενώ τις υπόλοιπες ποσότητες εισήγαγαν άλλες ελληνικές και μη εταιρείες.
Τις μεγαλύτερες μετά τη ΔΕΗ εισαγωγές (137.298 μεγαβατώρες), πραγματοποιεί η μονοπρόσωπη ΕΠΕ GEN-I-Athens, η οποία ωστόσο είναι θυγατρική της σλοβένικης GEN, η οποία διαθέτει συμβατικές και πυρηνικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και εμπορεύεται ηλεκτρική ενέργεια σε όλη τη ΝΑ. Ευρώπη, την Ιταλία και τη Μ. Βρετανία. Γενικότερα πάντως τις μεγαλύτερες εισαγωγές πραγματοποιούν εταιρείες που είναι συνδεδεμένες με παραγωγικές μονάδες στη Βαλκανική.
Από τις ελληνικές εταιρείες, συμμετοχή στο εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας κυρίως με εισαγωγές, έχουν η Protergia του ομίλου Μυτιληναίου, η Ήρων θυγατρική της ΤΕΡΝΑ, η Elpedison, η Ensco, η Watt and Volt, ενώ παρουσία έχουν μεγάλες ευρωπαϊκές όπως οι ελβετικές Axpo και Alpiq, Edison και Enel.
Τέλος ο τζίρος του εμπορίου κυμάνθηκε τον Απρίλιο στα επίπεδα των 42 εκατομμυρίων καθώς επηρεάστηκε από τις χαμηλές τιμές στη χονδρική.