Πώς η Ελλάδα έχασε 1 δισ. σε τέσσερα χρόνια

Πλήγμα στο συνεδριακό τουρισμό από μπαράζ παρεμβάσεων που άλλαξαν τα δεδομένα στην ελληνική αγορά. Πώς χάθηκαν 1.500 ιατρικά συνέδρια κάθε χρόνο. Οι επιπτώσεις σε έσοδα, απασχόληση. Στη θέση που κατείχε πριν από τέσσερα χρόνια η Ελλάδα αναρριχήθηκε η Τουρκία.

Πώς η Ελλάδα έχασε 1 δισ. σε τέσσερα χρόνια

Απώλεια εσόδων άνω του 1 δισ. ευρώ υπολογίζεται πως κατέγραψε ο συνεδριακός τουρισμός στην Ελλάδα την τελευταία τετραετία, παρά την ανάκαμψη της Αθήνας και το άλμα 20 θέσεων που έκανε η ελληνική πρωτεύουσα στην παγκόσμια κατάταξη του 2014.

Όπως εξηγεί στο Euro2day.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO) Ντίνος Αστράς, την περίοδο 2011-2013 η Ελλάδα κατρακύλησε από τη 19η στην 40ή θέση της παγκόσμιας κατάταξης, με αποτέλεσμα να υπολογίζεται πως χάθηκαν ετησίως έσοδα της τάξης των 350 εκατ. ευρώ και συνολικά περί το 1 δισ. τα τελευταία χρόνια.

Ακριβή στοιχεία, ωστόσο, για την απώλεια εσόδων που είχαν κατηγορίες επιχειρήσεων που συνδέονται με τη διοργάνωση συνεδρίων στην Ελλάδα δεν υπάρχουν. Ο λόγος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του HAPCO, είναι πως δεν υπάρχει μέχρι σήμερα Μητρώο Συνεδρίων στη χώρα μας, παρότι ο HAPCO το ζητά επίμονα από όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων. Το αποτέλεσμα είναι να μην καταγράφεται το σύνολο των συνεδρίων που διοργανώνονται στη χώρα μας, η τοποθεσία, ο αριθμός των συμμετεχόντων, ούτε και ο τζίρος από αυτά.

Καθοριστικό ρόλο στην κατρακύλα του συνεδριακού τουρισμού στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Ντ. Αστρά, έπαιξε η καθίζηση των εθνικών διοργανώσεων. Όπως εξηγεί ο ίδιος, επικαλούμενος σχετικές αναφορές του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), οι διοργανώσεις ιατρικού περιεχομένου μέχρι το 2011 έφθαναν συνολικά τις 2.200, αντιπροσωπεύοντας τζίρο μισού δισ. ευρώ. Μετά το 2012, όμως, μειώθηκαν στις 700 σε ετήσια βάση.

Η επίδραση της βουτιάς των εγχώριων ιατρικών διοργανώσεων

Η βουτιά που κατέγραψε ο συνεδριακός κλάδος την προηγούμενη τετραετία γίνεται αντιληπτός αν υπολογίσει κανείς πως το 80% των συνεδρίων αφορά διοργανώσεις ιατρικού περιεχομένου.

Το αρνητικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του HAPCO, συνδέεται άμεσα με τους περιορισμούς που έθετε ο ΕΟΦ στη διοργάνωση συνεδρίων σε μια προσπάθεια να κλείσουν τα παράθυρα φοροδιαφυγής των επιχειρήσεων μέσω της ανάληψης χορηγιών σε αυτά.

Επιπλέον, εξηγεί, σημαντικό ρόλο έπαιξε ο κώδικας δεοντολογίας που υιοθέτησε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (ΣΦΕΕ) σχετικά με τους όρους συμμετοχής των μελών σε συνέδρια, κυρίως μέσω χορηγιών.

Το αποτέλεσμα ήταν να μειωθούν 70% οι χορηγίες στα συνέδρια που διοργανώνονται στην Ελλάδα καθιστώντας τα σε σημαντικό βαθμό ασύμφορα για τους διοργανωτές.

Αναφερόμενος στην πολλαπλασιαστική επίδραση της διοργάνωσης συνεδρίων στην εθνική οικονομία ο Ντ. Αστράς σημείωσε χαρακτηριστικά πως ένα μικρό (για τα ευρωπαϊκά δεδομένα) διεθνές συνέδριο 1.000 ατόμων κινητοποιεί 50-60 θέσεις εργασίας και στη διοργάνωσή του εμπλέκονται 66 διαφορετικά επαγγέλματα.

Σε αντιδιαστολή με το θεσμικό αλαλούμ που επικρατεί στην Ελλάδα γειτονικές ανταγωνίστριες χώρες αξιοποιούν στο έπακρον τον συνεδριακό τουρισμό. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Τουρκίας η οποία κατέλαβε το 2014 τη 19η θέση της παγκόσμιας κατάταξης διοργανώνοντας 190 διεθνή συνέδρια.

Η Κωνσταντινούπολη συγκεκριμένα βρέθηκε 9η παγκοσμίως όσον αφορά τις πόλεις χάρη στα 130 διεθνή συνέδρια που φιλοξένησε τη χρονιά που πέρασε, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης για το χώρο των συνεδρίων ICCA.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v