Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρήτρα... βιωσιμότητας αναζητά το ΕΤΕΑ

Το παρασκήνιο πίσω από την πρόταση για σπάσιμο ομολόγων και γιατί τα μαζεύει τώρα το υπ. Εργασίας. Οι καταγγελίες Στρατούλη, οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και η σκληρή πραγματικότητα για τα οικονομικά των ταμείων.

Ρήτρα... βιωσιμότητας αναζητά το ΕΤΕΑ

Από τα χρέη που έχουν δημιουργήσει άλλα ταμεία, κυρίως το ΙΚΑ, προς το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) θα καλυφθεί η τρύπα ύψους, ή ορθότερα βάθους 100 εκατ. ευρώ, για την πληρωμή των συντάξεων του Ιουνίου. Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η αποκάλυψη της εισήγησης από τη διοίκηση του ΕΤΕΑ στο Διοικητικό Συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης, η οποία βέβαια, αποκλείεται να έγινε εν αγνοία της πολιτικής ηγεσίας, εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η εισήγηση αποσύρεται.

Σύμφωνα με τον κ. Στρατούλη, η εισήγηση προς το Δ.Σ του ΕΤΕΑ, με την οποία προτεινόταν ως ενδεχόμενο η υποβολή αιτήματος για απόληψη τμήματος χρηματικών ποσών από τα πλεονάζοντα κεφάλαια -που στο παρελθόν είχαν μεταφερθεί υποχρεωτικά στο λογαριασμό των διαθεσίμων κεφαλαίων στην Τράπεζα της Ελλάδος- αποσύρεται και δεν θα συζητηθεί μετά από συνεννόησή του και τη σύμφωνη γνώμη του Γεν. Γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργου Ρωμανιά και του Διοικητή του ΕΤΕΑ, Θανάση Καποτά.

Ο κ. Καποτάς υπογράμμισε σήμερα, μιλώντας στο Βήμα, ότι το έλλειμμα ύψους 100 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί από τον κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ αλλά και από οφειλές ασφαλιστικών ταμείων. 

Τόνισε ότι με βάση το νόμο 4325/2015 που ψηφίστηκε στις 11 Μαΐου το ΕΤΕΑ μπορεί να πάρει χρήματα από το μικρό ΑΚΑΓΕ, ενώ τα υπόλοιπα θα αντληθούν "από ταμεία που μας οφείλουν".

Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας επισημαίνει ότι, το υπουργείο θα συμβάλει άμεσα στην αντιμετώπιση του ταμειακού προβλήματος του ΕΤΕΑ, που δημιουργήθηκε από το καταστροφικό κούρεμα 53% των αποθεματικών του από την κυβέρνηση Παπαδήμου-Σαμαρά-Βενιζέλου το 2012 και το ίδιο θα κάνει και στο μέλλον.

Η πρόταση για την κάλυψη του ελλείμματος του ΕΤΕΑ, με στόχο την καταβολή των συντάξεων Ιουνίου, καταδεικνύει το τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία και γενικότερα το ελληνικό δημόσιο.

Έρχεται όμως ίσως στην πιο κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές, όπου οι επικουρικές συντάξεις βρίσκονται στο προσκήνιο των συζητήσεων, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να εξασφαλίσει την πολυπόθητη ρευστότητα. Όπως υποστηρίζει ο κ. Στρατούλης «η κυβέρνηση εγγυάται ότι οι επικουρικές όχι μόνο θα καταβάλλονται κανονικά, που είναι το αυτονόητο, αλλά και χωρίς τις σφαγιαστικές μειώσεις που θα γίνονταν εάν εφαρμοζόταν η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, που είχε νομοθετήσει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου σε συμφωνία με την τρόικα, και με τις οποίες θα αφαιρούνταν κατά τη διάρκεια του 2015 από τις τσέπες των συνταξιούχων 326 εκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο είχαν εγγράψει στον κρατικό προϋπολογισμό».

Και πράγματι, αυτό είναι το δίλημμα. Υπαναχώρηση στη διαπραγμάτευση και εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, προκειμένου το έλλειμμα να καλύπτεται κάθε φορά από μειώσεις στις παροχές, ή κατάργηση της ρήτρας και κάλυψη των συνεχώς αυξανόμενων ελλειμμάτων από το κράτος, την περιουσία του ταμείου (ακόμη και με απώλειες), ή την περιουσία άλλων ταμείων, στο πλαίσιο μιας ιδιότυπης αλληλεγγύης.

Βάσει των υπολογισμών, έως το τέλος του χρόνου, το ΕΤΕΑ θα χρειάζεται επιπλέον 100 εκατ. ευρώ ανά δίμηνο.
Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, με τη δημοσιοποίηση της είδησης, έβγαλαν ανακοινώσεις για την προστασία των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία άφησαν να κουρευτούν με το PSI. Παράλληλα, ενώ είναι τα δύο κόμματα που ψήφισαν και εφάρμοσαν τον Ιούλιο του 2014 τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, είναι τα ίδια που ενώ έπρεπε έκλεισαν τα μάτια τον Οκτώβριο του 2014 και εν όψει των πολιτικών εξελίξεων οδήγησαν τελικά τη χώρα σε εκλογές, δεν αποφάσισαν την περαιτέρω μείωση των επικουρικών, όπως θα έπρεπε με βάση τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Κάλυψαν το έλλειμμα από το ΑΚΑΓΕ, πρακτική που εφόσον υπάρξει η απαιτούμενη ρευστότητα (γιατί τα ποσά είναι ήδη τοποθετημένα σε κρατικά ρέπος) θα συνεχίσει και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ.

Ο διοικητής του ΕΤΕΑ Θ. Καποτάς, όταν ήταν συνδικαλιστής, πρόεδρος της ομοσπονδίας των ασφαλιστικών ταμείων (ΠΟΠΟΚΠ) φώναζε πως οι μειώσεις εντός του 2015 θα είναι άνω του 15%. Αυτό το 15% πρέπει να καλύψει τώρα, χωρίς δυνατότητα κρατικής χρηματοδότησης, καθώς το κράτος δεν συμμετέχει στην επικουρική ασφάλιση...

Ο κ. Στρατούλης θεωρεί πως οι προηγούμενες κυβερνήσεις πρέπει να λογοδοτήσουν για τη διαχρονική λεηλασία των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων. Μόνο, που μια τέτοια λεηλασία παραλίγο να διαπράξει και η δική του διοίκηση. Και μάλιστα, με πολλές νομικές παρενέργειες, αφού είναι σε ισχύ ακόμη ο νόμος που ορίζει την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, σε περίπτωση ελλείμματος στο ΕΤΕΑ. Και μπορεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να διατείνεται ότι η διάταξη είναι έτοιμη, κατατεθειμένη στον Γραμματέα της Κυβέρνησης, όσο δεν ψηφίζεται ισχύει ο προηγούμενος νόμος...

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v