Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στήνεται νέα άμυνα στις κόκκινες γραμμές

Οδηγίες Τσίπρα για επιτάχυνση στο Brussels Group. Κυβερνητικό Συμβούλιο... Μπεν Χουρ χωρίς, πάλι, αποφάσεις. Η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ δίνει πόντους στη διαπραγμάτευση και πυροδοτεί αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Επιμονή στις κόκκινες γραμμές. Γράψε-σβήσε στα φορολογικά μέτρα.

Στήνεται νέα άμυνα στις κόκκινες γραμμές

Η πρώτη κίνηση που δείχνει ότι η διαπραγμάτευση ξεκολλάει έστω και σε ένα πεδίο, η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, πυροδοτεί και τις πρώτες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ενδείξεις γενικευμένου αντάρτικου.

Την ίδια στιγμή, όλα τα υπόλοιπα θέματα-αγκάθια, από το εργασιακό και το ασφαλιστικό μέχρι το φορολογικό, παραμένουν βαλτωμένα, καθώς οι δανειστές και η κυβέρνηση δεν δείχνουν καμία προθυμία να παραβιάσουν τις κόκκινες γραμμές τους.

Αυτή η εικόνα βγήκε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο που συνεδρίαζε μέχρι τα μεσάνυχτα χθες, επί πεντάωρο και για τρίτη ημέρα.

Ο επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων στο Brussels Group Γιώργος Χουλιαράκης μετείχε στη συνεδρίαση και ενημέρωσε αναλυτικά για την πορεία των διαβουλεύσεων, ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσίασε τα βασικά σημεία των υπό συζήτηση φορολογικών μέτρων.

Αντικλείδι η πολιτική λύση κορυφής

Το συμπέρασμα, όπως δόθηκε από κυβερνητικές πηγές, ήταν το ίδιο με των προηγούμενων ημερών:

* Παρά την πρόοδο, οι τεχνικές συζητήσεις των κλιμακίων έφτασαν στο όριό τους.

* Στο πεδίο του φορολογικού υπάρχουν ακόμη «τεχνικές λεπτομέρειες» (και ασάφεια ως προς το ύψος του πρωτογενούς πλειονάσματος από το οποίο θα εξαρτητηθούν τα μέτρα), ωστόσο η φιλοσοφία των προτεινόμενων από την κυβέρνηση μέτρων είναι «να πληρώσουν τα υψηλότερα εισοδήματα» και «να μην πέσουν πάλι τα βάρη στα χαμηλά».

* Οι ιδιωτικοποιήσεις προχωρούν  με αρχή τον ΟΛΠ. Κατά τις ίδιες πηγές «το θέμα δεν συζητήθηκε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο» ωστόσο «ισχύει η εισήγηση του ΤΑΙΠΕΔ». Δηλαδή, ανοίγει ο δρόμος για την παραχώρηση του 51% του μεγάλου λιμανιού.

* Η κυβέρνηση έκανε όσα βήματα της αναλογούσαν, αλλά δεν θα κάνει το μοιραίο για να παραβιάσει τις κόκκινες γραμμές σε εργασιακό-ασφαλιστικό.

* Αν και υπάρχουν ακόμη περιθώρια για συγκλίσεις, η λύση θα είναι αποτέλεσμα πολιτικής βούλησης των εταίρων, «και μόνο».

Συνεπώς, θα γίνει κάθε προσπάθεια επιτάχυνσης των διαβουλεύσεων στο Brussels Group (που ξαναπιάνει δουλειά από σήμερα), ωστόσο το βάρος πέφτει πάλι στην πολιτική διαπραγμάτευση «που θα πάρει πάνω του ο Αλέξης Τσίπρας» με ορίζοντα τη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Μαΐου ώστε να πάμε σε λύση σε έκτακτο Eurogroup αμέσως μετά.

Το δημοψήφισμα περνά σε δεύτερο πλάνο ως «προειδοποίηση» (σ.σ. σε ένδειξη καλής θέλησης), αλλά δεν αποσύρεται ως διέξοδος εάν φτάσουμε σε αδιέξοδο.

Άρχισαν τα εσωκομματικά όργανα

Όσο περισσότερο διαφαίνεται συμφωνία πάντως τόσο πιο ευδιάκριτες γίνονται οι διαφορές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με τους πιο σκληρούς να ετοιμάζονται να βγάλουν τα μαχαίρια από τα θηκάρια.

Ο βουλευτής Πειραιά Στάθης Λεουτσάκος δημοσιοποίησε χθες την αντίθεσή του στην πώληση του 51% του ΟΛΠ. «Θεωρώ ότι είναι μείζον λάθος να υποχωρήσει η κυβέρνηση και να προκηρύξει τις ιδιωτικοποιήσεις», είπε, μεταφέροντας τη θέση της αριστερής πτέρυγας την οποία εκπροσωπεί στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα, ο λεγόμενος υπαρχηγός της πτέρυγας, αν. υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, διαβεβαίωνε ότι η κυβέρνηση θα κάνει μεν ελιγμούς («επιμέρους υποχωρήσεις πάντα γίνονται») αλλά «συμφωνία που θα ακυρώνει τον βασικό κορμό των προγραμματικών δηλώσεων δεν θα έρθει». Υποστήριξε μάλιστα την ένταξη της χώρας στην επενδυτική τράπεζα των χωρών BRICS «ώστε να δανειστούμε χωρίς μνημόνια», παρότι η εν λόγω τράπεζα θα λειτουργήσει από την επόμενη χρονιά.

«Αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παραδοθεί ούτε θα κάνει πίσω από τις προεκλογικές προγραμματικές δεσμεύσεις της» δήλωσε και... ο αρχηγός (και υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης) Παναγιώτης Λαφαζάνης, ολοκληρώνοντας -σε αυτήν τη φάση- τη σκληρή παρέμβαση της αριστερής πτέρυγας.

Αργά το βράδυ χτύπησε και ο Αντώνης Νταβανέλος, στέλεχος της ολιγάριθμης πρώην συνιστώσας ΔΕΑ και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας. Η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου ήταν λάθος, οι κόκκινες γραμμές ξεθωριάζουν και πρέπει να γίνουν εκλογές, έγραψε σε άρθρο του.

Ούτε δημοψήφισμα ούτε εκλογές

Στον αντίποδα, αλλά με ρητορική που να καλύπτει το μεγαλύτερο τμήμα των στελεχών, εμφανίσθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης. Αυτήν τη στιγμή δεν προγραμματίζουμε ούτε εκλογές ούτε δημοψήφισμα, πάμε σε πολιτικές πρωτοβουλίες για να υπάρξει συμφωνία που θα έλθει στη Βουλή, είπε.

To (ρητορικό) ερώτημα γιατί υπάρχει αυτή η απόσταση στα εργασιακά έθεσε δημοσίως και ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης, για να αποδώσει σε κύκλους των δανειστών σκοπιμότητα: «Είναι και εσωτερικό τους ζήτημα να μην επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις γιατί θα ακυρώσουν το μοντέλο που χτίζουν για όλη την Ευρώπη και το ξεκίνησαν από την Ελλάδα»", δηλαδή «μια αγορά εργασίας-ζούγκλα».

Περισσότερο πιεστικός ο υπέρμαχος της θέσης «καλύτερα μία μέτρια συμφωνία παρά ρήξη» Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος, ως ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, επανέλαβε τη θέση του ότι «δεν χρειάζεται δημοψήφισμα, η συμφωνία είναι μονόδρομος».

Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και εκτός και εντός, δηλαδή με το χρονοδιάγραμμα ασφυκτικό λόγω έλλειψης ρευστότητας...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v