Πόκερ για γερά νεύρα εξελίσσεται από την Πέμπτη το βράδυ, μεταξύ Αθήνας, Βρυξελλών, Βερολίνου, Φρανκφούρτης και Ουάσιγκτον για τη ρευστότητα που διαθέτει το ελληνικό κράτος και αν είναι σε θέση και προτίθεται να πραγματοποιήσει την πληρωμή των 750 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ την Τρίτη.
Ενώ όλα τα φώτα είναι στραμμένα στη διαπραγμάτευση και στο εάν θα βγάλει ή όχι ανακοίνωση απόψε το Eurogroup για πρόοδο των εξελίξεων, το θρίλερ φαίνεται πως παίζεται αλλού.
Η Αθήνα περιπλέκει το ήδη θολό τοπίο με διαρροές ότι επιδιώκει ανακοίνωση από το αποψινό Eurogroup που θα είναι με τέτοιο τρόπο γραμμένη ώστε να ικανοποιεί τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η ΕΚΤ και να ξεκλειδώσει η ρευστότητα.
Υπενθυμίζουμε ότι η ΕΚΤ και ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι έχουν επανειλημμένως δηλώσει ότι πρέπει να υπάρξει σαφής ένδειξη για επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν προχωρήσει σε χαλάρωση των όρων παροχής ρευστότητας προς την Ελλάδα.
Αυτό όμως αφορά τις διαπραγματεύσεις. Το θέμα πληρωμής του ΔΝΤ ανήκει σε άλλη κατηγορία.
Όπως μας ενημέρωσαν αρμόδιες πηγές, στην Ε.Ε. αλλά και στο πρωθυπουργικό γραφείο υπάρχει η αγωνία για την πληρωμή της Τρίτης. Μια δήλωση-χρησμός του Γερμανού υπουργού Οικονομικών δείχνει ότι η Ελλάδα αυτή τη φορά ίσως δεν μπλοφάρει και ίσως φθάσει να μαζέψει τα χρήματα κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.
Ο λόγος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περί πιθανής ξαφνικής χρεοκοπίας δεν έχει ειπωθεί τυχαία τώρα. Όπως μαθαίνουμε, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται εδώ και μέρες σε συνεχή επικοινωνία με την ηγεσία της Ε.Ε. και της ΕΚΤ για το θέμα αποπληρωμής του ΔΝΤ, το οποίο έχει απορρίψει σχετικό αίτημα για καθυστέρηση της διαδικασίας. Και παρά το γεγονός ότι τεχνικά και νομικά, εάν η Αθήνα δεν πληρώσει την Τρίτη, δεν θα βρεθεί αυτόματα σε default, υπάρχουν φόβοι ότι μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε αναταραχή στον τραπεζικό τομέα με εκροές καταθέσεων και βεβαίως θα προκαλούσε πολιτική αστάθεια στο εσωτερικό της χώρας.
Ο κ. Τσίπρας έχει δηλώσει από το βήμα της Βουλής ότι προτεραιότητα παραμένει να πληρωθούν οι πιστωτές όπως και οι μισθοί και οι συντάξεις.
Την Παρασκευή, μάλιστα, ανώτερος αξιωματούχος της Ε.Ε. ενημέρωνε τους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι η πληρωμή θα γίνει κανονικά και εύκολα.
Τι συμβαίνει λοιπόν;
1. Το πρώτο σενάριο που επικράτησε αρχικά στις Βρυξέλλες ήταν ότι η ελληνική κυβέρνηση μπλόφαρε για ακόμα μία φορά με τα ταμειακά διαθέσιμα. Μεσολάβησε όμως η συνεδρίαση της ΕΚΤ την Τετάρτη, όπου έγινε ενημέρωση ότι όντως η Αθήνα στερεύει από ρευστό, σύμφωνα και με τα στοιχεία που παρέδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος.
2. Το δεύτερο σενάριο έχει να κάνει με το εάν η Αθήνα μαζεύει τα χρήματα έστω και την τελευταία στιγμή τι θα αποφασίσει η κυβέρνηση να κάνει. Να αποπληρώσει το ΔΝΤ ή να κρατήσει τα κεφάλαια για να εξασφαλίσει μισθούς και συντάξεις που πρέπει να πληρωθούν το επόμενο διάστημα; Όπως διαφαίνεται δεν υπάρχει, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, η δυνατότητα και για τα δύο.
3. Το τρίτο σενάριο, με βάση τις ίδιες πληροφορίες, φέρνει την Ε.Ε. και την ΕΚΤ στο να καταβάλλουν τις τελευταίες μέρες υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε έστω και με «τεχνικό τρόπο» να μαζευτούν τα κονδύλια σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος. Δεν υπάρχει δηλαδή αντιπαράθεση με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά με το ΔΝΤ, το οποίο φαίνεται πως σπρώχνει τα πράγματα στα άκρα.
4. Το τέταρτο σενάριο φέρνει την ελληνική πλευρά να ζητά διασφαλίσεις από τους εταίρους ότι εάν τα χρήματα βρεθούν και πληρωθεί το Ταμείο κανονικά την Τρίτη, τότε να δοθεί ρευστότητα στην Αθήνα να πληρώσει τους μισθούς και τις συντάξεις στο τέλος Μαίου. Αυτό το σενάριο συνδέεται με την πρόοδο της διαπραγμάτευσης όμως.
Όπως είχε γράψει το Euro2day.gr ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει εμπλακεί ενεργά με στόχο να υπάρξει ολοκλήρωση στις διαβουλεύσεις μέχρι το τέλος Μαΐου ώστε τεχνικά να μη χαθούν οι δόσεις της Ε.Ε. που εκκρεμούν καθώς και τα 11 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ καθώς θα χρειαστούν περίπου 4 εβδομάδες για να επικυρωθεί η όποια συμφωνία από τα εθνικά κοινοβούλια.
Από την άλλη, όπως αποκαλύψαμε εδώ και εβδομάδες, η σκληροπυρηνική ομάδα του Washington Club ετοιμάζει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα παρουσιάσει στην Αθήνα με τη μορφή take it or leave it. Αυτήν την περίπτωση τη γνωρίζει καλά το Μαξίμου γι' αυτό και δεν αποσύρει από το επικοινωνιακό τραπέζι πιθανές εκλογές ή δημοψήφισμα. Οι διαρροές στον τύπο της Kυριακής περί σχεδίου που θα παρουσιαστεί ως τελεσίγραφο στην ελληνική πλευρά δεν είναι κάτι καινούργιο.
Αξίζει να σημειωθεί δε το γεγονός ότι έχουν αυξηθεί οι παρεμβάσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, για τα τεκταινόμενα, μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες όπου ενημερώθηκε ενδελεχώς για την πορεία των διαπραγματεύσεων καθώς και για τη στάση των δανειστών.
Πάντως το σίγουρο είναι ότι εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι σε συνεχή επικοινωνία με την ηγεσία της Ε.Ε. για να βρεθεί η χρυσή τομή για την πληρωμή του ΔΝΤ την Τρίτη.
Όσο για τη δήλωση που επιδιώκει σήμερα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν φαίνονται διατεθειμένοι να καταγράψουν πρόοδο εάν αυτή δεν είναι σαφής. Πηγή με γνώση των εξελίξεων έλεγε ότι δύσκολα θα υπάρξει η δήλωση που περιμένει η Αθήνα αλλά προσέθετε ότι η ελληνική πλευρά θα πιέσει πολύ για το θέμα της ρευστότητας.