Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Hochstein σε Λαφαζάνη: Μιλάμε μόνο για υπαρκτά ενεργειακά σχέδια

Το ανώτατο στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών συνάντησε σήμερα τον Π. Λαφαζάνη. Τόνισε πως με τον Έλληνα υπουργό συμφωνούν σε περισσότερα από όσα διαφωνούν. Επαφές και με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου.

Hochstein σε Λαφαζάνη: Μιλάμε μόνο για υπαρκτά ενεργειακά σχέδια
Με τη ρεαλιστική τοποθέτηση ότι συζητά μόνο για υπαρκτά ενεργειακά σχέδια, όπως ο Νότιος Διάδρομος, απάντησε ο απεσταλμένος του State Department Amos Hochstein σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τον αγωγό Turkish Stream, μετά τη συνάντηση που είχε το πρωί με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Χωρίς άλλες δηλώσεις, παρά με την παρατήρηση πως με τον Έλληνα υπουργό συμφωνούν σε περισσότερα από όσα διαφωνούν και με τον τρόπο που αντιμετώπισε την προοπτική του ρωσικού σχεδίου, κάνει σαφές ότι η αμερικανική διπλωματία θεωρεί ανέφικτη την κατασκευή του συγκεκριμένου αγωγού, ασχέτως του επιπέδου συνεννοήσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας για το συγκεκριμένο θέμα.

Οι επαφές του ανώτατου στελέχους του State Department, με την ατζέντα να εστιάζει στα ενεργειακά, γίνονται ενώ έχουν προηγηθεί επισκέψεις του Έλληνα πρωθυπουργού και του Παναγιώτη Λαφαζάνη στη Μόσχα, όπως και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην Ουάσιγκτον, ενώ μόλις εχθές ο Α. Τσίπρας είχε νέα τηλεφωνική επαφή με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ασχέτως του αν οι συναντήσεις Τσίπρα και Λαφαζάνη στη Μόσχα, όπως και η συνάντηση του επικεφαλής της ρωσικής Gazprom Αλεξέι Μίλερ με τον πρωθυπουργό στην Αθήνα δεν είχαν κανένα άμεσο απτό αποτέλεσμα, το ελληνικό ενεργειακό άνοιγμα προς Ανατολάς με τη στήριξη που προσέφερε στο ρωσικής έμπνευσης σχέδιο του αγωγού αερίου Turkish Stream έχει προκαλέσει ερωτήματα τόσο στην Ε.Ε. όσο και στην κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Αμφότερες τηρούν κοινή στάση στα θέματα ενεργειακής ασφάλειας με στόχο τον περιορισμό της εξάρτησης της Ευρώπης από τις ρωσικές ενεργειακές πηγές και κυρίως το φυσικό αέριο, ενώ αναλίσκουν διπλωματικό κεφάλαιο και οικονομικούς πόρους για την ενίσχυση της Ουκρανίας ως χώρας μέσω της οποίας διέρχονται οι ρωσικοί αγωγοί που τροφοδοτούν την Ευρώπη.

Έτσι με βάση όλες τις εκτιμήσεις, η επίσκεψη Hochstein στην Αθήνα στην ουσία θα είναι διερευνητική των προθέσεων της ελληνικής πλευράς για τα ποιοτικά και τα ποσοτικά χαρακτηριστικά του ανοίγματος προς τη Μόσχα.

Σύμφωνα με πηγές, ο Αμερικανός απεσταλμένος, όπως και οι συνεργάτες του θα έχουν συναντήσεις και με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, οι δραστηριότητες των οποίων συνδέονται με την κατανάλωση ή την προμήθεια ενέργειας, τις κατασκευές κ.λπ.

Σε ακριτομυθίες που έχουν ακουστεί ότι είναι δυνατόν ο κ. Hochstein να κάνει προτάσεις για τροφοδοσία της χώρας με υγροποιημένο αέριο προέλευσης ΗΠΑ (shale gas), πηγές της αγοράς έλεγαν στο Euro2day.gr ότι στην τρέχουσα συγκυρία σχετικά χαμηλών τιμών και φυσικού αερίου, η τροφοδοσία από τις ΗΠΑ με πλοία είναι αντιοικονομική.

Σημειώνεται ότι στις αρχές Μαρτίου, ενάμιση μήνα μετά τις εκλογές, είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Αθήνα και είχε επαφές με κυβερνητικούς αξιωματούχους η βοηθός υφυπουργός των ΗΠΑ αρμόδια για θέματα ενεργειακής διπλωματίας Robin Dunnigan. Στις συζητήσεις που είχε, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση των σχεδίων των αγωγών φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline (TAP) και Ελληνοβουλγαρικού (IGB), υπογραμμίζοντας τη σημασία που δίνει σε αυτά η κυβέρνηση της χώρας της και την υποστήριξη που προσφέρει για την προώθησή τους.

Αμφότερους τους αγωγούς, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ε.Ε. χαρακτηρίζουν έργα του «Νότιου Διαδρόμου φυσικού αερίου» τα οποία θα συμβάλουν στον περιορισμό της εξάρτησης της ΝΑ. Ευρώπης από μία και μοναδική πηγή (Ρωσία) προσφέροντας πρόσβαση σε νέες πηγές εφοδιασμού (Κασπία).

Η ίδια σε δημόσια παρέμβασή της σε ενεργειακό συνέδριο, άσκησε έντονη κριτική στην προοπτική να υπογράψει η Ελλάδα ενεργειακές συμφωνίες με τη Ρωσία, καθώς θα αύξανε την εξάρτησή της από τη χώρα αυτή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v