Σε μίνι χρυσωρυχείο της αγοράς αερομεταφορών της νοτιοανατολικής Ευρώπης εξελίσσεται η Ελλάδα, παρά τη δυσμενή συγκυρία για τη χώρα, καθώς η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) εκτιμά πως φέτος ίσως ξεπεράσουν ακόμα και τα 50 εκατ. οι επιβάτες που θα διακινηθούν προς τη χώρα μας, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 10% σε σύγκριση με τη χρονιά ρεκόρ του 2014.
Τα στοιχεία αεροπορικής κίνησης Απριλίου και α' τετραμήνου που παρουσίασε η ΥΠΑ αποτυπώνουν τη ραγδαία ενίσχυση του ρόλου του αεροδρομίου της Αθήνας στον ελληνικό τουρισμό, ενώ φωτογραφίζουν τα επικρατέστερα μπεστ σέλερ του φετινού καλοκαιριού.
Τα στοιχεία επιπλέον ίσως προσφέρουν την απάντηση για την εμμονή των δανειστών (ιδιαίτερα των Γερμανών) στην απαίτησή τους προς την ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρωθεί ως έχει ο διαγωνισμός για την παραχώρηση των 14 βασικών περιφερειακών αερολιμένων της χώρας.
Σύμφωνα με στελέχη της αεροπορικής αγοράς, η εξήγηση βρίσκεται στον διαρκώς αυξανόμενο όγκο της αεροπορικής κίνησης προς τη χώρα μας, το μέγεθος της οποίας ισοδυναμεί με μίνι Ελντοράντο.
Ο χαρακτηρισμός επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία α' τετραμήνου της ΥΠΑ σύμφωνα με τα οποία ο συνολικός αριθμός πτήσεων έφθασε τις 85.600 έναντι 74.346 το 2014 και 74.317 το 2013. Στο ίδιο διάστημα οι επιβάτες έφθασαν τα 7,7 εκατ. έναντι 6,2 εκατ. το 2014 και 5,7 εκατ. το 2013.
Τον Απρίλιο, μήνα κατά τον οποίο οι ξενοδόχοι των παραθεριστικών περιοχών ανέφεραν φρένο στις κρατήσεις, οι πτήσεις αυξήθηκαν 10,3% (+8,9% εσωτερικού, +12% εξωτερικού), ενώ οι επιβάτες κατέγραψαν άνοδο 15,3% (+18,8% στα δρομολόγια εσωτερικού και +13,8% στις πτήσεις εξωτερικού).
«Καρέ» κερδισμένων
Τρεις τουριστικοί προορισμοί (Αθήνα, Θεσ/νίκη, Χανιά) και το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας αποσπούν τη μερίδα του λέοντος των κερδών από την αυξημένη αεροπορική κίνηση προς τη χώρα μας. Τουλάχιστον για το πρώτο τέταρτο της χρονιάς.
Η Αθήνα, η Θεσ/νίκη και τα Χανιά κατάφεραν να προσελκύσουν τις περισσότερες πτήσεις στο σύνολο του τετραμήνου.
Είναι χαρακτηριστικό πως τα αεροδρόμια των τριών συγκεκριμένων πόλεων κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση πτήσεων εσωτερικού τον Απρίλιο φθάνοντας από κοινού τις 8.164 έναντι 7.210 τον Απρίλιο του 2014. Προφανώς σε αυτό συνετέλεσαν τόσο η αύξηση των δρομολογίων της Aegean, όσο και η είσοδος στην αγορά δρομολογίων εσωτερικού της ιρλανδικής Ryanair.
Εντυπωσιακά, την ίδια στιγμή, εμφανίζονται τα στοιχεία για το «Ελευθέριος Βενιζέλος» το οποίο εξελίσσεται σε ένα από τα σημαντικότερα γρανάζια της ελληνικής τουριστικής μηχανής.
Είναι χαρακτηριστικό, με βάση τα στοιχεία της ΥΠΑ, πως η αύξηση στις πτήσεις εξωτερικού οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στο αεροδρόμιο της Αθήνας το οποίο τον Απρίλιο του 2014 μετρούσε 6.274 πτήσεις εξωτερικού, αλλά φέτος ο αριθμός τους εκτοξεύθηκε στις 7.877. Όπως αναμενόταν το αεροδρόμιο της Αθήνας αύξησε εντυπωσιακά και τους επιβάτες εξωτερικού φθάνοντας από τις 769.462 τον Απρίλιο του 2014 στις 945.907 τον ίδιο μήνα φέτος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το αεροδρόμιο της Αθήνας να διακινήσει τον Απρίλιο το 63% των συνολικών επιβατών εξωτερικού προς τη χώρα μας έναντι 52% τον αντίστοιχο μήνα του 2014.
Τα στοιχεία της ΥΠΑ, για τη ραγδαία αναρρίχηση του αεροδρομίου της Αθήνας, επιβεβαιώνονται και από αντίστοιχα του εξειδικευμένου σε θέματα αερομεταφορών οργανισμού OAG. Σύμφωνα με αυτά, την εβδομάδα που διανύουμε ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών βρέθηκε στην 58η θέση της παγκόσμιας κατάταξης μεταξύ των 100 αεροδρομίων του πλανήτη με τις περισσότερες διεθνείς πτήσεις.
Όταν δύο χρόνια νωρίτερα είχε εξαφανιστεί για ένα διάστημα από την 100άδα.