Σε έκθεση με τίτλο «Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ μπορεί να είναι διαχειρίσιμη, αλλά οι κίνδυνοι δεν πρέπει να υποτιμώνται» η Moody’s αναφέρει ότι «το Grexit θα υπονομεύσει τη μακροπρόθεσμη αντοχή της ευρωζώνης και θα μπορούσε να πυροδοτήσει πιο άμεσο σοκ εμπιστοσύνης, με αναταραχή στις αγορές ομολόγων».
«Η Moody’s εκτιμά ότι η Ελλάδα θα καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της για να αποφύγει τη χρεοκοπία» αναφέρει ο οίκος και συμπληρώνει: «Παρ' όλα αυτά, η απουσία προόδου μέχρι τώρα σημαίνει ότι η πιθανότητα χρεοκοπίας ή εξόδου αυξάνεται».
«Ο αντίκτυπος από την έξοδο της Ελλάδας δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί» σημειώνει ο Alastair Wilson, γενικός διευθυντής του τμήματος Global Sovereign Risk και συμπληρώνει: «Ο άμεσος αντίκτυπος μπορεί να είναι μικρός λόγω των περιορισμένων εμπορικών δεσμών και της χαμηλότερης έκθεσης της αγοράς στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. Το Grexit όμως θα μπορούσε σε κάθε περίπτωση να προκαλέσει σοκ εμπιστοσύνης και αναταραχή στις αγορές ομολόγων».
Η έκθεση σημειώνει πως το Grexit δεν είναι επιθυμητό, ούτε για την κυβέρνηση ούτε για το λαό της χώρας. Τονίζει ότι και οι αρχές της ευρωζώνης έχουν κίνητρο για να το αποφύγουν επειδή θα αποτελούσε σημαντικό προηγούμενο και θα καθιστούσε σαφείς τις ζημίες των ευρωπαϊκών θεσμών από τα δάνεια προς την Ελλάδα.
«Η χρεοκοπία όμως δεν οδηγεί κατ’ ανάγκην σε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς την αλυσίδα των γεγονότων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυτό» αναφέρει ο οίκος και συμπληρώνει: «Η Moody’s εκτιμά ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν για κάποια περίοδο. Παρ' όλα αυτά, εάν υπάρξει έξοδος, θα αποτελέσει σημαντικό προηγούμενο, υπονομεύοντας την αντοχή της νομισματικής ένωσης σε ένα οικοδόμημα που σχεδιάστηκε για να είναι μη αναστρέψιμο».