Ενα πρώτο crash test με τα κομματικά και κοινοβουλευτικά του στελέχη επιχείρησε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς, εκτός νέου απροόπτου, ο χρόνος κυλά αντίστροφα για τον «έντιμο συμβιβασμό».
Σε πρώτη φάση συγκάλεσε κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και του προεδρείου της κοινοβουλευτικής ομάδας, προκειμένου να ενημερώσει για την πορεία της διαπραγμάτευσης και την πρόθεσή του να στήσει κάλπες - για δημοψήφισμα, κατά τον ίδιον, ή για... εθνικές εκλογές όπως εξακολουθούν να αντιτείνουν άλλες πλευρές σε περίπτωση αδιεξόδου.
Κατά τις πληροφορίες, η ανησυχία των παρευρισκομένων, για την έκταση και το βάθος των υποχωρήσεων, ήταν διάχυτη. Στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας φέρεται να εξέφρασαν αμφιβολίες για το πόσο έντιμος θα είναι ο συμβιβασμός («από όσα ακούμε δεν πάμε σε ανεκτή λύση», ήταν μία φράση που μεταφέρθηκε) εμμένοντας στη θέση για μη συμφωνία εάν αυτή δεν είναι αμοιβαία επωφελής.
Ολοκληρωμένη συζήτηση δεν έγινε καθώς ο πρωθυπουργός έπρεπε να αναχωρήσει νωρίς για την Κύπρο. Η πρώτη ... κρυάδα ωστόσο δόθηκε, ώστε μετά και την εικόνα που θα έχει η κυβέρνηση σήμερα από το EuroWorking Group να τεθούν επί τάπητος οι ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου.
Για τον λόγο αυτό ορίσθηκε νέα κοινή συνεδρίαση για αύριο και, μάλιστα, πριν συγκληθεί το υπουργικό συμβούλιο για το πολυνομοσχέδιο με τα πρώτα μέτρα.
Αποφασίσθηκε επίσης να συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Πρόκειται για το όργανο που γνώρισε μία πολύ επεισοδιακή συνεδρίαση λίγες ημέρες μετά τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, καθώς η επικριτική εισήγηση της Αριστερής Πλατφόρμας (σ.σ. των ... «λαφαζάνηδων») απέσπασε το ηχηρό ποσοστό του 40% των μελών.
«Σύγκρουση» και «έντιμη ρήξη»
Mία πρώτη γεύση πάντως δίνει η αρθρογραφία παραγόντων της Αριστερής Πλατφόρμας στην ιστοσελίδα που την εκφράζει, Iskra.
Τα πλέον αιχμηρά άρθρα γράφτηκαν μετά το πυρ ομαδόν που δέχθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης στη Ρίγα, το οποίο ερμηνεύτηκε ως απόδειξη της (δικής τους) άποψης ότι οι εταίροι ζητούν την άνευ όρων παράδοση της κυβέρνησης και όχι μία κοινά αποδεκτή συμφωνία.
Πρόκειται για απόψεις που δεν εκφράζουν την πλειοψηφία των μελών του ΣΥΡΙΖΑ (πόσο μάλλον... των ψηφοφόρων του) ωστόσο είναι ικανές να προκαλέσουν μεγάλους τριγμούς στην κυβέρνηση εάν υιοθετηθούν από διψήφιο αριθμό βουλευτών.
Τα πλέον χαρακτηριστικά:
* Ο βουλευτής και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Στάθης Λεουτσάκος με άρθρο υπό τον τίτλο «Μπροστά στη μεγάλη σύγκρουση» σημειώνει: «Απέναντι στο εκβιαστικό δίλημμα των δανειστών υποταγή ή οικονομικό στραγγαλισμό, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προετοιμάσει τους εργαζόμενους και το λαό για τη μεγάλη ταξική αναμέτρηση με τις εγχώριες και ξένες πολιτικές – οικονομικές ελίτ». Επιμένει δε στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων στη χρηματοδότηση από ΕΚΤ - Ε.Ε. - ΔΝΤ παρά το γεγονός ότι η πολυδιαφημισμένη προκαταβολή από τη Μόσχα για τον αγωγό... δεν ήρθε.
* Ο Αλέκος Καλύβης, επίσης μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, σε δικό του άρθρο («Ο λαός στο προσκήνιο») διαπιστώνει ότι «η ατμόσφαιρα των τελευταίων ημερών μυρίζει μπαρούτι» και μιλά για «σύγκρουση μέχρι τα άκρα με εξέταση όλων των εναλλακτικών επιλογών που θα επιτρέψουν την εφαρμογή του προγράμματός μας» – εάν βεβαίως δημιουργηθούν οι κοινωνικές και πολιτικές προϋποθέσεις.
* Ο Στάθης Κουβελάκης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, θεωρεί ότι έφτασε «η ώρα της έντιμης ρήξης" καθώς «ο μόνος χρόνος που κερδήθηκε είναι αυτός που λειτουργεί υπέρ των Ευρωπαίων».