Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εργασιακά: Απόλυση 55ηδων με πέναλτι!

Επαναφορά διάταξης του 2010 εξετάζει το υπουργείο για να περιορίσει τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Στόχος να υποχρεωθούν οι εργοδότες να πληρώνουν μέρος της αυτασφάλισης εργαζομένων. Πώς διαμορφώνονται τα ποσοστά συμμετοχής ανά ηλικία.

Εργασιακά: Απόλυση 55ηδων με πέναλτι!

Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης συναντήθηκε χθες με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων, την οποία και ενημέρωσε ότι θα επαναφέρει το δικαίωμα αυτασφάλισης των απολυμένων ηλικίας 55 - 64 ετών, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για σημαντικό αντικίνητρο ώστε να αποφεύγονται οι απολύσεις, αλλά και για μέτρο αποτροπής των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Ο κ. Στρατούλης διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας ότι θα εξετάσει τις εγκυκλίους του ΙΚΑ, που δυσχεραίνουν την ένταξη των εργαζόμενων στα τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα στα βαρέα και ανθυγιεινά, ενώ τόνισε ότι θα διατηρήσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Ομοσπονδία, ώστε να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα που ταλανίζουν τους εργαζόμενους στα τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα και ειδικότερα όσον αφορά την ομαλή λειτουργία του ΤΑΠΙΤ και τη χορήγηση των εφάπαξ παροχών τους.

Βάσει των υπολογισμών, η προωθούμενη διάταξη αφορά άμεσα περίπου 20.000 εργαζόμενους. Βέβαια, έμμεσα, αφορά πολλύ περισσότερους, καθώς εφόσον ψηφιστεί θα αποτελεί ισχυρό αντικίνητρο προς τους εργοδότες να απολύουν μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζόμενους.

Να σημειωθεί ότι αντίστοιχη πρόβλεψη ίσχυε την περίοδο 2010-2012. Η διάταξη όριζε ότι, σε περίπτωση απόλυσης εργαζόμενου μεγαλύτερης ηλικίας, 55-64 ετών, δίνεται η δυνατότητα αυτασφάλισης, με την υποχρεωτική συμμετοχή και του πρώην εργοδότη. Συγκεκριμένα, εάν ο απολυμένος είναι 55-60 ετών, ο εργοδότης θα καλύπτει το 50% της δαπάνης για αυτασφάλιση, ενώ εάν ο πρώην εργαζόμενος είναι μεταξύ 60 και 64 ετών, ο εργοδότης θα καλείται να πληρώσει το 80% της δαπάνης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο υπουργείο Εργασίας συζητήθηκε και το χρέος ύψους 40 εκατ. ευρώ, που έχει προκαλέσει στο ΤΑΠΙΤ το ΙΚΑ, λόγω μη καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών που εισπράττει για τον κλάδο των τουριστικών επαγγελμάτων, αλλά δεν αποδίδει στο ταμείο.

Πρόκειται για γνωστό πρόβλημα, καθώς το ΙΚΑ εισπράττει για λογαριασμό τρίτων εισφορές τις οποίες είτε δεν αποδίδει στο σύνολό τους, είτε αποδίδει σημαντικά περιορισμένες. Ο σύλλογος των εργαζομένων στα επισιτιστικά και τουριστικά επαγγέλματα έθεσε το θέμα στον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρη Στρατούλη, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.

Επεσήμανε μάλιστα ότι το ΤΑΠΙΤ αντιμετωπίζει πλέον δυσκολία στην κάλυψη των πάγιων υποχρεώσεών του, που αφορούν κυρίως την καταβολή του εφάπαξ στους δικαιούχους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το ΙΚΑ εισπράττει μηνιαίως περισσότερα από 8 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στις ασφαλιστικές εισφορές υπέρ του ΤΑΠΙΤ, τους τελευταίους μήνες αποδίδει ένα μέρος μόνο στο ταμείο, της τάξης του 35%, ήτοι περίπου 2,5 εκατ. ευρώ το μήνα. Τα υπόλοιπα, σύμφωνα με τους εργαζόμενους στον κλάδο του επισιτισμού, τα παρακρατούσε για να καλύψει τις δικές του ανάγκες.

Μάλιστα, τον προηγούμενο μήνα, το ΙΚΑ δεν απέδωσε ούτε 1 ευρώ στο ΤΑΠΙΤ, προκαλώντας συνθήκες πραγματικής ασφυξίας στο συγκεκριμένο τομέα πρόνοιας.

Σημειώνεται ότι ανάλογο χρέος είχε δημιουργηθεί προς το ΤΑΠΙΤ από το ΕΤΕΑ και το ταμείο που χορηγεί επικουρικές συντάξεις για το 90% των συνταξιούχων κινδύνευσε από δικαστική απόφαση να μην έχει τα κονδύλια για την καταβολή τους, πριν από μερικούς μήνες. Μάλιστα, τη Δευτέρα το υπουργείο Εργασίας προώθησε διάταξη με την οποία ρυθμίζει το χρέος, μετά από συμφωνία των δύο ταμείων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v