Στη σκιά της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με την Άγκελα Μέρκελ οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να δώσουν τελεσίγραφο σήμερα στον Γιάνη Βαρουφάκη: πρέπει να γίνει μία ακόμα προσπάθεια -η τελευταία- ώστε να βρεθεί λύση, να ολοκληρωθεί η συμφωνία (comprehensive agreement) και να κλείσει το θέμα ώστε να μπει ένα τέλος στο ελληνικό σίριαλ. Αλλωστε οι ημερομηνίες της 11ης Μαΐου και της 30ής Ιουνίου πλησιάζουν απειλητικά.
Σύμφωνα με υψηλά ιστάμενο αξιωματούχο, που μίλησε στο Euro2day.gr στο περιθώριο του άτυπου Eurogroup που ξεκινά σήμερα το πρωί στη Λετονία, η άτυπη καταληκτική ημερομηνία για το τέλος των διαπραγματεύσεων είναι πρακτικά τα τέλη Μαΐου. Ο λόγος είναι ότι ο συγκεκριμένος παράγοντας εκτιμά πως χρειάζονται εβδομάδες ώστε να περάσει η συμφωνία από τα διάφορα όργανα-θεσμούς, και μετά από τα έξι κοινοβούλια. Ετσι θα φθάσουμε στις 30 Ιουνίου που είναι η ημερομηνία-σταθμός κι η οποία πλασάρεται πλέον ανεπισήμως από τους μετριοπαθείς κύκλους των δανειστών και την Κομισιόν.
«Μόνο η γερμανική βουλή χρειάζεται τρεις συνεδριάσεις για να επικυρώσει μια συμφωνία και αυτό απαιτεί περίπου 4-5 εβδομάδες. Αυτό σημαίνει ότι εάν συμφωνήσουμε, ας πούμε, στις 20 Μαΐου, τότε οι διαδικασίες θα μας φέρουν στις 30 Ιουνίου όπου λήγει η 4μηνη παράταση», ανέφερε ο ίδιος.
«Αυτό δεν λένε να το καταλάβουν οι Έλληνες και με εκπλήσσει που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πως ζήτησε από τη Γερμανίδα καγκελάριο να επισπευτούν οι διαδικασίες!», σχολίασε.
Το δημοσίευμα του Euro2day.gr και του πρακτορείου ειδήσεων MNI για τη μυστική συνάντηση των 9 στην Ουάσιγκτον προκάλεσε αίσθηση στις Βρυξέλλες, καθώς έγινε μεγάλη προσπάθεια να κρατηθεί μακριά από τους δημοσιογράφους (παρόλο που τηρήθηκαν πρακτικά και έχει καταγραφεί λέξη προς λέξη πώς τοποθετήθηκε ο καθένας μέσα στη μυστική συνεδρίαση).
Η πλευρά των εταίρων επιμένει ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται στην Αθήνα, στη συλλογή στοιχείων και στην αδυναμία να δοθεί το λεγόμενο comprehensive report που θα αναλύει γραμμή προς γραμμή τις μεταρρυθμίσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις και τα αντισταθμιστικά μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για να καλύψει τις κοινωνικές δράσεις που εξήγγειλε ώστε να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση.
Από την άλλη πλευρά, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών φαίνεται να επιμένει στο να συμφωνηθούν 4-5 μεταρρυθμίσεις για να αποδεσμευθεί γρήγορα το 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη που προέρχονται από τα ομόλογα SMPs και να αποσυμπιεστεί η κατάσταση.
Ωστόσο, με βάση κορυφαίο παράγοντα της Κομισιόν, με το οποίο συνομίλησε το Euro2day τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, οι συναντήσεις του κ. Τσίπρα με τους Γιούνκερ, Ολάντ και Μέρκελ έδωσαν μια νότα αισιοδοξίας ότι ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει (ξανά) ενεργό ρόλο, όπως έγινε και μετά τη συνάντηση των «7» στις Βρυξέλλες.
«I can see some green shoots» (μπορώ να δω κάποια «πράσινα βλαστάρια») ήταν η φράση του κορυφαίου παράγοντα, δικαιολογώντας τη νότα αισιοδοξία με το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας παρουσίασε αναβαθμισμένη λίστα μεταρρυθμίσεων που έχει προχωρήσει σε βασικούς τομείς, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις.
Μένει βέβαια αυτή η αισιοδοξία να παραμείνει και σε επίπεδο θεσμών και Eurogroup, καθώς αυτοί αποφασίζουν εάν η λίστα καλύπτει τις προϋποθέσεις ή θα ανοίξουμε πάλι ένα φαύλο κύκλο όπου άλλα λένε οι ηγέτες και άλλα οι υπουργοί Οικονομικών τους.
Όπως άλλωστε ανέφερε σε συνέντευξή του ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, η κατάσταση στην Ελλάδα έχει γίνει τόσο αμφιλεγόμενη που ακόμα και για το 1,9 δισ. από τα ομόλογα της ΕΚΤ, για το οποίο απαιτείται μόνο η έγκριση του Eurogroup, μάλλον θα χρειαστεί οι υπουργοί Οικονομικών να συζητήσουν πρώτα με τους βουλευτές της χώρας τους για να διαβεβαιώσουν ότι η Ελλάδα τήρησε τα συμφωνηθέντα.
Μετά το σημερινό Eurogroup λοιπόν, οι εξελίξεις θα πρέπει να τρέξουν με ταχύτατους ρυθμούς και να αποδείξει η ελληνική πλευρά ότι πρέπει να συμφωνήσει σε όλα τα θέματα ή να κάνουν πίσω λίγο οι δανειστές ώστε να μην χαθούν οι εκκρεμείς δόσεις.
Γιατί μετά τις 30 Ιουνίου τυπικά δημιουργούνται συνθήκες «game over» για την Ελλάδα, όπως μας μετέφερε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος...