Με μελανά χρώματα περιέγραψε νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης ο Αντιπρόεδρος της ΕΕ, αρμόδιος για την Απασχόληση, την Ανάπτυξη, τις Επενδύσεις και την Ανταγωνιστικότητα Γίρκι Κατάινεν τις σχέσεις μεταξύ της ελληνικής Κυβέρνησης και των εταίρων.
«Απομειώθηκε η εμπιστοσύνη γιατί είναι δύσκολο να καταλάβουμε τι συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα. Δεν μπορεί να διαπραγματευτείς εάν δεν εμπιστεύεσαι τους άλλους». Υπογράμμισε ότι «όταν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ διαπραγματεύονται με την Κυβέρνηση μιας χώρας πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ αυτών που θέλουν να βοηθηθούν και αυτών που δανείζουν οι οποίοι θέλουν να πάρουν τα χρήματά τους πίσω.»
Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας είναι δυνατόν να λυθούν αν υπάρχει εμπιστοσύνη, σημειώνοντας με έμφαση ότι η λύση πρέπει να είναι δίκαιη από όλες τις απόψεις και για όλους τους εμπλεκόμενους.
«Η ΕΕ δεν μπορεί μόνη της να λύσει το πρόβλημα. Είναι δυνατόν ακόμη και τώρα να βρεθεί λύση. Το πρόβλημα για να λυθεί χρειάζεται εθνική υπεύθυνη δράση. Και ελπίζω ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα παρουσιάσει στο Eurogroup ένα αξιόπιστο πρόγραμμα», ανέφερε. Σημειώνοντας ότι τα εσωτερικά ζητήματα δημιουργούν αβεβαιότητα στην Ελλάδα και επιδεινώνουν το οικονομικό περιβάλλον. Ωστόσο εκτίμησε ότι είναι δυνατόν να διορθωθούν όλα αυτά αν αυτοί που λαμβάνουν αποφάσεις εδώ δράσουν αποφασιστικά.
Εκτός από το θέμα της εμπιστοσύνης ένας ακόμη κρίσιμος παράγοντας για τον κ. Κατάινεν είναι οι μεταρρυθμίσεις. Ο ίδιος τόνισε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην οικονομία ή για να επανέλθει στο σημείο που βρισκόταν στα τέλη της περασμένης χρονιάς.
Σημείωσε παράλληλα ότι κανείς δεν μπορεί να επενδύσει αν επικρατεί φόβος και ότι χρειάζεται μεταξύ των άλλων σταθερό φορολογικό και νομοθετικό πλαίσιο. «Οι επενδυτές» όπως είπε «χρειάζονται σταθερότητα, χρειάζονται να βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ.»
Η κυβέρνηση να κάνει αυτό που της αναλογεί
Νωρίτερα, ο κ. Κατάινεν αν και δήλωσε ότι φέτος αναμένεται, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, θετικός ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα, επεσήμανε ότι υπάρχουν οι «πολλές, γνωστές» προκλήσεις, σημειώνοντας:
«Η Ευρώπη θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την Ελλάδα, αλλά και η Ελλάδα πρέπει να κάνει το δικό της μερτικό. Δεν μπορούμε να κάνουμε εμείς όλα όσα πρέπει να γίνουν. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, είναι στα χέρια της κυβέρνησης να κάνει αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις».
«Τα πράγματα πάνε σε λάθος κατεύθυνση, ας είμαστε όμως θετικοί», είπε και συμπλήρωσε πως "οι προκλήσεις είναι εφικτές". Αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται:
- Στο νομικό σύστημα ειδικότερα σε ότι αφορά για τη μείωση του χρόνου στις αδειοδοτήσεις.
- Στη διαφθορά, η οποία "παραμένει ένα θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί".
- Στην απελευθέρωση κάποιων επαγγελμάτων.
- Μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας.
Αποκάλυψε επίσης ότι πριν από μερικούς μήνες τον είχαν επισκεφθεί ξένοι επενδυτές με ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα, οι οποίοι ζητούσαν εγγυήσεις από την Ευρώπη μέσω του Επενδυτικού Σχεδίου Γιούνκερ. Χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες ως προς την πορεία αυτών των συζητήσεων, κατέληξε: «Ας ελπίσουμε ότι θα επιστρέψουν».
Καθώς δέχθηκε αλλεπάλληλες ερωτήσεις αναφορικά με τις σχέσεις της Αθήνας με τους πιστωτές, ο κ. Κατάινεν είπε: «Συγχωρέστε αυτήν την πιο... συναισθηματική μου παρουσίαση. Οι πιστωτές δεν είναι κάποιοι μεγάλοι οργανισμοί σε τεράστια κτίρια που μιλούν με μια μικρή κυβέρνηση. Ξέρω εκατομμύρια πιστωτές. Είναι απλοί άνθρωποι, πολίτες σαν εσάς, άνεργοι, φοιτητές, επιχειρηματίες. Είναι κρίσιμο να βοηθάμε τα άλλα κράτη, αλλά είναι κρίσιμο να είμαστε και δίκαιοι προς όλους τους πολίτες της Ευρώπης, οι οποίοι περιμένουν ότι κάποια στιγμή θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω. Χρειάζεται να πάμε σε μια πιο δίκαιη κατεύθυνση».