Απόντος του φερόμενου ως "αρχηγού" Νίκου Μιχαλολιάκου αλλά και του ηγετικού πυρήνα της εγκληματικής οργάνωσης ξεκίνησε μετ' εμποδίων η δικη της Χρυσής Αυγής στις φυλακές Κορυδαλλού.
Οι πληροφορίες που ηθελαν τους βασικούς κατηγορούμενους βουλευτές της Χρυσής Αυγής να απουσιάζουν από την δικαστική αίθουσα επιχειρώντας να υποβαθμίσουν την πολιτική σημασία της υπόθεσης, επιβεβαιώθηκαν.
Εκ των κατηγορούμενων μελών της προηγούμενης κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος παρόντες στην δικαστική αίθουσα είναι οι Στ. Μπουκουρας, Α. Ματθαιόπουος και Ν.Ζησιμόπουλος. Παρών και ο κατηγορούμενος ως δραστης της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα Γιώργος Ρουπακιάς. Συνολικά από τους 69 κατηγορούμενους , στην διαδικασία παρευρίσκονται περίπου 45
Το παρόν στην δίκη που διεξάγεται διεξαχθεί στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, όπου εκδικάστηκαν μείζονος σημασίας υποθέσεις όπως αυτή της Ν.Δ., θα δώσουν Έλληνες αλλά και ξένοι δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο.
Ηδιάρκειά της αναμένεται να είναι μακρά, όχι μόνο λόγω του μακροσκελέστατου κατηγορητηρίου. Συνολικά στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αναμένεται να καθίσουν 69 άτομα, μεταξύ των οποίων σύσσωμη η πρώτη κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος και ο γενικός γραμματέας Νίκος Μιχαλολιάκος. Στα έδρανα της υπεράσπισης και της πολιτικής αγωγής θα βρίσκονται τουλάχιστον 150 δικηγόροι, ενώ οι μάρτυρες κατηγορητηρίου που θα εκφωνηθούν ανέρχονται στους 131.
«Φορτισμένη» αναμένεται να είναι η ατμόσφαιρα και έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού. Τα αστυνομικά μέτρα θα είναι «δρακόντεια» ενώ η διέλευση στους γύρω δρόμους θα είναι μάλλον αδύνατη, καθώς ήδη μέλη αντιφασιστικών και αντιρατσιστικών ομάδων έχουν οργανώσει συγκεντρώσεις. Εκεί όμως αναμένεται να είναι και φορείς του Κορυδαλλού, κάτοικοι της περιοχής αλλά και σύλλογοι γονέων οι οποίοι έχουν δηλώσει την αντίθεσή τους στην διεξαγωγή της δίκης στον Κορυδαλλό, καθώς και η ΑΔΕΔΥ η οποία έχει προγραμματίσει κινητοποίηση.
Από τους συγκεντρωθέντες βεβαίως δεν θα λείψουν μέλη και υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής οι οποίοι θα προσέλθουν προκειμένου να δηλώσουν τη στήριξή τους στους κατηγορούμενους.
Διακοπή
Η έναρξη της δίκης πάντως συνοδεύεται και από... χωροταξικής φύσεως προβλήματα τα οποία δεν αποκλείεται να οδηγήσουν στην διακοπή ή την ολιγοήμερη αναβολή της διαδικασίας.
Το ζήτημα αφορά το μέγεθος της δικαστικής αίθουσας η οποία είναι πολύ μικρή για φιλοξενήσει όλους τους παράγοντες. Με αυτά τα δεδομένα, οι δημοσιογράφοι δεν θα μπορούν να παρευρίσκονται μέσα στην αίθουσα και για τον σκοπό αυτό έχει κατασκευαστεί άλλος χώρος ειδικά για τους εκπροσώπους του Τύπου, ο οποίος όμως επίσης δεν επαρκεί.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι ενήμερο για την κατάσταση και αναγνωρίζει το πρόβλημα. Ωστόσο, όπως έχει πει ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, η έναρξη δεν μπορεί να γίνει αλλού, λόγω των κλητεύσεων. Ως εκ τούτου τα οποία προβλήματα υπάρξουν θα λυθούν κατά περίπτωση ενώ δεν αποκλείεται να διακοπεί η διαδικασία προκειμένου να βρεθεί άλλη αίθουσα, πιθανότατα στο Εφετείο, για την εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης.
Οι δικαστές
Πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων είναι η Μαρία Λεπενιώτη, με αναπληρώτρια πρόεδρο την Μαρία Βάρκα. Μέλη του δικαστηρίου, οι εφέτες Ανδρέας Ντόκος και Γεσθημανή Τσουλφόγλου, με αναπληρωματικό μέλος τον Δημήτρη Ανέστη. Εισαγγελέας κληρώθηκε η Αδαμαντία Οικονόμου και αναπληρωτής εισαγγελέας ο Στέλιος Κωσταρέλλος.
Οι κατηγορούμενοι
Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσουν οι: Ιωάννης Άγγος, Διονύσης Αγιοβλασίτης, Δημήτρης Αγριογιάννης, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Αναστάσιος Μάριος Αναδιώτης, Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Γεώργιος Αποστολόπουλος, Νικόλαος Αποστόλου, Μιχαήλ Αρβανίτης Αβράμης, Χρήστος Γαλανάκης, Σάββας Γαρουφαλλάκης, Γεώργιος Γερμενής, Αντώνιος Γρέγος, Αριστόδημος Δασκαλάκης, Γεώργιος Δήμου, Μάρκος Ευγενικός, Ελένη Ζαρούλια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Ιωάννης Καζατζόγλου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Γεώργιος Καλπιτζής, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Καστρινός, Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Νικόλαος Κούζηλος, Δημήτρης Κουκούτσης, Ιωάννης Λαγός, Διονύσης Λιακόπουλος, Θωμάς Μαριάς, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Εμμανουήλ Μαυρικάκης, Μαργαρίτα Μικελλάτου, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Νίκος Μιχαλολιάκος, Νικόλαος Μίχος, Θωμάς Μπαρέκας, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Νικολέτα Μπενέκη, Αντώνιος Μπολέτης, Ευστάθιος Μπούκουρας, Ηλίας Παναγιώταρος, Αναστάσιος Πανταζής, Νικόλαος Παπαβασιλείου, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Χρήστος Παπάς, Γεώργιος Πατέλης, Γεώργιος Περρής, Γεώργιος Πετράκης, Βενετία Πόπορη, Γεώργιος Ρουπακιάς, Σταύρος Σαντοριναίος, Βασίλης Σιατούνης, Γεώργιος Σκάλκος, Θεώνη Σκαρπέλη, Θέμις Ευαγγελλία Σκορδέλη, Γεώργιος Σταμπέλος, Χρήστος Στεργιόπουλος, Θεόδωρος Στέφας, Αθανάσιος Στρατός, Γεώργιος Χρήστος Τσακανίκας, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος Τσόρβας, Νικόλαος Τσόρβας, Χρήστος Αντώνιος Χατζηδάκης, Αναστάσιος Χιλιός, Αριστοτέλης Χρυσαφίτης, Εμμανούηλ Ψυλλάκης.
Οι κατηγορίες
Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν το βασικό αδίκημα που αφορά εγκληματική οργάνωση, εκτός από τη σύζυγο του κατηγορούμενου για τη δολοφονία του Π. Φύσσα, Γ. Ρουπακιά, Μαργαρίτα Μικελάτου, η οποία κατηγορείται μόνο για ψευδορκία, τον Θεόδωρο Στέφα, που αντιμετωπίζει το αδίκημα της παράνομης οπλοκατοχής και τον Αν. Χιλιό, που κατηγορείται για απλή οπλοκατοχή, προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών για ιδία χρήση.
Οι διαφορές στις υπερασπιστικές γραμμές
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να διαπιστωθεί η στάση που θα τηρήσουν οι κατηγορούμενοι και ιδιαίτερα τα κατηγορούμενα μέλη του κόμματος της Χρυσής Αυγής για εγκληματική δράση.
Δύο από τα φερόμενα ως ηγετικά στελέχη της οργάνωσης, ο Στ. Μπούκουρας και ο Χρ. Αλεξόπουλος, έχουν διαφοροποιηθεί από τους συγκατηγορουμένους τους, αποκηρύσσοντας μάλιστα τις βίαιες πρακτικές των πρώην συντρόφων τους στη Χρυσή Αυγή. Η στάση τους αυτή δεν επηρέασε την κρίση των δικαστών, οι οποίοι στο παραπεμπτικό βούλευμα θεωρούν τον μεν Στ. Μπούκουρα «επικεφαλής των ταγμάτων εφόδου της Κορίνθου» με ρόλο εντολέα ρατσιστικών επιθέσεων, τον δε Χρ. Αλεξόπουλο «εκφραστή των θέσεων» της Χρυσής Αυγής με «δημόσια ρητορική μίσους» κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος αλλά κατά των ομάδων ή των ατόμων που έχει στοχοποιήσει η οργάνωση ως «φυλετικούς ή πολιτικούς της εχθρούς».
Οι προστατευόμενοι μάρτυρες
Στον κατάλογο των μαρτύρων περιλαμβάνονται πέντε «μυστικοί»-προστατευόμενοι μάρτυρες οι οποίοι έχουν ενισχύσει με τις μαρτυρίες τους το ούτως ή άλλως βαρύ κατηγορητήριο. Οι πέντε προστατευόμενοι μάρτυρες έχουν δώσει συγκλονιστικές καταθέσεις για τάγματα εφόδου, αλλά και για συγκεκριμένες εγκληματικές δράσεις της οργάνωσης.
Οι μάρτυρες κατηγορητηρίου
Ο Παναγιώτης Φύσσας, τραγικός πατέρας του δολοφονημένου μουσικού, Παύλου Φύσσα, θα είναι ο πρώτος μάρτυρας της δίκης.
Ο κατάλογος των μαρτύρων κατηγορητηρίου περιλαμβάνει 131 πρόσωπα, από τα οποία τα 24 θα εξεταστούν για τη δολοφονία Φύσσα.
Στη συνέχεια θα εκδικαστεί η υπόθεση της άγριας επίθεσης σε βάρος των δύο Αιγυπτίων αλλιεργατών στο Πέραμα, και θα ακολουθήσει η επίθεση σε βάρος των μελών του ΠΑΜΕ. Στις υποθέσεις για τις οποίες κατηγορούνται κατά περίπτωση οι 69 κατηγορούμενοι περιλαμβάνονται επιθέσεις σε αναρχικά στέκια, σε βάρος αλλοδαπών στην Ιεράπετρα, στη Λαϊκή αγορά Μεσολογγίου, βανδαλισμοί σε εβραϊκό νεκροταφείο, σε βάρος μαθητή στο Π. Φάληρο, καθώς και πολλές μεμονωμένες επιθέσεις.
Στους μάρτυρες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ο δημοσιογράφος, Δημ. Ψαρράς που αποκάλυψε το κρυφό καταστατικό της Χ.Α, ο Δήμαρχος Αθηναίων,Γ. Καμίνης, ο συνταγματολόγος, Νικ. Αλιβιζάτος, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλική Κατριβάνου, ο Δήμαρχος Νεμέας, Ευαγγ. Ανδριανάκος, ο Δήμαρχος Νίκαιας, Γ. Ιωακειμίδης, ο καθηγητής πολιτικής επιστήμης Μιχ. Σπουρδαλάκης, ο Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Γ. Χριστόπουλος, καθώς και αστυνομικοί διευθυντές.
Οι ενστάσεις
Με την έναρξη της διαδικασίας, αναμένεται να τεθούν από πλευράς των συνηγόρων υπεράσπισης πλήθος ενστάσεων.
Το γεγονός ότι η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών για παραπομπή των κατηγορουμένων σε δίκη ελήφθη κατά πλειοψηφία ως προς το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, δίνει «πάτημα» στους συνηγόρους υπεράσπισης να επιχειρήσουν την αμφισβήτηση της εγκυρότητας του κατηγορητηρίου.
Βασικό υπερασπιστικό τους επιχείρημα αναμένεται να αποτελέσει η θέση της μειοψηφίας του Συμβουλίου Εφετών, του εφέτη-εισηγητή Νίκου Σαλάτα ο οποίος υποστήριξε ότι δεν στοιχειοθετείται η κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, καθώς δεν προκύπτει οικονομικό όφελος.
Ετερη ένσταση που αναμένεται να υποβάλλουν οι συνήγοροι υπεράσπισης είναι ότι η κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί χωρίς την προηγηθείσα συγκρότηση που δεν έχει αποδοθεί.
Θα υποβάλλουν ένσταση και για την παρουσία στην πολιτική αγωγή της ομάδας των δικηγόρων που πήρε την πρωτοβουλία να παρασταθεί για την προάσπιση δικαιωμάτων θυμάτων της υπόθεσης.
Η θέση του «αρχηγού»
Η υπεράσπιση του Νίκου Μιχαλολιάκου, ο οποίος κατηγορείται ως αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης αναμένεται να πάρει αποστάσεις από τον Γ. Ρουπακιά ο οποίος κατηγορείται ως δράστης της δολοφονίας του Π. Φύσσα. Το ίδιο αναμένεται να πράξουν και τα υπόλοιπα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.
Κατά τα λοιπά, η υπεράσπιση των κατηγορουμένων αναμένεται να επικεντρωθεί στην «αποδυνάμωση» των τηλεφωνικών κλήσεων οι οποίες αποτελούν ένα από τα ισχυρότερα ενοχοποιητικά στοιχεία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, την επόμενη ημέρα της δολοφονίας του Π. Φυσσα εντοπίστηκαν κλήσεις από σταθερή τηλεφωνική σύνδεση στα κεντρικά γραφεία της Χ.Α. η οποία ανήκει στον Ν. Μιχαλολιάκο προς τον πυρηνάρχη της Τοπικής Οργάνωσης στην Νίκαια, τον Ν. Πατέλη.
Κατά πληροφορίες, η υπεράσπιση αναμένεται να υποστηρίξει ότι οι τηλεφωνικοί αριθμοί που εμφανίζονται στις επίμαχες κλήσεις αφορούσαν αριθμούς που ο Ν. Μιχαλόλιάκος έχει παραχωρήσει στα γραφεία του κόμματος και ουδέποτε συνομίλησε με τον Πατέλη.
Στη δίκη η μητέρα του Π. Φύσσα
Λίγο μετά τις 8 το πρωί της Δευτέρας συνοδευόμενη από τους δικηγόρους της και εμφανώς συγκινημένη έφτασε στις φυλακές Κορυδαλλού η μητέρα του Παύλου Φύσσα.
Διαμαρτυρία από τους κάτοικους του Κορυδαλλού
Oι κάτοικοι του Κορυδαλλού και όμορων δήμων, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής, Υπουργοί της Κυβέρνησης και βουλευτές, κυρίως της Β' Πειραιά, αντιδρούν έντονα για την επιλογή του χώρου διεξαγωγής της δίκη της Χρυσής Αυγής, καθώς μια ανάσα από το δικαστήριο βρίσκονται σχολικά συγκροτήματα όπου τα παιδιά εν μέσω έναρξης της ακροαματικής διαδικασίας θα δίνουν πανελλήνιες εξετάσεις.