Ο όμιλος των τεχνοκρατών που βοήθησε την Ελλάδα να βελτιώσει τη δημόσια διοίκηση και να εκταμιεύσει περισσότερα κεφάλαια από την Ευρώπη αναμένεται να αποχωρήσει από τη χώρα και να υποστεί ριζική αναδιάρθρωση μετά την άρνηση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί μαζί της.
Μια τέτοια εξέλιξη ενδέχεται να εξοργίσει περαιτέρω χώρες - μέλη της ΕΕ που είναι ήδη ενοχλημένες με την κίνηση της Αθήνας να άρει μεταρρυθμίσεις που θεωρούνται "ευρωπαϊκή παρέμβαση".
Ηδη η τρόικα των ελεγκτών έχει αλλάξει όνομα, μετά τις αντιρρήσεις της Αθήνας. Τώρα, η Task Force της Κομισιόν για την Ελλάδα, αναμένεται να αναμορφωθεί.
H Task Force αναμένεται να χάσει το όνομά της. Το προσωπικό της, περίπου 50 υπαλλήλων, θα μετακινηθεί σε άλλο τομέα της Κομισιόν, με ευρύτερη εντολή να βοηθήσει κάθε χώρα που τη χρειάζεται και όχι μόνο την Ελλάδα.
Όπως έχει προγραμματιστεί, ο γερμανός επικεφαλής της Task Force Χορστ Ράιχενμπαχ (φωτό) θα αποχωρήσει τις επόμενες εβδομάδες, αναλαμβάνοντας νέο ρόλο.
«Πρέπει οπωσδήποτε να την αποκαλούμε task force;» ρώτησε στέλεχος με γνώση του θέματος. "Το σκεπτικό είναι ότι το μοντέλο της Task Force μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες χώρες με αντίστοιχες δυσκολίες".
Ελληνας αξιωματούχος σημείωσε ότι "ο Γιούνκερ είπε στον Τσίπρα στην τελευταία συνάντησή τους ότι η εντολή της Task Force λήγει και θα αντικατασταθεί από έναν νέο θεσμό με τον ίδιο ρόλο, αλλά για όλες τις χώρες-μέλη".
"Η Ελληνική κυβέρνηση θα κρατήσει επαφή με την Task Force αλλά δεν θα συνεργαστούμε μαζί τους. Είναι πολιτικό ζήτημα", δήλωσε έτερος Ελληνας κυβερνητικός αξιωματούχος.