Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θεοδωράκης: Η χώρα έχει ανάγκη από επαναστατική κυβέρνηση ρεαλιστών

«Η χώρα θα έχει γκρεμιστεί», αν καθυστερήσει η κυβέρνηση να κάνει τον “έντιμο συμβιβασμό” εκτιμά ο Σταύρος Θεοδωράκης. Οι υπουργοί να πάρουν αποφάσεις για το κοινό καλό και όχι για συντεχνίες και συμφέροντα. Οχι σε οικουμενική ή κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Θεοδωράκης: Η χώρα έχει ανάγκη από επαναστατική κυβέρνηση ρεαλιστών
Το… γάντι στον πρωθυπουργό ρίχνει ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης μέσω της Realnews με αφορμή τα περί πιέσεων που δέχεται να διώξει τους ΑΝΕΛ και να συνεργαστεί με το Ποτάμι. “Αν όντως ο πρωθυπουργός πιέζεται, να βγει να το καταγγείλει”, δηλώνει.
 
Αποκαλύπτει ότι του προτάθηκε κυβερνητική συνεργασία και αρνήθηκε, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μετάσχει στο μέλλον λέγοντας: “Η χώρα έχει ανάγκη από μια επαναστατική κυβέρνηση ρεαλιστών”. Απορρίπτει την ιδέα της οικουμενικής ή της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, αλλά και το κοινό ευρωπαϊκό μέτωπο με Σαμαρά – Βενιζέλο. Στο θέμα της διαπραγμάτευσης εκφράζει τον φόβο ότι “η χώρα θα έχει γκρεμιστεί”, αν καθυστερήσει η κυβέρνηση να κάνει τον “έντιμο συμβιβασμό”.
 
Που εκτιμάτε ότι το πάει ο πρωθυπουργός; Σε ρήξη ή σε συμβιβασμό με την Ε.Ε;
 
Αυτό είναι καλό ερώτημα αλλά για τον κ.Τσίπρα, όχι για μένα.
 
Έπειτα από τόσες συναντήσεις και επαφές δεν μπορείτε να κάνετε εκτίμηση για το που το πάει ο πρωθυπουργός;
 
Μην τα μεγαλοποιείτε. Με τον Αλέξη Τσίπρα έχουμε τις επαφές που πρέπει να έχουν δύο πολιτικοί αρχηγοί. Και δεν νομίζω ότι θα μου εκμυστηρευόταν ποτέ τις μύχιες σκέψεις του. Εκείνο που φοβάμαι είναι ότι μέχρι να αποφασίσουν αν θα πάμε σε ρήξη ή συμβιβασμό, η χώρα θα έχει γκρεμιστεί.
 
Πολύ απαισιόδοξος ακούγεστε.
 
Κάθε μέρα που περνάει, η οικονομία βυθίζεται όλο και πιο πολύ. Υπερηφανεύονται ότι «τουλάχιστον πληρώσαμε μισθούς και συντάξεις». Μα η Ελλάδα δεν έχει μόνο συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους. Για να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις δεν πληρώσαν προμηθευτές, άρα δεν πληρώθηκαν και οι εργάτες των προμηθευτών, δεν έγιναν οι προγραμματισμένες επιστροφές ΦΠΑ και δεν έδωσαν ούτε τα λεφτά που έχουν προπληρώσει οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ για τα φάρμακά τους. Εσείς πόσο καιρό πιστεύετε ότι θα αντέξει η κοινωνία με όλα αυτά;
 
Δεν είναι θέμα τι πιστεύουμε εμείς, αλλά πως θα αλλάξει αυτή η κατάσταση. Ποια είναι η δική σας πρόταση στον Αλ. Τσίπρα.
 
Να μην καθυστερεί άλλο τον έντιμο συμβιβασμό στον οποίο αναφέρθηκε. Και να πάψουν οι υπουργοί του να μαλώνουν μεταξύ τους και να πάρουν αποφάσεις για το κοινό καλό και όχι για τις συντεχνίες, τα συμφέροντα και τις συνιστώσες τους. Ούτε μια λέξη δεν έχει πει η κυβέρνηση για την ανεργία. Ούτε μία λέξη! Πως θα μειωθεί λοιπόν η ανεργία, με ευχές και λιτανείες;
 
Πάντως η κυβέρνηση λέει ότι παράγει πρωτοφανές έργο. Για πρώτη φορά ήταν ανοιχτή η Βουλή και την Μεγάλη Πέμπτη.
 
Το θέμα είναι οι προτεραιότητές σου. Στη Δικαιοσύνη νομοθετούν για δύο ανθρώπους! Επί λέξει το είπε ο κ.Παρασκευόπουλος: «Η διάταξη αφορά δύο φυλακισμένους». Αυτή είναι η προτεραιότητα στην Δικαιοσύνη; Ή ήταν προτεραιότητα να δώσουν 500 εκατομμύρια για ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα όταν για την ανθρωπιστική κρίση έδωσαν όλα κι όλα 200; Πεντακόσια εκατομμύρια και μάλιστα χωρίς διαγωνισμό! Τα διπλάσια λεφτά από όσα έδωσαν άλλα κράτη για το ίδιο εξοπλιστικό πρόγραμμα. Οι παλιές γνωστές ιστορίες, δηλαδή.
 
Στενός σας συνεργάτης αποκάλυψε προ ημερών ότι ο Αλ. Τσίπρας σας είχε προτείνει την επόμενη ημέρα των εκλογών να μπείτε στην κυβέρνηση «με ένα-δύο υπουργεία». Ισχύει;
 
Τι αξία έχει αυτή η συζήτηση σήμερα;
 
Έχει αξία για να ξέρουμε και τι θα κάνετε αύριο. Θα συμμετάσχετε σε μια κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ;
 
Η χώρα έχει ανάγκη από μια επαναστατική κυβέρνηση ρεαλιστών. Χωρίς λαϊκιστές αλλά με ανθρώπους που γνωρίζουν. Τι θα άλλαζε αν το Ποτάμι έπαιρνε σήμερα «ένα-δύο υπουργεία»; Τίποτε δεν θα άλλαζε. Η κυβέρνηση είναι ένα συγκοινωνούν δοχείο. Δεν μπορεί ο αντιπρόεδρος να λέει «θα παραχωρήσουμε τον ΟΛΠ στους Κινέζους» και ο υπουργός να απαντάει «εγώ και οι συνδικαλιστές δεν θέλουμε τους Κινέζους». Αυτά πρέπει να λύσει ο πρωθυπουργός και δεν τα λύνει. Προχθές ο Κινέζος πρέσβης με ρωτούσε «τι θα γίνει επιτέλους με το λιμάνι;». Πείτε μου εσείς τι πρέπει να του απαντήσω.
 
Τι του απαντήσατε αλήθεια;
 
Τον καθησύχασα. Το ίδιο κάναμε και στην Ευρώπη. Όποτε ρωτηθήκαμε, είπαμε «στηρίζουμε τη διαπραγμάτευση του πρωθυπουργού». Το είπαμε στον Σούλτς, το είπαμε στον Γκάμπριελ, τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας, και νομίζω ότι βοηθήσαμε στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.
 
Βέβαια ο Μάρτιν Σουλτς λένε ότι πιέζει τον Αλ. Τσίπρα να τα “σπάσει” με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και να συνεργασθεί μαζί σας.
 
Αν όντως ο πρωθυπουργός πιέζεται, να βγει να το καταγγείλει.
 
Μα το έχει δηλώσει και δημόσια ο Μ. Σουλτς ότι θα προτιμούσε εσάς αντί του Πάνου Καμμένου.
 
Και ο κ. Τσίπρας λέει ότι προτιμά τον Ιγκλέσιας από τον Ραχόι. Αυτό δεν σημαίνει ότι παρεμβαίνει στα εσωτερικά της Ισπανίας.
 
Παρεμπιπτόντως, ο Αντώνης Σαμαράς λένε ότι σκέφτεται τη δημιουργία ευρωπαϊκού μετώπου μαζί με εσάς και με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Τι απαντάτε;
 
Νιέτ, μιας και είναι της μόδας τα ρωσικά. Το κάθε κόμμα έχει τον προορισμό του. Μπορεί με κάποιους να μας ενώνει η Ευρώπη, αλλά μας χωρίζουν πολύ περισσότερα. Ο τρόπος που χειρίστηκαν την εξουσία τους, ας πούμε.
 
Ούτε θα συγκροτήσετε μέτωπο λογικής με το ΠΑΣΟΚ και τον Ευ. Βενιζέλο;
 
Το Ποτάμι δεν κατέβηκε στην πολιτική για να παίζει λέγκο. Είμαστε ανοιχτοί, συζητάμε – ο κ. Βενιζέλος από τότε που έχασε την εξουσία κάνει σωστές επισημάνσεις – αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το καλοκαίρι θα χτίζουμε μαζί πύργους στην άμμο.
 
Σε μια οικουμενική κυβέρνηση θα συμμετείχατε; Ή σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας;
 
Νομίζω ότι ήμουν σαφής στη Βουλή. Δεν πιστεύω στις τεχνητές συγκολλήσεις. Ή εσείς φαντάζεσθε ότι μπορούμε να έχουμε πρόεδρο της κυβέρνησης τον Τσίπρα με αντιπροέδρους τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο ή τον Θεοδωράκη; Αστεία πράγματα.
 
Κυβέρνηση με άλλο πρωθυπουργό;
 
Η λαϊκή εντολή δόθηκε στον κ. Τσίπρα και αυτό πρέπει να το σεβαστούν όλοι. Και πρωτίστως ο ίδιος, βέβαια, και να πάρει τις αποφάσεις του.
 
Όταν λέτε «να πάρει τις αποφάσεις του» τι εννοείτε;
 
Να γίνει πιο ενεργός. Να μην αφήνει τις εκκρεμότητες να σέρνονται. Δέκα μέρες μαλώνουν οι υπουργοί του για την κατάληψη της πρυτανείας του Πανεπιστημίου. Ο ένας λέει να εφαρμοστεί ο νόμος και ο άλλος λέει «κάντε υπομονή, κάποια στιγμή θα κουραστούν και θα φύγουν». Ξέρετε, παλιότερα υπήρχε η άποψη ότι δεν είναι ανάγκη να παρεμβαίνεις στις αντιθέσεις των υπουργών σου. Τους αφήνεις να τσακώνονται και όποιος επικρατήσει. Σήμερα όμως η πολιτική έχει μπει στον επιταχυντή της Ιστορίας. Κάθε μέρα που περνάει χωρίς αποφάσεις, κάποιοι υποφέρουν.
 
Εδώ όμως υπάρχει μια αντίφαση. Από την μια λέτε «αυτή η κυβέρνηση δεν κυβερνά» και από την άλλη «εγώ δεν θα συμμετάσχω σε μια άλλη κυβέρνηση».
 
Λέω αυτό που έλεγα από την πρώτη στιγμή. Το Ποτάμι δεν λιγουρεύεται υπουργεία. Προτείνει όμως συνεχώς λύσεις προς όφελος των πολλών. Δεν μπορείς να κυβερνάς την Παιδεία στην γραμμή μιας κομμουνιστικής συνιστώσας. Δεν μπορείς να κάνεις μεταναστευτική πολιτική με τις θεωρίες των παππούδων σου. «Όλοι οι καλοί χωράνε»! Που χωράνε; Δεν μπορείς να συγκρούεσαι άσκοπα με την Τουρκία χωρίς να προβλέπεις τι θα γίνει στο Αιγαίο. Αν η Τουρκία ανοίξει τα στρατόπεδα προσφύγων που έχει, τα νησιά μας θα πνιγούν με εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.
 
Σχεδιάζουν τίποτα για όλα αυτά οι υπουργοί; Ή σκέφτονται μόνο τις παρελάσεις για την 28ης Οκτωβρίου;
 
Θα επιμείνετε στην άποψη σας να μην συμμετάσχετε σε επιτροπές που προεδρεύει η κυρία Κωνσταντοπούλου;
 
Η πρόεδρος της Βουλής εξελίσσεται ως το μεγαλύτερο πρόβλημα του Αλέξη Τσίπρα. Ο,τι προεδρεύει το καταστρέφει. Δεν το λέω εγώ. Το λέει όλη η αντιπολίτευση – πλην Χρυσής Αυγής – και συμφωνεί μαζί μας και ένα τμήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Βαρουφάκης είπε δημόσια στην εκπομπή του κ.μΧατζηνικολάου ότι έχουμε δεσμευτεί να μη μιλάμε για κούρεμα και εκείνη μεσούσης της διαπραγμάτευσης ζητάει διαγραφή του χρέους. Τορπιλίζει, δηλαδή, κανονικά την προσπάθεια της κυβέρνησης.
 
Την ψηφίσατε, όμως.
 
Την ψηφίσαμε γιατί μας το ζήτησε ο πρωθυπουργός. Να κάνουμε μια αρχή συναινετική. Και όταν του επισήμανα ότι η κ. Κωνσταντοπούλου είναι εριστική και συγκρουσιακή, είπε ότι «ως πρόεδρος της Βουλής θα πολιτευθεί διαφορετικά». Και τώρα βλέπει και αυτός ότι μερικοί άνθρωποι δεν αλλάζουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v