Πρόκειται για την κυριακάτικη έκδοση της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). H γερμανική εφημερίδα επικαλείται διπλωματικές πηγές, οι οποίες με τη σειρά τους αναφέρονται σε υπολογισμούς αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σύμφωνα με την εφημερίδα η Κομισιόν θεωρεί «κρίσιμη» την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας από τις 9 Απριλίου, οπότε εκκρεμεί η αποπληρωμή νέα δόσης 467 εκ. ευρώ προς το ΔΝΤ. Επιπλέον, στα μέσα Απριλίου θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν κρατικά ομόλογα συνολικού ύψους 2,4 δισ. ευρώ.
Γι αυτό, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει μόλις δύο εβδομάδες για να παρουσιάσει την πλήρη λίστα μεταρρυθμίσεων, ενώ ήδη από αυτήν την εβδομάδα η Κομισιόν αναμένει ότι τα τεχνικά κλιμάκια θα αρχίσουν να εργάζονται και πάλι στην Αθήνα, έχοντας πρόσβαση για τον έλεγχο στοιχείων στα αρμόδια υπουργεία.
Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung υποστηρίζει μάλιστα ότι αυτή ακριβώς η δημοσιονομική στενότητα ήταν ο λόγος για τη σύγκληση της έκτακτης μίνι-συνόδου για την Ελλάδα στο περιθώριο του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Πρόοδος» στο ελληνικό ζήτημα
«Χωρίς αμφιβολία η σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες έχει επιφέρει πρόοδο» στο ελληνικό ζήτημα, εκτιμά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Passauer Neue Presse.
Σύμφωνα με τον Σουλτς, ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει αντιληφθεί ότι χρειάζεται «άμεση δράση», αλλά τώρα πρέπει να ακολουθήσουν τα επόμενα βήματα, για παράδειγμα η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, ώστε να ελεγχθούν και τα εμβάσματα προς το εξωτερικό. Επιπλέον, δηλώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις στον τουρισμό και στην καινοτομία.
Σύμφωνα με τον σοσιαλδημοκράτη πολιτικό, η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να θεωρείται υπεύθυνη για τη σημερινή κατάσταση της χώρας, αλλά από την άλλη πλευρά είχε πολλές «επιπολαιότητες» μέσα σε λίγες εβδομάδες, με αποτέλεσμα να προκαλείται σημαντική απώλεια εμπιστοσύνης.