Σύνοδος Κορυφής: Ρίχνουν τις προσδοκίες οι εταίροι

Τις αντιφάσεις αναφορικά με την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης υπογράμμισε στη Σύνοδο ο Τσίπρας. Ζήτησε «πολιτικές πρωτοβουλίες». Δεν βλέπουν αποφάσεις σήμερα Μέρκελ και Τουσκ και δείχνουν προς το Eurogroup. Να τηρηθούν οι υποσχέσεις και να βοηθηθεί οικονομικά η χώρα ζητά ο Ολάντ.

Σύνοδος Κορυφής: Ρίχνουν τις προσδοκίες οι εταίροι

Τη στιγμή που οι πολιτικοί ηγέτες αποδέχονται την ύπαρξη ανθρωπιστικής κρίσης, οι εκπρόσωποι των θεσμών τις θεωρούν μονομερείς ενέργειες, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής.

Σημείωσε δε, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους ότι αυτή η αντίθεση μπλοκάρει την υλοποίηση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο, ζήτησε πολιτικές πρωτοβουλίες, υπογραμμίζοντας ότι: «Η Ε.Ε. χρειάζεται πολιτικές πρωτοβουλίες που να σέβονται και τη Δημοκρατία και τις συνθήκες έτσι ώστε να αφήσουμε πίσω μας την κρίση και να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη».

Ωστόσο, τόσο η γερμανίδα καγκελάριος όσο και ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ξεκαθάρισαν ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται αποφάσεις σήμερα για την Αθήνα. 

Οι αποφάσεις λαμβάνονται στο Eurogroup, τόνισε η Αγκελα Μέρκελ, ρίχνοντας τον πήχη των προσδοκιών για πιθανές εξελίξεις στο ελληνικό πρόβλημα από τη Σύνοδο Κορυφής, την βραδινή σύσκεψη με τον Ελληνα πρωθυπουργό, αλλά και το ραντεβού της Δευτέρας στο Βερολίνο. 

«Μην περιμένετε μια λύση, μην περιμένετε σοβαρή εξέλιξη» για την υπόθεση της Ελλάδας, υπογράμμισε η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ προσερχόμενη στη Σύνοδο. Η κ. Μέρκελ σημείωσε ότι δεν είναι το κατάλληλο όργανο για να λάβει αποφάσεις. "Οι αποφάσεις λαμβάνονται στο Eurogroup και έτσι θα παραμείνει", τόνισε.  

Νωρίτερα, μιλώντας στη Bundestag είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν περιμένει οριστικές αποφάσεις σήμερα ή τη Δευτέρα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος υπογράμμισε ότι η σημερινή συνάντηση "δεν θα είναι αποφασιστική για την Ελλάδα", συμπληρώνοντας πως δεν θα ληφθούν αποφάσεις. 

Ο κ. Τουσκ δήλωσε συγκεκριμένα πως η συνάντηση της Πέμπτης «δεν είναι η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα» και τόνισε πως «κανείς δεν θέλει Grexit ή Grexident.

Οι Ελληνες θα πρέπει να κάνουν ότι πρέπει, να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους, υπογράμμισε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. 

Παράλληλα, σημείωσε, η Ευρώπη θα πρέπει να θέσει στη διάθεση των Ελλήνων τα οικονομικά μέσα για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Υπογράμμισε ότι αντιλαμβάνεται ότι υπήρξαν εκλογές στη χώρα αλλά αυτό δεν αναιρεί τις υποχρεώσεις της χώρας. Θα κάνουμε ότι μπορούμε να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη, κατέληξε.

Κάλεσμα στην Ελλάδα να τηρήσει τις υποχρεώσεις της απηύθυνε και ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, προσερχόμενος στη Σύνοδο. «Δεν σημαίνει ότι όταν αλλάζει μια κυβέρνηση, δεν πρέπει να σεβαστεί και τις υποχρεώσεις της χώρας», υπογράμμισε ο κ. Σουλτς, προσθέτοντας: «Ελπίζω ότι ο Τσίπρας το κατάλαβε και θα τείνει χείρα βοηθείας ώστε να μπορέσουμε να τον βοηθήσουμε». 

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ υπογράμμιζε ότι στη συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό, «θα του επαναλάβω αυτά που του έχω πει τις δύο φορές που συναντηθήκαμε. Ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες, θα πρέπει να λειτουργήσει, έτσι ώστε οι δεσμεύσεις που έχει πάρει σε επίπεδο Eurogroup το 2012, και πρόσφατα, να υλοποιηθούν.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Μισέλ Σαρλ έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι το Βέλγιο δεν έχει παραχωρήσει στην Γερμανία και στην Γαλλία το δικαίωμα να διαπραγματεύεται για την Ελλάδα για λογαριασμό του.

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Έντα Κένι δήλωσε πως υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην πολιτική διαφωνία και στις απειλές ότι θα πλημυρίσουν τζιχαντιστές την Ευρώπη. Είναι απαράδεκτο, πρόσθεσε. Τόνισε ακόμα ότι η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας και ότι  κ. Τσίπρας ζήτησε χρόνο και χώρο και του τον δώσαμε.

Η πρόεδρος της Λιθουανίας, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, δήλωσε πως για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα δεν ευθύνεται κανένας άλλος πέρα από την πολιτική ελίτ της χώρας. Όσον αφορά την σημερινή «μίνι-σύσκεψη», η ίδια τόνισε πως δεν θα ληφθούν αποφάσεις.

Τι ζητάει η Αθήνα

Ο κ. Τσίπρας στη σημερινή συνάντηση με τους «ισχυρούς της Ευρώπης», σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιδιώξει:

* Την επαναβεβαίωση της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, όπως τουλάχιστον την αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση. «Επιμένουμε σε αυτήν, θέλουμε να τηρηθεί, ωστόσο απαιτείται αποσαφήνιση ορισμένων αναφορών της», έλεγε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, εξηγώντας πως «οι θεσμοί πρέπει να καταλάβουν ότι δεν συζητάμε την ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης του προγράμματος. Κάτι που δεν δείχνουν να έχουν καταλάβει τα τεχνικά κλιμάκια των Βρυξελλών, τα οποία κινούνται στη λογική του προηγούμενου προγράμματος».

Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας αργά το βράδυ στην τηλεόραση του Alpha. «Ενας τεχνικός υπάλληλος (Κοστέλο) έστειλε επιστολή και ζητούσε να γίνει πρωθυπουργός της Ελλάδας και να αποφασίζει ποια νομοσχέδια θα ψηφιστούν», σημείωσε. Έκανε δε λόγο για «ένα θετικό σενάριο και για εμάς και για τους εταίρους. Να ακουμπήσουμε στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου». Επίσης κατήγγειλε επικοινωνιακό πόλεμο από ορισμένους, που συνοδεύτηκε από μια προσπάθεια χρηματοπιστωτικής ασφυξίας.

* Κορυφαίο βέβαια ζήτημα για την κυβέρνηση είναι η αντιμετώπιση της χρηματοδοτικής ασφυξίας της χώρας. Και μπορεί χθες με κατεπείγουσα τροπολογία του το υπουργείο Οικονομικών να πήρε 900 εκατομμύρια ευρώ από το ΤΧΣ και η ΕΚΤ να αποφάσισε να αυξήσει το όριο του ELA κατά 400 εκατ. ευρώ, όμως τα μέτρα αυτά μόνο προσωρινή λύση δίνουν, κάτι που ξέρουν καλά και στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει στους συνομιλητές του το ζήτημα αύξησης του πλαφόν έκδοσης εντόκων γραμματίων, καθώς και της επιστροφής των κερδών 1,9 δισ. ευρώ, από τα ελληνικά ομόλογα που κρατά η ΕΚΤ. «Ζητάμε πολιτική διαπραγμάτευση και χρηματοδότηση. Η χώρα υφίσταται μια πίεση χωρίς λόγο μετά τη συμφωνία του Eurogroup», σημείωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης (Mega).

Χρονοδιαγράμματα και κοστολόγιο

Από την άλλη, η δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα προς τους δανειστές θα είναι η άμεση εφαρμογή συγκεκριμένων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αναγκαίων για τη χώρα, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και σαφές κοστολόγιο. Σε καμία περίπτωση, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, αυτό δεν θα σημάνει νέα μέτρα λιτότητας, όπως μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Στην περίπτωση που οι συνομιλίες ναυαγήσουν και δεν βρεθεί κοινό σημείο με τις Βρυξέλλες, αυτό που διαβεβαιώνουν από το Μαξίμου είναι ότι «οι κοινωνικές ανάγκες προηγούνται των αναγκών των δανειστών», ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν, εξάλλου, ότι σε καμία περίπτωση οι Ευρωπαίοι αλλά και οι Αμερικάνοι δεν θα θελήσουν να δουν την Ελλάδα αποσταθεροποιημένη, καθώς τότε, τόσο από οικονομική όσο και από γεωστρατηγική άποψη το ρίσκο θα είναι μεγάλο για όλους. Αυτό βέβαια δεν θα το θέσει ξεκάθαρα απόψε ο Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο είναι κάτι που, όπως λένε στην κυβέρνηση, «γνωρίζουν καλά όλοι». 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v