Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θύελλα στη Βουλή από τη «στήριξη» Κωνσταντοπούλου στη ΧΑ

Η πρόεδρος της Βουλής είπε ότι κρίνει αναγκαία την ονομαστική ψηφοφορία, υιοθετώντας ουσιαστικά το αίτημα της Χρυσής Αυγής, αλλά ανασκεύασε μετά τις εντονότατες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.

Θύελλα στη Βουλή από τη «στήριξη» Κωνσταντοπούλου στη ΧΑ

Υψηλοί τόνοι, αντεγκλήσεις, αποχωρήσεις και χαρακτηρισμοί που δεν τιμούν το κοινοβούλιο κυριάρχησαν στην συνεδρίαση της βουλής που συζητείται το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική βοήθεια.

Οι αντιπαραθέσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης με την Πρόεδρο της Βουλής ήταν συνεχείς. Όλα ξεκίνησαν με την πρωτοβουλία που πήρε η Ζωή Κωνσταντοπούλου να διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου, την οποία είχαν ζητήσει οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Στην συνέχεια την σκυτάλη πήρε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που συγκρούστηκε με την Πρόεδρο της Βουλής, ακολούθησαν ο Μάκης Βορίδης και ο Βασίλης Κεγκέρογλου.

Βενιζέλος: Η Κωνσταντοπούλου ταυτίζεται με την Χ.Α.

Σφοδρή λεκτική επίθεση προς την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, με αφορμή τους χειρισμούς της κατά τη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια και σε σχέση με το αίτημα της Χρυσής Αυγής για τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι «δεν θεωρεί πως το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης έχει ψηφιστεί επί της αρχής», ενώ κατηγόρησε την κ. Κωνσταντοπούλου πως «θέλει πολιτικά να ταυτιστεί με τη Χρυσή Αυγή και να την θέσει υπό την αιγίδα και προστασία της».

Εξάλλου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βρούτσης κάλεσε την κ. Κωνσταντοπούλου «να μην διανοηθεί να πει πως η Νέα Δημοκρατία δεν ψηφίζει το νομοσχέδιο» ενώ ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, συμπλήρωσε λέγοντας πως «επειδή μπορεί να υπάρχουν κάπου αλλού πονηρές σκέψεις, ότι ήρθαν οι τεχνοκράτες και αλλάξαμε γνώμη, δεν σας επιτρέπω να πείτε πως δεν ψηφίσαμε το νομοσχέδιο».

Η αναδίπλωση οι αποχωρήσεις η Χρυσή Αυγή και η ονομαστική ψηφοφορία

Τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που απείλησαν ότι θα αποχωρήσουν, προκάλεσε η πρωτοβουλία της προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου να διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Μετά από αυτές τις αντιδράσεις, η κ. Κωνσταντοπούλου, υπαναχώρησε, και έτσι το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής του με την κανονική διαδικασία, δηλαδή κατά πλειοψηφία δια ανατάσεως, των χεριών.

Σημειώνεται ότι την ονομαστική ψηφοφορία, είχαν ζητήσει χθες οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής αλλά κατά την εκφώνηση των ονομάτων, απουσίαζαν οι προφυλακισμένοι βουλευτές του κόμματος στους οποίους ο αρμόδιος εισαγγελέας είχε απορρίψει το αίτημά τους για άδεια.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, για να διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία θα πρέπει να είναι παρόντες τουλάχιστον 15 από τους υπογράφοντες βουλευτές. Μετά τη διαπίστωση ότι δεν υπήρχε ο απαιτούμενος αριθμός των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, η κ. Κωνσταντοπούλου επικαλούμενη το άρθρο 72 παράγραφος 1 του κανονισμού της Βουλής, που δίνει το δικαίωμα στον πρόεδρο της Βουλής να αποφασίσει σε περίπτωση που το κρίνει αναγκαίο, ανακοίνωσε την απόφασή της να διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία.

Η συνεδρίαση διεκόπη για δέκα λεπτά κάτω από τις έντονες αντιδράσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης. Λίγο αργότερα, η πρόεδρος της Βουλής δικαιολογώντας την πρότασή της, τόνισε ότι έκρινε πως ήταν πολύ σημαντικό και αναγκαίο, η ευρύτατη πλειοψηφία που στήριξε αυτό το νομοσχέδιο να καταγραφεί με ονομαστική ψηφοφορία.

Ωστόσο, όπως είπε η ίδια, κάποιοι θέλησαν να δώσουν άλλη ερμηνεία και άλλο περιεχόμενο, γι' αυτό και δεν θα διεξαγόταν η ονομαστική ψηφοφορία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v