Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην ψήφιση του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση, ενώ θέτει θέμα και για τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις που επίσης κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση με στόχο μάλιστα να συζητηθεί με τη μέθοδο του κατεπείγοντος.
Σε επιστολή που έχει δει το Channel 4 News, ο Ντ. Κοστέλο, διευθυντής της γενικής διεύθυνσης οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων της Koμισιόν «διατάσσει» την ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει. Σύμφωνα με την επιστολή ο Ντ. Κοστέλλο αναφέρει:
«Στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη, αναφερθήκατε στο σχεδιαζόμενο πέρασμα από τη Βουλή αύριο του νομοσχεδίου για την ‘ανθρωπιστική κρίση’. Επίσης αντιλαμβανόμαστε ότι άλλες πολιτικές πρωτοβουλίες, περιλαμβανομένης της ρύθμισης χρεών, είναι σε διαδικασία αποστολής στη Βουλή σύντομα.
Θα απευθύναμε ισχυρή έκκληση να υπάρξει η κατάλληλη πολιτική διαβούλευση πρώτα, συμπεριλαμβανομένης της συνέπειας στις προσπάθειες μεταρρυθμίσεων. Υπάρχουν αρκετά θέματα που πρέπει να συζητηθούν και χρειάζεται αυτό να γίνει ως ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο πακέτο.
Πράττοντας διαφορετικά θα συνιστά μονομερή και αποσπασματική κίνηση που δεν συνάδει με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί, περιλαμβανομένης της ανακοίνωσης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου».
Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος η Κομισιόν θεωρείται ως ο ποιο διαλλακτικός από τους «θεσμούς». Το γράμμα του Κοστέλο αναφέρει πρακτικά πως αν το κοινοβούλιο ψηφίζει αύριο το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση θα υπάρξει παραβίαση της συμφωνίας που υπεγράφη στο Eurogroup.
Τι απαντά η κυβέρνηση
"Δεν υφίσταται καμία παραβίαση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου", υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης.
Όπως είπε, η προώθηση των νομοθετικών πρωτοβουλιών και οι σχετικές αναρτήσεις νομοσχεδίων που θα γίνουν σήμερα – αύριο αποτελούν τον πυρήνα της προώθησης των μεταρρυθμίσεων που από κοινού έχουμε δεσμευτεί. Λέμε ευθέως ότι η εισήγηση της Υπουργού Θεανώς Φωτίου αποτελεί την έμπρακτη κυβερνητική θέση απέναντι σε αστήρικτες αιτιάσεις και μάλιστα σε ένα ζήτημα που αφορά την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωσταντοπούλου, η οποία υπογράμμισε ότι "η νομοθετική πρωτοβουλία της Βουλής δεν εκβιάζεται".
Το Μέγαρο Μαξίμου πήγε μάλιστα ένα βήμα παραπέρα. Πηγές ανέφεραν πως «το να θεωρεί κανείς «μονομερή ενέργεια» την ψήφιση νομοσχεδίου που στόχο έχει να απαλύνει τις πληγές της καταστροφικής πολιτικής των τελευταίων χρόνων, απλώς εκθέτει όσους το υποστηρίζουν και αποδεικνύει ότι τα τεχνικά κλιμάκια αδυνατούν να εγγυηθούν την εφαρμογή της συμφωνίας της 20ης Φλεβάρη», υποστηρίζουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.
«Καλούμε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο αύριο στη Βουλή και να σταθούν απέναντι σε αυτούς τους εκβιασμούς. Αν στην Ευρώπη του 2015 η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης θεωρείται μονομερής ενέργεια, τότε τι έχει απομείνει από τις ευρωπαϊκές αξίες;», συμπληρώνουν.