Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Οι κινήσεις με το βλέμμα στο... ταμείο!

Οι προειδοποιήσεις από ΕΕ και το πολιτικό χαρτί που θέλει να παίξει ο Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής. Πονοκέφαλος η διπλή διαπραγμάτευση. Καθησυχάζει το Μαξίμου για μισθούς-συντάξεις. Οι κινήσεις για «εσωτερικό δανεισμό» από Ταμεία και... φορολογούμενους.

Κυβέρνηση: Οι κινήσεις με το βλέμμα στο... ταμείο!

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζει η κυβέρνηση καθώς η πίεση από την Ευρώπη είναι ασφυκτική, τα ταμειακά διαθέσιμα μέρα με τη μέρα περιορίζονται και οι συναντήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια θεωρείται βέβαιο ότι θα προσθέσουν νέους πονοκεφάλους.

Στο πλαίσιο αυτό, συνεδρίασε σήμερα το μεσημέρι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό, με θέμα τις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Εν  συνεχεία, κυβερνητικοί κύκλοι διαβεβαίωσαν ότι «δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα καταβολής μισθών και συντάξεων, αφού έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε αυτοί να καταβάλλονται κανονικά» ενώ απέρριψαν και το ενδεχόμενο λήψης νέων υφεσιακών μέτρων. 

Ζητούμενο για τον Αλέξη Τσίπρα είναι να καταφέρει να συνδυάσει με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο την τεχνική διαπραγμάτευση που διεξάγεται σε Βρυξέλλες και Αθήνα με αυτήν σε πολιτικό επίπεδο που επιχειρεί ο ίδιος στις επαφές τους με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους.

Και επειδή σε μία διαπραγμάτευση για να πάρεις, πρέπει να δώσεις, το σήμα φέρεται να έδωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος, σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να καθυστερήσει να υλοποιήσει κάποιες από τις προεκλογικές της εξαγγελίες, κλείνοντας έτσι το μάτι προς τους εταίρους.

Το μήνυμα από τις Βρυξέλλες ήταν χθες σαφές: δεν είμαι ικανοποιημένος από την πρόοδο, είπε ο Γιούνκερ, ενώ ο Τσίπρας επανέλαβε για άλλη μια φορά την πρόθεσή του να αναζητήσει πολιτικές λύσεις.

Το κλίμα, ειδικά στις σχέσεις Αθήνας-Γερμανίας παραμένει τεταμένο παρότι χθες φάνηκε διάθεση αποκλιμάκωσης, τόσο από τις δηλώσεις Τσίπρα μετά τη συνάντηση με τον Σουλτς, όσο και από την καγκελαρία, η οποία έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει κάποια βεντέτα με τους Ελληνες. Αίσθηση μάλιστα προκάλεσε δημοσίευμα του Euroinsight ότι η Αγκελα Μέρκελ φοβούμενη γενίκευση της αστάθειας στα Βαλκάνια, εμφανίζεται αποφασισμένη να αποτρέψει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ από ατύχημα.

Το Μέγαρο Μαξίμου κινείται ταυτόχρονα σε δύο μέτωπα τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, το δημοσιονομικό και το χρηματοδοτικό.

ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ. Το τεχνικό κλιμάκιο των Βρυξελλών βρίσκεται από προχθές στην Αθήνα, όπου τη Δευτέρα θα έρθει και η τεχνική ομάδα για να συγκεντρώσει χρηματοοικονομικά στοιχεία καθώς και αυτά που σχετίζονται με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Οι συνομιλίες διεξάγονται με άκρα μυστικότητα, ωστόσο δεδομένος είναι ο φόβος στην ελληνική πλευρά μήπως, με αφορμή και τη δυστοκία στα έσοδα και τη δημοσιονομική τρύπα που μεγαλώνει τους τελευταίους μήνες, ζητηθεί η λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων.

Η κυβέρνηση πήρε μια ανάσα το Φεβρουάριο, καθώς τα στοιχεία του προϋπολογισμού έδειξαν ότι δεν υπήρξε το συγκεκριμένο μήνα τρύπα στα φορολογικά έσοδα, όπως το Γενάρη, οπότε καταγράφηκε υστέρηση 1 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, σε πολιτικό επίπεδο, το Μέγαρο Μαξίμου πιο ξεκάθαρα από κάθε άλλη φορά, ρίχνει στο τραπέζι το σενάριο του δημοψηφίσματος, με προφανές το μήνυμα προς τους εταίρους. Δεν είναι τυχαία η χθεσινή αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη (Βήμα fm): «Δημοψήφισμα δεν προβλέπεται, εάν υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους. Σε διαφορετική περίπτωση και εάν ζητηθούν δημοσιονομικά μέτρα, το ερώτημα του δημοψηφίσματος θα αφορά τα μέτρα αυτά και μόνο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ. Το περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί είναι ασφυκτικό και η κυβέρνηση αναζητά λύση σε πολιτικό επίπεδο. Εκεί έχει στρέψει την προσοχή του και ο Αλέξης Τσίπρας, όπως φάνηκε και στις χθεσινές συναντήσεις του με τον Μάρτιν Σουλτς και τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ενώ κάτι αντίστοιχο θα επιδιώξει και στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής την επόμενη εβδομάδα, όπου δεν αποκλείεται να θέσει το θέμα της χρηματοδότησης.

«Όταν υπάρχει πολιτική βούληση, τα προβλήματα λύνονται», εκτίμησε ο πρωθυπουργός μετά το τετ α τετ με τον πρόεδρο της Κομισιόν, ο οποίος από την πλευρά του εξέφραζε τον προβληματισμό του από τις εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας. «Δεν υπάρχει πρόοδος. Εμείς πάντως είμαστε εδώ για να συμβάλλουμε για να υπάρξει πρόοδος», δήλωσε.

Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε μιλήσει για τις «διαφορετικές ερμηνείες για αποφάσεις που ελήφθησαν» κατά τις τελευταίες μέρες, ζητώντας Οι παρεξηγήσεις «να επιλυθούν για να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης».

Πεποίθηση του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι τα πάντα δεν αποφασίζονται με βάση τους αριθμούς, αφού θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και άλλοι παράγοντες, όπως οι αντοχές της κοινωνίας, ο κίνδυνος πολιτικής αστάθειας, η γεωπολιτική θέση της χώρας μας κ.α.

«Πάντα βρίσκουμε λύσεις, τρόποι υπάρχουν», ανέφερε χθες στο Euro2day.gr κυβερνητική πηγή, που εξέφραζε την αισιοδοξία ότι οι εταίροι έχουν συνειδητοποιήσει τις ελληνικές αιτιάσεις και σύντομα θα συμβάλλουν με τις αποφάσεις τους προς αυτήν την κατεύθυνση.

Προς ώρας πάντως οι μόνες επιλογές που φαίνονται διαθέσιμες για την κυβέρνηση είναι στο «εσωτερικό». Ηδη κατατέθηκε η τροπολογία που προβλέπει «εγγυήσεις» για τις διοικήσεις Ταμείων και φορέων του Δημοσίου που θα μεταφέρουν τα «περισσευούμενα» στην ΤτΕ προκειμένου να γίνουν ρέπος και να καλύψουν τις ταμειακές ανάγκες του κράτους (κατά ορισμένες πληροφορίες πρόκειται για ποσό 2-3 δισ.).

Ταυτόχρονα κατατέθηκε και η τροπολογία που προβλέπει «ρύθμιση εξπρές» για τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Το ΥΠΟΙΚ καλεί τους οφειλέτες οι οποίοι επιβαρύνονται με υπέρογκες προσαυξήσεις και πρόστιμα να τις διευθετήσουν μέχρι τις 27 Μαρτίου με σημαντικό όφελος γι' αυτούς. Έτσι, καταβάλλοντας όλη την αρχική οφειλή ή μέρος αυτής, έχουν τη δυνατότητα να «κουρέψουν» το 100% των προσαυξήσεων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v