Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το μεταρρυθμιστικό χαρτί παίζει ο Τσίπρας

Τι περιμένει από τα σημερινά τετ α τετ στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός. «Ζητάμε ισότιμη αντιμετώπιση», το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου στους εταίρους. Η αισιοδοξία για το χρηματοδοτικό κενό και η διατήρηση του ζητήματος του χρέους.

Το μεταρρυθμιστικό χαρτί παίζει ο Τσίπρας

Με τη σκέψη του σίγουρα και στην Αθήνα, όπου σήμερα ουσιαστικά ξεκινούν οι δύσκολες διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων, ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει τις διεθνείς επαφές του με τρεις στόχους: να επαναβεβαιώσει σε πολιτικό επίπεδο τη στήριξη των εταίρων, να πείσει για την ανάγκη εφαρμογής πιο ήπιας πολιτικής σε σχέση με τη σημερινή και να διεκδικήσει ευρωπαϊκούς πόρους που θα βοηθήσουν στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Εγχείρημα δύσκολο, όπως αναγνωρίζουν και στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και απόλυτα εφικτό, συμπληρώνουν.

Μία μέρα μετά την παρουσία του στην έδρα του ΟΟΣΑ στο Παρίσι και τη συνάντησή του με τον ισχυρό άνδρα του Οργανισμού, Άνχελ Γκουρία, ο πρωθυπουργός βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες όπου θα έχει δύο σημαντικά τετ α τετ: με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ως βασικό επιχείρημα στις συνομιλίες του θα χρησιμοποιήσει τη βούληση και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του να παραγάγει πολιτικό μεταρρυθμιστικό έργο και ήδη χθες έδωσε ξεκάθαρα το στίγμα του.

«Γνώμονάς μας η συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας και αυτό περιμένουμε και από την άλλη πλευρά», έλεγε χθες υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, με σαφές το μήνυμα προς τη γερμανική κυβέρνηση η οποία επιμένει στους υψηλούς τόνους κατά της χώρας μας.

Αυτή τη στάση επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναφέροντας δηκτικά «προσπαθώ να κρατήσω την ψυχραιμία μου με την Ελλάδα, αλλά δεν βοηθάει», με τη διευκρίνιση πάντως ότι η χώρα μας «δεν είναι μια χαμένη υπόθεση».

Θέτει την ατζέντα

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για τις εξελίξεις, δηλώνουν βέβαιοι ότι το πρόβλημα του χρηματοδοτικού κενού θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά καθώς και ότι η αξιολόγηση τον Απρίλιο θα ολοκληρωθεί με επιτυχία. Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη χθεσινή ομιλία του στον ΟΟΣΑ, έκανε γνωστό το πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων στο οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση και περιέγραψε τέσσερις ακόμα μεταρρυθμιστικούς τομείς (Πράσινη Ανάπτυξη, Κοινωνική Οικονομία, Νέα Δικτυακά Συστήματα, Επιχειρηματικά Οικοσυστήματα) που διευρύνουν τη σχετική ατζέντα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και πάλι στην πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, στις απαιτούμενες αλλαγές στο Δημόσιο και στην ανάγκη εύρεσης του κατάλληλου δημοσιονομικού χώρου τον οποίο χρειάζεται αυτή την ώρα η Ελλάδα.

Αυτό που διαμηνύουν στενοί συνομιλητές του πρωθυπουργού είναι ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που θέτει την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων, τη θεματολογία και την κατεύθυνση, ενώ από τον ΟΟΣΑ ζητείται, με βάση την αναμφίβολη τεχνογνωσία, να βοηθήσει στην καλύτερη εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων.

«Δεν έχει σχέση με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Είναι μέτρα κατεύθυνσης και μεταρρυθμίσεις κατεύθυνσης που κατατίθενται από την ελληνική κυβέρνηση», σημειώνουν μετ' επιτάσεως θέλοντας να κρατήσουν αποστάσεις από τις αντίστοιχες συνομιλίες επί κυβέρνησης Σαμαρά.

Νομοθετικό έργο

Το συγκεκριμένο περίγραμμα θα αναπτύξει ο κ. Τσίπρας και στις δύο σημερινές συναντήσεις, από τις οποίες -και ιδίως από αυτή με τον κ. Γιούνκερ- θα διεκδικήσει πόρους για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την πάταξη της ανεργίας και την ανάπτυξη επενδυτικών σχεδίων στη χώρα μας. Ο πρωθυπουργός θα διαβεβαιώσει τους υψηλόβαθμους συνομιλητές του ότι από τις επόμενες μέρες ξεκινά το νομοθετικό έργο της κυβέρνησής του, ώστε από τη θεωρία το πλάνο του για την Ελλάδα της επόμενης μέρας να περάσει στην πράξη.

Όπως έδειξε και χθες στο Παρίσι, ο Αλέξης Τσίπρας δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει το θέμα του ελληνικού χρέους. «Είναι απολύτως ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα το δημόσιο χρέος της να αναδιαρθρωθεί», ανέφερε ενώπιον του κ. Γκουρία εξηγώντας ότι «ο φαύλος κύκλος της παγίδας του χρέους και η μόνιμη εξάρτηση δεν αποτελούν μια μέθοδο που εξασφαλίζει συνολικά υγιή ευρωζώνη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v