Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ενεργειακό κόμβο μετατρέπεται η Θεσσαλονίκη

Αφιερωμένη στον τομέα της ενέργειας ήταν η δεύτερη ενότητα του 11ου Thessaloniki Forum, που διοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) και το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Τι δήλωσε ο πρόεδρος των Ελληνικών Πετρελαίων, Ευθύμιος Χριστοδούλου. Τι ειπώθηκε για τις εξελίξεις σε ηλεκτρισμό, αγωγούς φυσικού αερίου και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σε ενεργειακό κόμβο μετατρέπεται η Θεσσαλονίκη
Σε ενεργειακό κόμβο πρόκειται να εξελιχθεί στα επόμενα χρόνια η Ελλάδα, με τον ελληνικό Βορρά να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις, επωφελούμενος και από τη γεωγραφική του θέση, που τον τοποθετεί στο κέντρο των εξελίξεων.

Έργα όπως ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, ο αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας-Ιταλίας, αλλά και τα επενδυτικά project εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ της ΔΕΗ στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στη νοτιοανατολική Ευρώπη, βάζουν τη χώρα μας σε ένα ισχυρό ενεργειακό ”κλαμπ”, αλλάζοντας τα δεδομένα.

Στην μετεξέλιξη της Ελλάδας σε διεθνή ενεργειακό δίαυλο και στην ένταξή της στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, αλλά και στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα μας και ειδικότερα η Μακεδονία και η Θράκη, ως γέφυρα Βορρά και Νότου, Ανατολής και Δύσης, στην ενέργεια, το διεθνές εμπόριο, τις μεταφορές, τις κατασκευές και τον τουρισμό, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, με θέμα ”Διεθνείς Αγορές: Η θέση της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος”.

Αφιερωμένη στον τομέα της ενέργειας ήταν η δεύτερη ενότητα του 11ου Thessaloniki Forum, που διοργανώνουν σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) και το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Στη διάρκεια της εν λόγω θεματικής ενότητας, στελέχη μεγάλων εταιριών, παρουσίασαν τις τελευταίες εξελίξεις, που δημιουργούν νέες προοπτικές για την Ελλάδα.

E. Χριστοδούλου: Να μην υπονομεύουμε τα έργα ανάδειξης της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο

”Πολύ μεγαλύτερη πολιτική σημασία” από ό,τι οικονομική, έχει για την Ελλάδα το έργο του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, καθώς βάζει τη χώρα μας σε ένα ισχυρό κλαμπ, όπου μέχρι πρότινος δεν ανήκε, σύμφωνα με τον πρόεδρο των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), Ευθύμιο Χριστοδούλου. Ο ίδιος σημείωσε ότι βρίσκεται υπό συζήτηση –έστω σε πολύ προκαταρκτικό στάδιο- το ενδεχόμενο μεταφοράς και φυσικού αερίου στη ”διαδρομή” Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης.

Κατά τον κ.Χριστοδούλου, η Ελλάδα δεν πρέπει να αφήσει καθυστερήσεις ή αναίτιες περιβαλλοντικές ανησυχίες να ”φρενάρουν” έργα όπως ο πετρελαιαγωγός ή ο αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας-Τουρκίας, δεδομένου ιδίως ότι οι ”πάρα πολλοί” ανταγωνιστές μας περιμένουν να επωφεληθούν από κάτι τέτοιο (κατά τον κ.Χριστοδούλου, μόνο για τον πετρελαιαγωγό υπήρχαν άλλες 7-8 εναλλακτικές προτάσεις και το ότι καταφέρνουμε τελικά να τον φτιάξουμε είναι κατόρθωμα).

”Είμαι από τους φανατικότερους περιβαλλοντολόγους, αλλά πρέπει να κρατάμε το μέτρο σε κάποια πράγματα. Να μη χαλάσουμε τα δύο μεγάλα αυτά ενεργειακά έργα με τελείως δευτερεύοντα προβλήματα. Όλες οι δυνατότητες που δίνει η νέα τεχνολογία για την προστασία του περιβάλλοντος θα αξιοποιηθούν. Αρκεί να μη φειστούμε χρημάτων για τη χρήση της πολύ προηγμένης τεχνολογίας που υπάρχει”, σημείωσε.

Αναφερόμενος στον αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας-Τουρκίας, ο κ.Χριστοδούλου επεσήμανε την προφανή σημασία του έργου, σε μια περίοδο που υπάρχουν στην Ευρώπη τόσα προβλήματα με την προμήθεια του συγκεκριμένου καυσίμου. Ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ σημείωσε ακόμη ότι, στο διεθνές πλαίσιο, η Ελλάδα είναι πάρα πολύ μικρή. Γι αυτό πρέπει να κρατήσουμε τον χαρακτήρα μιας περιφερειακής δυναμης [...] Οποτε στριμωχτήκαμε στον εθνικό μας χώρο, περάσαμε άσχημα”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο συντονιστής της ενότητας, Γιάννος Γραμματίδης, μέλος της διοικούσας επιτροπής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, αναφέρθηκε στις προσεχείς εξελίξεις στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι μέχρι το τέλος Ιουλίου αναμένεται να απελευθερωθεί πλήρως η αγορά γενικών πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που θα δώσει στον καταναλωτή τη δυνατότητα να επιλέγει τον πάροχο ηλεκτρισμού.

Χ.Γ.Φελ: Οι καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις ”μπλοκάρουν” ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα

Μήνυμα προς την Ελλάδα, να αντιμετωπίσει ταχύτατα τις σημαντικές καθυστερήσεις, που παρατηρούνται κατά την παροχή των αδειοδοτήσεων στις επιχειρήσεις στον τομέα των ενεργειακών επενδύσεων, έστειλε από το βήμα του φόρουμ ο Γερμανός ”πράσινος” βουλευτής, Χανς Γιόσεφ Φελ.

Οπως επεσήμανε, πολλές ξένες εταιρίες, μεταξύ των οποίων και γερμανικές, καθυστερούν να επενδύσουν στη χώρα μας, κυρίως στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, εξαιτίας του φαινομένου αυτού. ”Όταν η Ελλάδα φτάσει στο θέμα της ασφάλειας της ενέργειας στον τομέα του ηλεκτρισμού, τότε θα πρέπει να βιαστεί σημαντικά για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων”, σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Φελ, η Ελλάδα διαθέτει σημαντικό δυναμικό σε συστήματα ηλιακής ενέργειας, κυρίως στην Κρήτη, αλλά και ”γιγαντιαίο” -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- γεωθερμικό δυναμικό, η αξιοποίηση του οποίου κυρίως στα ελληνικά νησιά μπορεί να καλύψει ανάγκες σε ηλεκτρισμό, θέρμανση ακόμη και σε πόσιμο νερό.

Ταυτόχρονα, η θαλάσσια τεχνολογία και τα μεγάλα θαλάσσια ρεύματα που αναπτύσσονται μεταξύ των ελληνικών νησιών είναι ένα μείζονος σημασίας ”κεφάλαιο” στην χώρα μας. Προέτρεψε μάλιστα την Ελλάδα να προχωρήσει στην καθιέρωση ειδικών χρεώσεων στις θαλάσσιες τεχνολογίες, κάτι που εάν εφαρμοστεί -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- μπορεί να καταστήσει τη χώρα μας έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στον τομέα αυτό.

Ο κ. Φελ επισήμανε πως, ενώ η παραγωγή πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο δεν μπορεί πλέον να αυξηθεί περαιτέρω -μάλιστα εδώ και μερικούς μήνες παρουσιάζει κάμψη- την ίδια ώρα οι ενεργειακές απαιτήσεις αυξάνονται δραματικά. Έτσι, τίθεται εν αμφιβόλω η ενεργειακή επάρκεια σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Κίνα, η Ταϊλάνδη αλλά και οι ΗΠΑ. ”Οι συμβατικές πηγές ενέργειας όπως το τα ορυκτά καύσιμα, το φυσικό αέριο, ο άνθρακας και το ουράνιο δεν θα μπορούν να προσφέρουν ενεργειακή ασφάλεια κατά τα επόμενα χρόνια, με αποτέλεσμα και την ραγδαία αύξηση των τιμών”, υπογράμμισε.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα αντικατάστασης των παραδοσιακών μορφών παραγωγής ενέργειας με τις ΑΠΕ, κάνοντας λόγο για κρίσιμο πολιτικό θέμα, καθώς, όπως τόνισε, εάν η αντικατάσταση δεν προχωρήσει στην πράξη θα οδηγηθούμε σε ραγδαία αύξηση πολεμικών συγκρούσεων για τον έλεγχο των κοιτασμάτων πετρελαίου.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον κ. Φελ, μεγάλη δυναμική παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια τα βιοκαύσιμα, τα οποία θα έρθουν να καλύψουν το κενό που εκτιμάται πως θα δημιουργηθεί στο μέλλον και με χρονικό ορίζοντα το 2020 από την κάμψη στη ζήτηση φυσικού αερίου. Ο ίδιος πάντως αναγνώρισε το υψηλό κόστος των ΑΠΕ, εκτιμώντας ωστόσο πως μέσα στα επόμενα χρόνια θα υποχωρήσει σημαντικά.

Στο 50% της συνολικής ενεργειακής αγοράς οι ΑΠΕ ως το 2050

Σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης παρουσιάζει ο τομέας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο και, όπως εκτιμάται, μέχρι το 2050 οι ΑΠΕ θα αντιστοιχούν στο 50% της συνολικής ενεργειακής αγοράς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που διατύπωσε ο Γενικός Οικονομικός Διευθυντής της εταιρίας OC OERLIKON Balzers, Στέφαν Μπαουμγκάρτνερ.

Παράλληλα, αναφέρθηκε διεξοδικά στην αγορά των Φωτοβολταϊκών συστημάτων (Φ/Β), η οποία, όπως εκτίμησε, θα ”τρέξει” με ταχείς ρυθμούς, ”οδηγούμενη” από παράγοντες – κλειδιά όπως τα κίνητρα που παρέχουν οι κυβερνήσεις πολλών χωρών αλλά και στο ενεργειακό έλλειμμα που παρατηρείται σε ό,τι αφορά στις παραδοσιακές μορφές παραγωγής ενέργειας.

Αναφερόμενος στη Βόρεια Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό επισήμανε πως συγκεντρώνει ορισμένα από τα απαραίτητα κριτήρια ειδικά για τον τομέα των Φ/Β, όπως η γεωγραφική της θέση στην ΝΑ Ευρώπη, οι απαραίτητες υποδομές μεταφορών αλλά και τα σχετικά προγράμματα επιδότησης. Ο κ. Μπάουμγκάρτνερ περιέγραψε αναλυτικά όλες τις τελευταίες τεχνολογίες που εφαρμόζονται στον τομέα των Φωτοβολταϊκών συστημάτων και περιέγραψε τα πλεονεκτήματα των ΑΠΕ, κυρίως δε της ηλιακής ενέργειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v