Φοβήθηκα για τη χώρα το 2012 κι έβγαλα τα λεφτά μου στο εξωτερικό, υποστήριξε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star, ενώ σημείωσε πως δεν ενημερώθηκε θεσμικά για το θέμα που ανέκυψε με τα εμβάσματα που έστειλε στο εξωτερικό.
«Τα μετέφερα λίγα - λίγα μέσω διαδικτύου από το σπίτι μου γιατί ήθελα να είμαι σίγουρος ότι θα φτάσουν», σημείωσε και επανέλαβε ότι είναι δηλωμένα και φορολογημένα. Στο εξωτερικό έβγαλα μόνο ένα μικρό μέρος από τα χρήματά μου και όταν το έκανα δεν είχα θεσμικό ρόλο.
Εγώ ισχυρίζομαι ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται, υποστήριξε ο Γκίκας Χαρδούβελης. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να μπουν στην ουσία όσων έχουν συμφωνηθεί, να γίνουν συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια και να μπουν στην ουσία των θεμάτων.
«Τα επτά σημεία Βαρουφάκη είναι το ένα έβδομο από αυτά που πρέπει να κάνει ο υπουργός», τόνισε.
Θα πρέπει να εξετάσουν και τον εαυτό τους γιατί έχουν υπογράψει και αυτοί μνημόνιο, ήταν το σχόλιο για την πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για το πώς φτάσαμε στο μνημόνιο.
Επανέλαβε ότι δαπάνησε ένα μεγάλο μέρος του χρόνου του ως υπουργός προσπαθώντας να σταματήσει προσπάθειες να παρθούν πίσω μεταρρυθμίσεις.
Επίθεση Σακελλαρίδη σε Χαρδούβελη
Τα ερωτήματα που προκαλούν οι νέες δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, επισημαίνει σε σχετικό του σχόλιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
Ο κ. Σακελλαρίδης σημειώνει:
«Ο κ. Χαρδούβελης προσπάθησε να δώσει απαντήσεις σε σημερινή του συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό STAR και στην κ. Τσαπανίδου σχετικά με τα ποσά που έβγαλε στο εξωτερικό, αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν να δημιουργήσει περισσότερα ερωτήματα. Πιο συγκεκριμένα:
1. Ενώ ο κ. Χαρδούβελης υποστηρίζει ότι τα ποσά αυτά που μετέφερε στο εξωτερικό ήταν δηλωμένα, αυτό που προκύπτει από το έγγραφο είναι τα ποσά αυτά το 2012 που μεταφέρθηκαν ήταν αδήλωτα στον Πόθεν Έσχες, παρόλο που ήταν σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Παπαδήμου! Αν ο κ. Χαρδούβελης τα δήλωσε το 2014, αυτό σημαίνει ότι δηλώθηκαν με δύο χρόνια καθυστέρηση!
2. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι τα έστειλε τμηματικά σε 56 δόσεις στο διάστημα 5/5/2012 με 17/6/2012 επειδή ένιωθε ανασφάλεια αν το ποσό αυτό θα έφτανε στον τελικό τραπεζικό λογαριασμό! Δηλαδή, ένα ανώτατο τραπεζικό στέλεχος για χρόνια δεν εμπιστευόταν τις υπηρεσίες i-banking μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου!
3. Έπειτα ο κ. Χαρδούβελης, ανέφερε πως έστειλε ποσά σε 56 δόσεις κάτω των 10.000 ευρώ επειδή υπάρχει κάποιο ανώτατο όριο στις μεταφορές ποσών μέσω i-banking και όχι για να αποφύγει τον έλεγχο από την Τράπεζα της Ελλάδος που ελέγχει μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό άνω των 10.000 ευρώ. Να ενημερώσουμε τον κ. Χαρδουβελη ότι με έναν απλό έλεγχο στο διαδίκτυο προκύπτει ότι η συγκεκριμένη τράπεζα θέτει ως ανώτατο όριο στις υπηρεσίες i-banking εντός Ε.Ε. το ποσό των 50.000 ευρώ...
4. Τέλος ο κ. Χαρδούβελης υποστηρίζει ότι έστειλε τα χρήματα αυτά στη Βρετανία. Σωστό από μία άποψη, όμως για την ακρίβεια τα έστειλε σε κατάστημα της συγκεκριμένης τράπεζας στη νήσο Jersey, που ανήκει μεν στη βρετανική επικράτεια, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί τον 7ο πιο σημαντικό φορολογικό παράδεισο στον κόσμο, και αγαπημένο προορισμό κεφαλαίων Ελλήνων που θέλουν να αποφύγουν να πληρώσουν φόρους. Μάλιστα το Νοέμβριο του 2012, ο τότε Υπ. Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, με επιστολή του προς τον Βρετανό ομόλογό του, είχε ζητήσει τη λίστα με τους 97 Έλληνες που είχαν καταθέσεις στη νήσο Jersey, ενώ η υπόθεση αυτή είχε απασχολήσει και τους τότε οικονομικούς εισαγγελείς. Πλέον αναζητούμε και τους υπόλοιπους 96 Έλληνες.
Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να ρίξει λάσπη στον κ. Χαρδούβελη, ούτε και να ενθαρρύνει λογικές ανθρωποφαγίας.
Απαντήσεις αναζητούμε στα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν. Και κυρίως δύο πολιτικές απαντήσεις:
Πώς είναι δυνατόν ο Υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του κ. Σαμαρά που επέβαλε βαρύτατη φορολόγηση και υποτίθεται ότι πολεμούσε τη φοροδιαφυγή να εμπλέκεται σε μία τέτοια υπόθεση;
Πώς είναι δυνατόν κάποιος που εμπλέκεται σε μία τέτοια υπόθεση να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές υπέρ του ελληνικού λαού;».