Nα κληθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος ως μάρτυρας, πρότεινε ο εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου.
Η κυρία Ξένη Δημητρίου - Βασιλοπούλου πρότεινε επίσης να κληθούν για να εξεταστούν, ο Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, πρώην στέλεχος του ΣΔΟΕ, ο Χρήστος Αθανασίου, και η Σμαράγδα Πιτένη, αναπληρώτρια διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων του υπουργείου Οικονομικών που ταξίδεψε στο Παρίσι για να παραλάβει το δεύτερο cd με τη λίστα Λαγκάρντ.
Τέλος η εισαγγελέας πρότεινε να ζητηθούν από το ΥΠΟικ, το ΣΔΟΕ και το ΠΑΣΟΚ τα usernames όλων όσοι υπηρέτησαν στα γραφεία των υπουργών.
«Το δικαστήριο κρίνει ότι δεν συντρέχει περίπτωση κλήτευσης των προτεινόμενων μαρτύρων και λήψης των λοιπών στοιχείων», τόνισε ο πρόεδρος κ. Πάσσος, χωρίς να αποκλείσει ωστόσο τη δυνατότητα ανάκλησης της εν λόγω απόφασης κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.
Τι κατέθεσε η γραμματέας του Βενιζέλου
"O Eυάγγελος Βενιζέλος δεν είχε ποτέ στην κατοχή του το επίμαχο usb ούτε δευτερόλεπτο"
Αυτό υποστήριξε καταθέτοντας ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, η Σοφία Μπέλμπα, ιδιαιτέρα γραμματέας του Ευάγγελου Βενιζέλου από το 2005.
Όπως είπε η μάρτυρας, το στικάκι βρέθηκε στα χέρια της όταν τον Αύγουστο του 2011 ο Ι. Διώτης το παρέδωσε στον τότε υπουργό Οικονομικών κο Βενιζέλο.
«Εγώ το αποθήκευσα στο γραφείο μου», είπε κατηγορηματικά η μάρτυρας.
Όσο για τον κο Βενιζέλο, «το αναζήτησε ξανά στις 1.10.2012 και ενώ δεν ήταν πια υπουργός, είχε μετακομίσει στα γραφεία του ΠαΣοΚ. 'Κράτησέ το και θα σου πω' μου είπε εκείνη την ημέρα, και το αναζήτησε την αμέσως επόμενη. Το έβαλε μπροστά μου σε έναν φάκελο και το απέστειλε στον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά».
Η κυρία Μπέλμπα επιβεβαίωσε ότι εκείνη άνοιξε δύο φορές το αρχείο, για να ελέγξει αν το USB που είχε ανασύρει και παρέδιδε στον κο Βενιζέλο ήταν το σωστό. Στη δικογραφία αναφέρεται άλλωστε ότι κάποιος χρήστης με το κωδικό όνομα «Σοφία» άνοιξε το UBS.
«Ο κ. Βενιζέλος δεν χειρίζεται υπολογιστή» είπε η κυρία Μπέλμπα.
Ανώνυμη επιστολή στα χέρια του προέδρου
Ανώνυμη επιστολή για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ έφθασε στα χέρια του προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου, Νικόλαου Πάσσου.
Στην επιστολή αναφέρθηκε ο κος Πάσσος στην αρχή της συνεδρίασης σήμερα, χωρίς βεβαίως να κάνει γνωστό το περιεχόμενο της. Όπως μάλιστα είπε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, όποιος παράγοντας ενδιαφέρεται μπορεί να λάβει αντίγραφο της επιστολής.
Ως πρώτος μάρτυρας εξετάστηκε ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, Λουκάς Τσούκαλης, ο οποίος μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον κατηγορούμενο πρώην υπουργό.
"Μου είχε κάνει από την εποχή Σημίτη εξαιρετική εντύπωση, η συγκρότηση, η γνώση, η ευγλωττία του. Με έχει διαβεβαιώσει ότι δεν έχει καμία σχέση με τις κατηγορίες που του αποδίδονται. Εκτιμώ το ήθος και την ακεραιότητα του. Το θεώρησα αδιανόητο να έχει εμπλακεί. Πολλοί που γνωρίζω στο εξωτερικό έχουν καλά λόγια να πουν για αυτόν. Και να σκεφθεί κανείς ότι η εποχή υπουργίας του ήταν πραγματικό κολαστήριο, ήταν η χώρα στο χείλος του γκρεμού".
Πρόεδρος :"Ουτε ψύλλος στον κόρφο του"...
«Ενας ευφυής άνθρωπος», τόνισε ο μάρτυρας ,το τελευταίο πράγμα που θα σκεφτόταν να κάνει, θα ήταν να αφαιρέσει τρία ονόματα ίδια με το δικό του... Σε κάθε περίπτωση, δεν συνάδει αυτή η πράξη με τον χαρακτήρα του. Αυτό το USB άλλωστε έχει περάσει από πολλά χέρια, και ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει κάνει αρκετούς εχθρούς στην πορεία του".
Η κατάθεση του προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους
Ουδέποτε ρωτήθηκε επί της νομιμότητας ή μή της λίστας Λαγκάρντ, ο πρόεδρος του ΝΣΚ Φωκίων Γεωργακόπουλος σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε ο ίδιος στο Ειδικό Δικαστήριο.
Όπως επεσήμανε ο ίδιος, εάν η λίστα ήταν προϊόν παράνομων ενεργειών δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί επισήμως." Το ΝΣΚ δεν μπορεί να πει είναι παράνομο αλλά χρησιμοποιείστε το", είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος ωστόσο διευκρίνισε ότι η λίστα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο ελέγχου" με την ευθύνη της διοίκησης".
Συνήγορος: «Εάν κάποιος αξιοποιεί παράνομο υλικό, παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα και διαπράττει κακούργημα, ναι ή όχι;
Μάρτυρας: Αυτό είναι ποινικό θέμα, εγώ δεν κάνω ποινική αξιολόγηση....Αυτό που λέω είναι ότι δε μπορεί να αποτελέσει βάση για κάποια διοικητική πράξη...
Συνήγορος: Δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για τίποτα...
Μάρτυρας: Αυτό εξαρτάται... Υπάρχουν και ζητήματα δημοσίου συμφέροντος.....