Στα 200 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο που απομένει για τη λήξη της χρονιάς ανέρχεται το κόστος του κυβερνητικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως προκύπτει από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) που συνοδεύει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Βέβαια, το ΓΛΚ σπεύδει να διευκρινήσει ότι το ποσό προκύπτει από την εκτίμηση του ΥΠΟΙΚ καθώς το ίδιο δεν μπορεί να εκτιμήσει τη δαπάνη πριν την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ που θα προσδιορίζει τις λεπτομέρειες.
Πέραν αυτών σε 54 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το κόστος για το 2016 αν η κυβέρνηση αποφασίσει να παρατείνει για ένα χρόνο την επιδότηση ενοικίου. Επιπλέον κόστη κρύβονται και σε ορισμένες άλλες δαπάνες που απορρέουν από άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν γενικούς γραμματείς και συστάσεις νέων υπηρεσιών.
Αναλυτικά:
1. Το ύψος της δαπάνης από τη θέσπιση μέτρων ανακούφισης φυσικών προσώπων και νοικοκυριών που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας δεν μπορεί να εκτιμηθεί διότι εξαρτάται από την έκδοση της σχετικής κ.υ.α. Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία του επισπεύδοντος Υπουργείου και υπολογιζόμενη σε εννεάμηνη βάση, εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο ύψος των 200.300.000 ευρώ περίπου, η οποία αναλύεται σε:
* 22.100.000 ευρώ, από την ανάληψη της δαπάνης παροχής ηλεκτρικής ενέργειας,
* 40.500.000 ευρώ, από τη χορήγηση επιδόματος ενοικίου,
* 137.700.000 ευρώ, από την επιδότηση σίτισης.
* Δείτε όλο το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.