Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καπελέρης: Δεν μου δόθηκε καμία εντολή για έλεγχο

Ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ διέψευσε τον Γ. Παπακωνσταντίνου υποστηρίζοντας ότι του δόθηκε εντολή από τον τότε υπουργό Οικονομικών να διενεργήσει έλεγχο για το φορολογικό προφίλ, και όχι έλεγχο, για δέκα ονόματα που περιλαμβάνονταν στην λίστα Λαγκάρντ. Τι κατέθεσε ο Η. Πλασκοβίτης.

Καπελέρης: Δεν μου δόθηκε καμία εντολή για έλεγχο

Με την κατάθεση του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Καπελέρη (φωτό) συνεχίζεται σήμερα η δίκη ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου για την λίστα Λαγκάρντ.

Καταθέτοντας ο κ. Καπελέρης ο οποίος υπήρξε κατηγορούμενος στην υπόθεση και απηλλάγη διέψευσε τον ισχυρισμό του Γ. Παπακωνσταντίνου υποστηρίζοντας ότι του δόθηκε εντολή από τον τότε υπουργό Οικονομικών να διενεργήσει έλεγχο για το φορολογικό προφίλ, και όχι έλεγχο, για δέκα ονόματα που περιλαμβάνονταν στην λίστα Λαγκάρντ.

Ειδικότερα, ο κ. Καπελέρης υποστήριξε ότι στα τέλη του 2010 ο κ. Παπακωνσταντίνου του έδωσε μια λίστα με δέκα ονόματα και του ζήτησε να διερευνήσει το φορολογικό προφίλ τους, Ο μάρτυρας είπε ότι λίγες ημέρες αργότερα του έδωσε τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου και του επεσήμανε ότι επειδή υπάρχουν ασυμβατότητες με τις φορολογικές τους δηλώσεις θα έπρεπε να γίνει περαιτέρω έλεγχος.

Για το συγκεκριμένο θέμα μάλιστα συγκλήθηκε σύσκεψη στις 24.1 στο ΥΠΟΙΚ. Όλοι οι παριστάμενοι, Πλασκοβίτης, Μπάνος, Καπελέρης, Χατζή, συμφώνησαν ότι πρέπει να γίνει έλεγχος και περίμεναν την απόφαση του υπουργού. "Δεν μου δόθηκε καμία εντολή για έλεγχο", είπε ο κ. Καπελέρης στο δικαστήριο. "Για να γίνει τέτοιος έλεγχος έπρεπε να λάβω επίσημη εντολή, γραπτώς, να πρωτοκολληθεί για να δώσω μετά εγώ εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες, να ανοιχθούν τραπεζικοί λογαριασμοί... Πώς θα έδινα εγώ εντολή για έλεγχο; χωρίς στοιχεία, μόνο με το ονοματεπώνυμο; Αν δεν πρωτοκολλήθει, δεν μπορώ να κάνω τίποτα.". Όπως δήλωσε κατηγορηματικά ο μάρτυρας πότε δεν του δίνονταν προφορικά εντολές για ελέγχους παρά μόνο για να ελέγξει νυχτερινά κέντρα, ή συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες. '

Ο κ. Καπελέρης ένα μήνα μέτα έφυγε από την υπηρεσία και έγινε ειδικός γραμματέας φορολογικών ελέγχων στο υπουργείο. "Δεν με ρώτησε ποτέ ξανά ο κ. Παπακωνσταντίνου για το θέμα. Θεώρησα ότι τα στοιχεία είχαν διαβιβαστεί στον διάδοχό μου τον κ. Διώτη και πιθανότατα διενεργούνταν έλεγχοι...".

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Καπελέρης υποστήριξε πάντως ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου ήταν πάντα υπέρ των ελέγχων και ότι στήριζε πολύ το ΣΔΟΕ. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο φόρτο εργασίας που είχε τότε το ΣΔΟΕ , λάμβαναν, 17.000 καταγγελίες σε ένα χρόνο , ενώ απαντώντας στην εισαγγελέα υποστήριξε ότι δεν τίθεται ζήτημα παραγραφής της υπόθεσης καθώς "το ΣΔΟΕ έρευνα ακόμα υποθέσεις του 2,000".

Ο κ. Καπελέρης ξεκαθάρισε στο δικαστήριο ότι ουδέποτε έλαβε ο ίδιος στα χέρια του τη λίστα Λαγκάρντ και γενικώς δεν ενημερώθηκε επ' αυτής γιατί δεν τον αφορούσε. Η δήλωση αυτή προκάλεσε αίσθηση στο δικαστήριο. "Κύριοι δικαστές, παραιτήθηκε με δύο διώξεις κι έπρεπε να σταθώ στα πόδια μου και να στηρίξω την οικογένεια μου. Πέρασα κατάθλιψη. Τελικά απηλλάγην από τις κατηγορίες, αλλά θέλω να σας εξηγήσω ότι τότε δεν είχα το κουράγιο να ενημερώνομαι για διάφορα πράγματα".

Τι κατέθεσε ο Ηλίας Πλασκοβίτης

Τις συνεννοήσεις που προηγήθηκαν με τις γαλλικές αρχές προκειμένου να φτάσει η λίστα Λαγκάρντ στο υπουργείο Οικονομικών, περιέγραψε καταθέτοντας ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου ο πρώην γ.γ. του ΥΠΟΙΚ Ηλίας Πλασκοβίτης.

Όπως υποστήριξε ο μάρτυρας, έλαβε εντολή από τον τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου το Φθινόπωρο του 2010 να αναλάβει τις διαδικασίες για την παραλαβή της λίστας.

"Με ενημέρωσε ότι είχε έρθει σε συνεννόηση με την Λαγκάρντ προκειμένου να μας παραδοθούν ονόματα καταθετών σε τράπεζα της Ελβετίας, για να κάνουμε φορολογικό έλεγχο", είπε ο κ. Πλασκοβίτης και πρόσθεσε ότι επικοινώνησε επί του θέματος με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας αλλά και με τον τότε πρέσβη στο Παρίσι, τον κ. Χαλαστάνη.

"Δεν ήξερα σε ποια μορφή θα ήταν η λίστα, είχα την αίσθηση όμως ότι θα είναι σε ηλεκτρονική μορφή", είπε ο μάρτυρας, προσθέτοντας ότι ο υπουργός Οικονομικών του είχε επισημάνει ότι το όλο θέμα ήταν εμπιστευτικό "για να μην εκθέσουμε τις γαλλικές αρχές ενώπιον των Ελβετών".

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ως προς την αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ, ο κ. Πλασκοβίτης κατέθεσε την άποψή του, ότι δηλαδή, "αν μπορείς να έχεις στοιχεία για φοροφυγάδες, τα παίρνεις και απλά τα αξιοποιείς με νόμιμο τρόπο".

Με το σκεπτικό αυτό , στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε περί τα τέλη Ιανουαρίου αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί η λίστα για να υπάρξει στόχευση των φορολογικών ελέγχων. "Κατά την άποψή μου πάντως, η λίστα ήταν ένα πολύ δύσκολο στοιχείο. Απο μόνες τους οι καταθέσεις στο εξωτερικό δε μας λένε τίποτα. Μπορεί να είναι νόμιμες. Συν τοις άλλοις είχαν αποσπαστεί και με αυτόν τον τρόπο και δεν ήταν εύκολη η διαχείρισή τους ...''.

Ως προς το πρόσωπο του κ. Παπακωνσταντίνου, ο τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου υποστήριξε ότι είχαν εξαιρετική συνεργασία. "Η αίσθηση που είχα είναι ότι ήθελε να δώσει μάχη για τη διάσωση της χώρας. Γνώριζε πολύ καλά το αντικείμενό του. Ηθελε να πετύχει στο μέτωπο της φοροδιαφυγής".

Ο μάρτυρας δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων από την εισαγγελέα της έδρας η οποία με τις ερωτήσεις της επιχείρησε να καταδείξει ότι η λίστα παρελήφθη με διαφανείς διαδικασίες από την Γαλλία, εν αντιθέσει με τον τρόπο που χρησιμοποιήθηκε εδώ.

Μάλιστα, η κ. Δημητρίου ρώτησε ευθέως τον μάρτυρα μήπως η μή αξιοποίηση των στοιχείων της λίστας συνδέεται με την ύπαρξη ονομάτων συγγενών του κ. Παπακωνσταντίνου.

ΕΙΣ: Μήπως φρέναρε το πράγμα γιατί μέσα στη λίστα βρέθηκαν συγγενικά του πρόσωπα;

ΜΑΡΤ: Δεν έχω γνώση γεγονότων για να εκφέρω κρίση

ΕΙΣ: Μήπως γι αυτό ενώ ο κ. Παπακωνσταντίνου «καιγόταν» για τη φοροδιαφυγή έπεσε πάνω στα ονόματα των συγγενών του και πάγωσε το θέμα;

ΜΑΡΤ: Δεν μπορώ να κάνω εκτίμηση προθέσεων. Σε πολλές περιπτώσεις πάντως ζητούσε να γίνουν οι έλεγχοι

ΕΙΣ: Ναι αλλά δεν ήταν οι συγγενείς του μέσα....

Ο κ. Πλασκοβίτης, επανέλαβε ενώπιον του Δικαστηρίου την πεποίθησή του ότι η λίστα έπρεπε να αποτελέσει τη βάση για ελέγχους. "Θα ήταν παράλογο να έχω κάνει όλες αυτές τις ενέργειες και να είμαι περήφανος που πήρα τα στοιχεία τόσο σύντομα και να έρθω δυο μήνες μετά και να πω 'μην ψάχνετε το θέμα...' ειπε .

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v