«Οι ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών δεν συζητούν τρίτο πακέτο διάσωσης», δηλώνει η εκπρόσωπος τύπου του Γερούν Ντάισελμπλουμ, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η δήλωση έρχεται μετά τα όσα είπε ο ισπανός υπουργός Οικονομικών σε ομιλία του σε εκδήλωση στην Παμπλόνα. Υποστήριξε ότι οι χώρες της ευρωζώνης βρίσκονται σε συζητήσεις για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα ύψους 30 ως 50 δισ. ευρώ. Ο ίδιος σημείωσε ότι η νέα συμφωνία διάσωσης θα παραχωρεί στην Ελλάδα μεγαλύτερη ευελιξία και προσέθεσε, σύμφωνα με το Reuters, ότι δεν βλέπει άλλη εναλλακτική για την Ελλάδα από την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.
Τις δηλώσεις του Ισπανού υπουργού διέψευσε και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. «Δεν γίνονται συζητήσεις για αυτό» δήλωσε ο κ. Γιούνκερ όταν ρωτήθηκε σχετικά στα περιθώρια συνεδρίου στο Βερολίνο.
Όπως γράφει το Euro2day.gr οι δανειστές εξέταζαν το ενδεχόμενο τρίτου δανείου για τη χώρα μας από τον Σεπτέμβριο του 2014. Τότε εκπρόσωπος του ESM εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί συνολικά άλλα 30 δισεκατομμύρια μέχρι και το 2016.
Σε αυτό το ποσό, όμως, συμπεριλαμβάνονται οι εκκρεμείς δόσεις από Ε.Ε. και ΔΝΤ, το υπόλοιπο των κονδυλίων του ΤΧΣ και τα κέρδη από τα ομόλογα των κεντρικών τραπεζών SNPs.
Το θέμα του τρίτου δανείου όμως παρέμεινε παραμένει στο τραπέζι και ενισχύεται, καθώς τα 30 δισ. ευρώ έχουν αυξηθεί λόγω της αστοχίας του προϋπολογισμού.
Αντιπρόεδρος Κομιισιόν: Πιθανό και τρίτο πακέτο
Η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί και τρίτη συμφωνία διάσωσης όταν λήξει το τρέχον πρόγραμμα τον Ιούνιο, γιατί οι αγορές μπορεί να μην είναι προετοιμασμένες να δανείσουν την κυβέρνηση ακόμα και αν υπάρχει πιστωτική γραμμή με την ευρωζώνη, δήλωσε τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βλάντις Ντομπρόφσκις.
Σε συνέντευξη του στο Bloomberg, ο κ. Ντομπρόφσκις ανέφερε ότι η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα θα πρέπει τις επόμενες εβδομάδες να τηρήσει τις δεσμεύσεις του υφιστάμενου προγράμματος και μετά να δει πως θα αντιδράσουν οι αγορές.
«Η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί μια επιπρόσθετη συμφωνία μετά την λήξη του προγράμματος» σημείωσε ο κ. Ντομπρόφσκις, στο χαρτοφυλάκιο του οποίου περιλαμβάνεται το ευρώ και η νομισματική ένωση. Ο ίδιος τόνισε πως ο κ. Τσίπρας αντιμετωπίζει διαφορετικές συνθήκες σε σχέση με τον προκάτοχο του Αντώνη Σαμαρά και μπορεί να μην έχει το ίδιο εύρος επιλογών.
«Με την προηγούμενη κυβέρνηση, συζητήσαμε πως η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στην χρηματοδότηση από τις αγορές με την βοήθεια μιας προληπτικής ή ενισχυμένης πιστωτικής γραμμής» επισήμανε. «Ωστόσο αυτό το σενάριο φαίνεται λιγότερο πιθανό, δεδομένης της πρόσφατης δημοσιονομικής αστάθειας» πρόσθεσε.
Ο κ. Ντομπρόφσκις υποστήριξε ακόμα πως οι μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας συνδέονται με την επίδοση της στην τρέχουσα αξιολόγηση, η οποία θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο. «Αν δούμε ότι οι διαπραγματεύσεις, όσον αφορά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, προχωρούν με επιτυχία και ότι η Ελλάδα δεσμεύεται στις υποχρεώσεις της και εφαρμόζει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, πιστεύω ότι θα είναι ευκολότερο να διαπραγματευτούμε ένα νέο πιθανό πακέτο» υπογράμμισε