Με έναν επιπλέον πονοκέφαλο για τον Αλέξη Τσίπρα ολοκληρώθηκαν χθες το απόγευμα οι διήμερες εργασίες της Πολιτικής Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός δεν είναι άλλος από την ενίσχυση της εσωκομματικής μειοψηφίας, όπως αποτυπώνεται στις ψηφοφορίες για το νέο γραμματέα, τα μέλη της νέας Πολιτικής Γραμματείας και την τροπολογία που κατέθεσε η Αριστερή Πλατφόρμα, αμφισβητώντας τη συμφωνία των Βρυξελλών. Και μπορεί οι προτάσεις της ηγετικής ομάδας να υπερτέρησαν τελικά και στις τρεις ψηφοφορίες, όμως η άλλη πλευρά δήλωσε βροντερό «παρών», εξασφαλίζοντας ποσοστό 35-40% του συνόλου.
Έτσι, την ώρα που η κυβέρνηση από σήμερα, όπως έχει προαναγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας, θα ξεκινήσει την κατάθεση στη Βουλή σειράς νομοσχεδίων -που άπτονται μέρους των εκλογικών δεσμεύσεων- προκειμένου να δοθεί το στίγμα των επόμενων κινήσεων, η ομάδα του Παναγιώτη Λαφαζάνη στέλνει το δικό της μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. Ότι δηλαδή δεν θα επιτρέψει πολλά περιθώρια ελιγμών σε συμβιβαστικές κινήσεις με τους δανειστές τα οποία βρίσκονται μακριά από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και ότι κατά κάποιο τρόπο αποτελεί την εγγύηση πως οι κόκκινες γραμμές που χαράχθηκαν και εξαγγέλθηκαν σε όλους τους τόνους πριν από την 25η Ιανουαρίου δεν θα παραβιαστούν.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του κ. Λαφαζάνη στην εφημερίδα «Αγορά» ότι «τα προβλήματα της συμφωνίας δεν πρέπει και δεν πρόκειται να μας εμποδίσουν να εφαρμόσουμε το ριζοσπαστικό πρόγραμμά μας».
Έκτακτη ανάγκη
Αν και είναι άγνωστες οι προθέσεις των στελεχών της μειοψηφίας για τις επικείμενες κοινοβουλευτικές μάχες, το συγκεκριμένο δεδομένο αναπόφευκτα εγκυμονεί κινδύνους για την ομαλή κυβερνητική λειτουργία, ενώ μάλιστα η διαπραγμάτευση με τους ξένους, όπως λέει η κυβέρνηση, μόλις ξεκίνησε.
«Είμαστε σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης», ήταν η ενδεικτική φράση του πρωθυπουργού, με σαφή προορισμό το εσωκομματικό ακροατήριο και την ανάγκη όλοι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, αναγνωρίζοντας πως σε κάθε διαπραγμάτευση και οι δύο πλευρές κάνουν υποχωρήσεις.
Κατά τη διήμερη συνεδρίαση του Σαββατοκύριακου, ακούστηκαν πολλές διαφορετικές φωνές, συχνά και σε υψηλούς τόνους με τη συμφωνία τελικά να υπερψηφίζεται από την πλειοψηφία, με ποσοστό μόλις 56%. Ωστόσο και το γεγονός ότι τόσο τον νέο γραμματέα, Τάσο Κορωνάκη, όσο και τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας που πρότεινε η ηγετική ομάδα τα υπερψήφισαν μόλις οι μισοί σύνεδροι (102 και 110 ψήφοι από τους συνολικά 199) από μόνο του λέει πολλά.
Το τέλος της συνεδρίασης, πάντως, βρήκε τις δύο πλευρές σε ενωτικό κλίμα, με τον υποψήφιο Γραμματέα της Αριστερής Πλατφόρμας Αλέκο Καλύβη να δηλώνει την πλήρη στήριξή του στον κ. Κορωνάκη, αλλά και με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να απαντά σκωπτικά σε σχόλιο της Ν.Δ. για τους εσωκομματικούς τριγμούς του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας την ισχύ και την ενότητα της κυβέρνησης.
Εξαιρετικά σοβαρές
Μέσα σε όλα αυτά, το Μέγαρο Μαξίμου από χθες έχει να αντιμετωπίσει ένα ακόμα μέτωπο, αυτή τη φορά τα εθνικά μας θέματα και τις νέες τουρκικές προκλήσεις που χαρακτηρίζονται από το υπουργείο Εξωτερικών «εξαιρετικά σοβαρές».
Μετά την πτήση του αρχηγού της τουρκικής αεροπορίας πριν από 10 μέρες στο κεντρικό Αιγαίο που έφτασε μέχρι το Καστελόριζο και τις υπερπτήσεις 6 τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από τρία ελληνικά νησιά την περασμένη Παρασκευή, χθες οι γείτονές μας ανέβασαν στο κόκκινο την ένταση.
Σε μία πρωτοφανή κίνηση αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην καρδιά του Αιγαίου, εξέδωσαν ΝΟΤΑΜ (αγγελία) με την οποία επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα μόνιμο πεδίο βολής στην περιοχή μεταξύ της Σκύρου και της Λήμνου, αφού τη δεσμεύουν από τις 2 Μαρτίου έως και το τέλος του χρόνου.
Αυτή η ενέργεια, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, παραβιάζει όλους τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και, παρόλο που δεν θα προχωρήσει αφού απαιτείται η σύμφωνη γνώμη και της Ελλάδας, φανερώνει τη διάθεση των Τούρκων για κλιμάκωση της έντασης.
Και ναι μεν η χώρα μας έκανε σκληρό διάβημα διαμαρτυρίας προς όλους τους διεθνείς οργανισμούς, είναι αναμφίβολο ότι από χθες ένα ακόμα μείζον ζήτημα έχει σημάνει συναγερμό στο κυβερνητικό στρατόπεδο.