"Είμαι αθώος. Αρνούμαι κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες" είπε ενώπιων του Ειδικού Δικαστηρίου ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.
"Καλώς. Καθίστε και να αισθάνεστε άνετα" του απάντησε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Νίκος Πάσσος. Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι προτίθεται να καλέσει έναν μάρτυρα τον οποίο όμως δεν κατονόμασε.
«Είναι ακέραια η πεποίθηση μας ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου είναι αθώος. Θα αποδειχτεί προοδευτικά όσο προχωρά η δίκη. Είναι τόπος αβάσιμες οι κατηγορίες που δεν συνάδουν με το ήθος του κ. Παπακωνσταντίνου και με τις προσπάθειες που έκανε να σώσει τη χώρα», υπογράμμισε ο συνήγορος του πρώην υπουργού Βασίλης Δημακόπουλος.
Ο έτερος συνήγορος του Γ. Παπακωνσταντίνου, Τάκης Βασιλακόπουλος, δήλωσε: Με ικανοποιεί το ότι έχουμε νηφάλια διαδικασία. Μας δίνει την πεποίθηση ότι όλα τα ελαττώματα της κατηγορίας θα θεραπευτούν. Ήδη με την έκδοση του βουλεύματος έχουν αναδειχτεί ελαττώματα. Όπως διαφάνηκε άλλωστε και στη διαδικασία, ο φορολογικός έλεγχος δεν έχει τελειώσει.
Μαντούβαλος: Στα 6 εκατ. ευρώ η φοροδιαφυγή των συγγενών Παπακωνσταντίνου
Συνολικά 6 εκατομμύρια ευρώ είχαν αποκρύψει και συνεπώς δεν είχαν φορολογηθεί για αυτά οι συγγενείς του πρώην υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου Ανδρέας Ρωσσώνης, Ελένη και Μαρίνα Παπακωνσταντίνου καθώς και ο Συμεών Σικιαρίδης.
Αυτό κατέθεσε ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου ο κ. Μαντούβαλος, πρώην προϊστάμενος του ΣΔΟΕ ο οποίος αποχώρησε από την υπηρεσία του τον Σεπτέμβριο του 2014. Ο κ. Μαντούβαλος προϊστατο της υπηρεσίας που έλαβε εισαγγελική εντολή να ελέγξει φορολογικά τα ονόματα της λίστας Λαγκάρντ.
Όπως επεσήμανε ο μάρτυρας όταν ήρθε το CD από την Γαλλία (σ.σ. πρόκειται για το πρωτότυπο καθώς είχε ήδη διαπιστωθεί ότι το περίφημο στικάκι είχε αλλοιωθεί) εντοπίστηκαν τρία ονόματα τα οποία δεν περιέχονταν στο USB που είχε φτάσει στις εισαγγελικές αρχές. Ηταν τα ονόματα των κ. Ρωσσώνη, Σικιαρίδη και της κ. Ελένης Παπακωνσταντίνου. Αμέσως διατάχθηκε έλεγχος όπως επίσης και στην σύζυγο του πρώην υπουργού κ. Μαρίνα Παπακωνσταντίνου.
Σύμφωνα με όσα κατέθεσε ο μάρτυρας, από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι ο κ. Ρωσσώνης είχε αποκρύψει περιουσία περίπου 1 εκατομμυρίου, η κ. Μαρίνα Παπακωνσταντίνου περίπου 331.000 ευρώ, ο κ. Σικιαρίδης περί τα 938.000 ευρώ και η κ. Ελένη Παπακωνσταντίνου περίπου 2 εκατ. ευρώ.
Μασίνας: Δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι
Για τους ελέγχους που έγιναν στα περιουσιακά στοιχεία των συγγενών του Γ. Παπακωνσταντίνου καθώς και τα πρόστιμα που θα τους επιβληθούν κατέθεσε ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου ο κ. Μασίνας.
Εντυπωσιακό είναι ότι όπως προέκυψε από την κατάθεση του μάρτυρα δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί οι έλεγχοι.." "Κατηγορείται ότι έκανε ζημιά σε βάρος του Δημοσίου την οποία ακόμα και σήμερα δεν γνωρίζουμε" είπε ο εκ των συνηγόρων του κ. Παπακωνσταντίνου , κ. Τάκης Βασιλακόπουλος.
Ο κ. Βασιλακόπουλος ζήτησε από το Δικαστήριο να εγκατασταθεί μια οθόνη "προκειμένου να καταλάβετε τι είναι η λίστα Λαγκάρντ". Επί του αιτήματος επιφυλάχθηκε το δικαστήριο.
Η διαδρομή της λίστας
Στη γνώση που θα μπορούσε να είχε ο κατηγορούμενος πρώην τσάρος της Οικονομίας για τα εισοδήματα δηλωθέντα ή μη των συγγενικών του προσώπων αναφέρθηκε το πρώην στέλεχος του ΣΔΟΕ, Παν. Μαντούβαλος, κατά την κατάθεσή του.
Ο αναπληρωτής πάρεδρος, Γ. Μπόμπολης ρώτησε το μάρτυρα: "ο κατηγορούμενος κατηγορείται ότι πήρε ένα cd από τη Γαλλία. Τη στιγμή που διέγραψε τα τρία αρχεία, μπορεί να γνώριζε το ποσό που φέρεται ότι δεν δηλώθηκε από τους συγγενείς τους;".
Ο Παν. Μαντούβαλος απάντησε σχετικά: "Δεν θα ήταν δυνατόν να το γνωρίζει. Αν δεν είχε συνεννοηθεί με τα ξαδέλφια του, δεν θα μπορούσε να έχει γνώση από τέτοιες λεπτομέρειες".
Σύμφωνα με τους συνηγόρους υπεράσπισης, στην έκθεση του ΣΔΟΕ δεν ελήφθησαν υπόψη στοιχεία που κατέθεσαν οι εμπλεκόμενοι, καθώς κρίθηκε ότι υποβλήθησαν τελευταία στιγμή.
Μάλιστα, ο συνήγορος Τ. Βασιλακόπουλος επεσήμανε στο μάρτυρα, πως αν δεν οριστικοποιηθεί ο φόρος, τότε η ζημιά που φέρεται να έχει επέλθει, είναι στον αέρα.
Ο μάρτυρας απόρησε για το γεγονός ότι δεν έχει προσδιοριστεί το πρόστιμο για τα συγγενικά πρόσωπα, με τον πρόεδρο Νικ. Πάσσο να ρωτά: "Αν καταλήξουν οι υπηρεσίες ότι δεν θα πρέπει να επιβληθεί κάποιο πρόστιμο, τότε τί συμβαίνει;"
Μάρτυρας: Τότε δεν συντρέχει αδίκημα για τα πρόσωπα αυτά.
Πώς έφτασε η λίστα στο ΥΠΟΙΚ
Κατάθεση έδωσε και η τότε διευθύντρια του γραφείου του Γιώργου Παπακωνσταντίνου κ. Χρυσή Χατζή. Η κ. Χατζή καταθέτει για το πώς έφτασε η λίστα Λαγκάρντ στο υπουργείο Οικονομικών.
Όπως είπε, ο υπουργός την είχε ενημερώσει ότι αναμένει έναν εμπιστευτικό φάκελο. Ο φάκελος παραδόθηκε στην ίδια από κάποιον υπάλληλο της πρεσβείας στην Γαλλία. Όπως είπε η κ. Χατζή, ο φάκελος δεν πρωτοκολλήθηκε και τον παρέδωσε η ίδια στον κ. Παπακωνσταντίνου. Όπως είπε η μάρτυρας, ο υπουργός της είπε ότι είναι στοιχεία για καταθέσεις στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με την μάρτυρα η ίδια έμαθε κατά την διάρκεια σύσκεψης στην οποία συμμετείχε αργότερα ότι ήταν η «λίστα Λαγκάρντ». Στην σύσκεψη μας είπε ότι έλαβε στοιχεία εμπιστευτικά από τη Γαλλία . Είπε ότι αφορούν καταθέσεις 2 δισ. δολαρίων και ότι έδωσε τα ονόματα που εμφανίζονται να έχουν τα μεγαλύτερα ποσά στον κ. Καπελέρη για να δει κατ΄ αρχάς αν υφίστανται αυτά τα πρόσωπα...".
Τα όσα κατέθεσε προκάλεσαν την έντονη αμφισβήτηση της εισαγγελέως της έδρας κ. Ξένης Βασιλοπούλου -Δημητρίου.
ΕΙΣ: Σας εμπιστευόταν τόσο πολύ και δεν σας έδωσε εσάς να φυλάξετε τον φάκελο;
ΜΑΡΤ: Δεν θα έδινε σε εμένα το φάκελο να τον φυλάξω... Είπε στη γραμματεία του να κάνει ένα αντίγραφο και να το φυλάξει. Τα εμπιστευτικά έγγραφα τα φυλούσαν οι γραμματείς. Δεν ξέρω όμως ποιος από τους επτά που είχε.
Εν συνεχεία η εισαγγελέας ρώτησε εκ νέου τη μάρτυρα αναφορικά με την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο στις 24.1.2011 και στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός, η ίδια, ο κ. Πλασκοβίτης και ο κ. Καπελέρης.
Σύμφωνα με την μάρτυρα, ο υπουργός είχε ζητήσει από τον κ. Καπελέρη να ελέγξει την γνησιότητα των στοιχείων και του έδωσε κάποια συγκεκριμένα ονόματα. Η απάντηση του κ, Καπελέρη ήταν ότι τα στοιχεία ήταν υπαρκτά. Στη συνέχεια ο υπουργός ρώτησε τον νομικό του σύμβουλο, τον κ. Μπάνο για το αν η λίστα αυτή μπορεί να αποτελέσει αποδεικτικό στοιχείο δεδομένου ότι δεν του δόθηκε επισήμως από την τράπεζα. Όπως είπε η κ. Χατζή, ο κ. Μπάνος του είπε ότι δεν είναι αποδεικτικό στοιχείο αλλά μπορεί να λειτουργήσει ως βάση ελέγχου από το ΣΔΟΕ. "Συμφωνήσαμε ότι το ΣΔΟΕ έπρεπε να συνεχίσει τον έλεγχο", είπε η μάρτυρας.
ΕΙΣ: Γιατί ο κ. Καπελέρης δεν το έκανε;
ΜΑΡΤ: Να ρωτήσετε τον ίδιο,,,,
ΕΙΣ: Τι έλεγχο να κάνει αφού δεν είχε τη λίστα
ΜΑΡΤ: Του είχαν δοθεί κάποια ονόματα
ΕΙΣ: Το ζήτημα ήταν να ελεγχθούν δέκα ονόματα;
ΜΑΡΤ: Τα δέκα άτομα είχαν 1 δισ.
ΕΙΣ: Εδωσε προφορική εντολή , στο πόδι, στο κουβεντιαστό , για ένα τόσο σοβαρό θέμα;
ΜΑΡΤ: Το ΣΔΟΕ δεν χρειαζόταν γραπτή εντολή για να κάνει έλεγχο...
Απαντώντας σε ερωτήσεις των μελών του Ειδικού Δικαστηρίου , η μάρτυρας υποστήριξε ότι όταν ανέλαβε επικεφαλής του ΣΔΟΕ ο κ. Διώτης, ο υπουργός της είπε ότι του είχε δώσει τα πλήρη στοιχεία της λίστας για έλεγχο.
Κλήση σε Καπελέρη και Διώτη
Την κλήτευση των πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Ιω. Καπελέρη και Ιωάννη Διώτη αποφάσισε το Ειδικό Δικαστήριο.
Την ίδια ώρα η υπεράσπιση του κατηγορούμενου πρώην υπουργού Οικονομικών ζήτησε να κληθεί ως μάρτυρας ο νυν υπουργός και τέως προϊστάμενος της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος Παναγιώτης Νικολούδης καθώς και ο κ. Φωκίων Γεωργακόπουλος.
Η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να απορριφτεί το αίτημα της υπεράσπισης. Για τον κ. Νικολούδη ζήτησε ωστόσο να διαβαστεί η κατάθεση του που έδωσε κατά την ανάκριση. Ο πρόεδρος της έδρας επιφυλάχτηκε σημειώνοντας ότι "θα το δούμε στη πορεία".
Το δικαστήριο κάλεσε επίσης ως μάρτυρες τους κ. Πλασκοβίτη, Μπάνο και Στασινόπουλο.
Εν τω μεταξυ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος κ. Νικόλαος Πάσσος, οι συνεδριάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου θα ξεκινούν στις 3 το μεσημέρι καθώς τα μέλη του δεν έχουν αποδεσμευθεί από τις λοιπές υποχρεώσεις τους.
Το κατηγορητήριο και η σύνθεση της έδρας
Η δίκη για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ ξεκίνησε στις 9 το πρωί στην αίθουσα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.
Είκοσι τέσσερα χρόνια μετά τη δίκη Κοσκωτά, το Ειδικό Δικαστήριο συνεδριάζει και πάλι προκειμένου να κρίνει τον Γ. Παπακωνσταντίνου για τα κακουργήματα της νόθευσης δημοσίου εγγράφου και της απόπειρας απιστίας σε βάρος του Δημοσίου.
Σύμφωνα με την κατηγορία ο πρώην υπουργός Οικονομικών φέρεται ότι απάλειψε από τη λίστα Λαγκάρντ τα ονόματα τριών συγγενικών του προσώπων προκειμένου να αποτρέψει τον φορολογικό έλεγχο σε βάρος τους αλλά και να αποφύγει να βλάψει την πολιτική εικόνα του.
Οι συγγενείς του πρώην υπουργού που έχουν εμπλακεί στην υπόθεση -η εξαδέλφη του Ελένη Παπακωνσταντίνου, ο σύζυγός της Συμεών Σικιαρίδης και ο σύζυγος της έτερης εξαδέλφης του Μαρίνας Ανδρέας Ρωσσώνης- δεν θα καθίσουν στο εδώλιο καθώς, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, απαλλάσσονται από την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε δύο αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα, αυτά της πλαστογραφίας και της απιστίας.
Τη σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου θα απαρτίζουν 13 τακτικά μέλη (και έξι αναπληρωματικά) που κληρώθηκαν ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής: έξι δικαστές του Αρείου Πάγου και έξι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόεδρο τον αρχαιότερο εκ των αρεοπαγιτών κ. Νικόλαο Πάσσο.
Εισαγγελέας θα είναι η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου, με αναπληρωτή εισαγγελέα τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργο Μπομπόλη. Το δικαστήριο απαρτίζεται αναλυτικά από τους εξής: κ. Κωνσταντίνο Τσόλα, κυρία Μαρία Γαλάνη-Λεοναρδοπούλου, κ. Αντώνη Ζευγώλη, κ. Δημήτρη Κόμη, κ. Αργύρη Σταυράκη, κ. Δημήτρη Κράνη (Αρειος Πάγος), καθώς και κυρία Ταξιαρχία Κόμβου, κ. Κωνσταντίνο Πισπιρίγκο, κυρία Μαρίνα Παπαδοπούλου, κυρία Αγγελική Θεοφιλοπούλου, κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και κ. Δημοσθένη Πετρούλια (Συμβούλιο της Επικρατείας).
Οι μάρτυρες
Μεταξύ των μαρτύρων που θα κληθούν να καταθέσουν είναι διαφορά ηχηρά ονόματα της δημόσιας ζωής όπως ο κ. Νικηφόρος Διαμαντούρος, Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής, ο κ. Νίκος Αλιβιζάτος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, ο κ. Δημήτρης Μασίνας, διευθυντής του Κέντρου Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου, ο κ. Λουκάς Τσούκαλης, πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής, ο κ. Απόστολος Δελτσίδης, αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., ο κ. Παναγιώτης Μαντούβαλος, στέλεχος του ΣΔΟΕ, η κυρία Χρυσή Χατζή, πρώην διευθύντρια του γραφείου του κ. Παπακωνσταντίνου, ο κ. Γιώργος Αγγελόπουλος, σύμβουλος σε θέματα πληροφορικής, και η κυρία Σοφία Ρίτσου, σύμβουλος του κ. Παπακωνσταντίνου.