H ηλεκτρονική Δικαιοσύνη και η εφαρμογή της σε όλα τα δικαστήρια της χώρας καθώς και η αναμόρφωση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας αποτελούν για ακόμη μία φορά τις προτεραιότητες (και) αυτής της κυβέρνησης στον τομέα των μεταρρυθμίσεων στον χώρο της Δικαιοσύνης.
Όπως προκύπτει από τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που απέστειλε η κυβέρνηση στο Eurogroup βασικοί άξονες της πολιτικής που θα ακολουθηθεί για τη Δικαιοσύνη είναι η διαμόρφωση νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας προκειμένου να υπάρξει αναδιοργάνωση των δικαστηρίων, η ψηφιοποίηση των νομικών κωδίκων, καθώς και η ολοκλήρωση του προγράμματος που αφορά την ηλεκτρονική υποβολή προσφυγών και δικογράφων στα δικαστήρια όλης της χώρας.
Η αναδιάρθρωση των δικαστηρίων αποτελεί πάγιο βασικό μεταρρυθμιστικό σημείο καθώς εκτιμάται ότι θα συντελέσει στην αντιμετώπιση του αιώνιου προβλήματος που αφορά την επιτάχυνση απονομής Δικαιοσύνης.
Ως προς την κατάρτιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου είχε ολοκληρώσει το συγκεκριμένο έργο το οποίο ωστόσο είχε ξεσηκώσει σωρεία αντιδράσεων και τελικώς απεσύρθη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νυν υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος προτίθεται να προχωρήσει στην κατάρτιση νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, κρατώντας αρκετά στοιχεία του «κώδικα Αθανασίου».
Ως προς την ολοκλήρωση του προγράμματος που αφορά την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων και προσφυγών στη Δικαιοσύνη, το λεγόμενο e-justice, η εκπόνησή του έγινε το 2011 και ο ορίζοντας ολοκλήρωσής του είναι το 2015.
Ηδη η παρακολούθηση της ροής των υποθέσεων, αλλά και η ηλεκτρονική υποβολή προσφυγών ισχύει στα Πρωτοδικεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης και στο ΣτΕ, ενώ στόχος είναι το μέτρο να επεκταθεί σε όλο το δικαστικό σύστημα.
Πάντως, επί του παρόντος η... διάδοση του συστήματος στα δικαστήρια της χώρας είναι μάλλον αργή, γεγονός που αποτελεί κατά καιρούς οξύ σημείο διαμαρτυρίας των δικηγόρων. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι έχει αναπτυχθεί και κεντρικό σύστημα μηχανογράφησης στα ειρηνοδικεία της χώρας.