Τελεσίγραφο κυβέρνησης προς Βερολίνο

(upd) «Το Eurogroup έχει δύο επιλογές: να αποδεχτεί ή να απορρίψει το αίτημα», διαμηνύει το Μαξίμου. Η ελληνική επιστολή είναι θετικό σημάδι που μπορεί να ανοίξει δρόμο για λογικό συμβιβασμό, λέει η Κομισιόν. Δεν οδηγεί σε λύση υποστηρίζει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ. Διαφοροποίηση Γκάμπριελ.

Τελεσίγραφο κυβέρνησης προς Βερολίνο

Θέση στις εξελίξεις παίρνει η κυβέρνηση διαμηνύοντας ότι η πρόταση είναι στο τραπέζι και είναι θέμα του Eurogroup να αποφασίσει. Είχε προηγηθεί η άρνηση του Βερολίνου στην ελληνική επιστολή και η θετική διάθεση με την οποία την αντιμετώπισαν οι Βρυξέλλες. 

«Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε επιστολή προς το Eurogroup (σ.σ. συνεδριάζει αύριο στις 16:00) ζητώντας εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης. Το αυριανό Eurogroup έχει μόνο δύο επιλογές: να αποδεχτεί ή να απορρίψει το ελληνικό αίτημα. Εδώ θα φανεί ποιος θέλει να βρεθεί λύση και ποιος όχι», αναφέρουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου.

Η άρνηση του γερμανικού ΥΠΟΙΚ...

Tο μεσημέρι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έκανε γνωστό πως εκτιμά ότι η νέα ελληνική πρόταση δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια που συμφωνήθηκαν τη Δευτέρα στο Eurogroup. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπογραμμίζει σε γραπτή ανακοίνωση ότι «η επιστολή από την Αθήνα δεν είναι μια πρόταση που μπορεί να οδηγήσει σε λύση».

«Στην πραγματικότητα, η πρόταση βασίζεται σε μια χρηματοδότηση - γέφυρα και δεν πληροί τους όρους του προγράμματος. Η επιστολή δεν ευθυγραμμίζεται με τα κριτήρια που συμφωνήθηκαν τη Δευτέρα», σημειώνει.

... η διαφοροποίηση Γκάμπριελ

Σύμφωνα πάντως με διεθνή μέσα ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας S. Gabriel κράτησε κάποιες αποστάσεις. «Εχουμε λόγους που δεν μπορούμε να πούμε «ναι» στις ελληνικές προτάσεις», είπε προσθέτοντας ότι δεν μπορούμε να κλείσουμε την πόρτα στην Ελλάδα. Ο ίδιος σημείωσε ότι «οι ελληνικές προτάσεις πρέπει να χρηματοδοτηθούν από τους ίδιους τους Ελληνες».

Η «γραπτή προσφορά της ελληνικής κυβέρνησης για την διαπραγμάτευση της συνέχισης του μεταρρυθμιστικού προγράμματος είναι το πρώτο βήμα στην σωστή κατεύθυνση». συμπλήρωσε ο αντικαγκελάριος. «Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την νέα συμπεριφορά από την ελληνική κυβέρνηση ως σημείο εκκίνησης για διαπραγματεύσεις και όχι να τις απορρίψουμε εκ των προτέρων δημόσια» τόνισε.

Η Κομισιόν

Παράλληλα, ενθαρρυντικά βλέπει η Κομισιόν την κίνηση της Ελλάδας να ζήτησει παράταση. «Ο πρόεδρος Γιούνκερ χαρακτηρίζει αυτή την επιστολή θετικό σημάδι το οποίο, κατά την εκτίμησή του, μπορεί να ανοίξει το δρόμο για έναν λογικό συμβιβασμό στο συμφέρον της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην ευρωζώνη συνολικά», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς και συμπλήρωσε: «Η λεπτομερής εκτίμηση της επιστολής και η απάντηση εναπόκειται στο Eurogroup».

Κύκλοι στις Βρυξέλλες μάλιστα σχολιάζοντας τη γερμανική αντίδραση τόνισαν πως το Βερολίνο περιμένει η Ελλάδα να προβεί σε μια ξεκάθαρη δέσμευση των προηγούμενων μεταρρυθμιστικών συμφωνιών. 

Οι παραπάνω εξελίξεις προκαλούν έκπληξη, όπως γράφουν οι Financial Times, καθώς διαφαίνεται ότι υπάρχει πρόοδος και αυτό πιστοποιείται από το γεγονός ότι θα πραγματοποιηθεί, όπως είχε προγραμματιστεί εκτάκτως, η αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup. Υπενθυμίζεται ότι αξιωματούχοι της ευρωζώνης είχαν προηγουμένως δηλώσει ότι δεν πρόκειται να γίνει νέο Εurogroup αν δεν κάνει η Ελλάδα αρκετές υποχωρήσεις, ώστε να αξίζει να διενεργηθεί και τρίτη συνεδρίαση μέσα σε μία εβδομάδα.

Πώς αποτιμά τις εξελίξεις το Μέγαρο Μαξίμου

Την δική του οπτική γωνία στις εξελίξεις δίνει η κυβέρνηση με non paper που διένειμε σε αυτό αναφέρει ότι «την ώρα που στις Βρυξέλλες συνεδριάζει το Euro Working Group κάποιοι προσπαθούν να επηρεάσουν αρνητικά τις εξελίξεις:

* Απέναντι στον ελληνικό λαό βρίσκεται μέρος της γερμανικής κυβέρνησης, με ευθύνη του κ. Σόιμπλε. Την ίδια ώρα, πληροφορίες από Γαλλία, Ιταλία και άλλους υψηλόβαθμους Ευρωπαίους αξιωματούχους αναφέρουν ότι «βλέπουν» θετικά την ελληνική πρόταση με σκοπό να εξασφαλιστεί η σταθερότητα της ευρωζώνης. Είναι φανερό ότι όσοι αντιδρούν, σε εσωτερικό και εξωτερικό, στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης είναι όλοι όσοι, στο πρόσφατο παρελθόν, συνέπραξαν σε συμφωνίες που στραγγάλισαν τον ελληνικό λαό και απείλησαν τη συνοχή της ευρωζώνης. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά επικίνδυνο πολιτικό παιγνίδι.
Καταγράφουμε δηλώσεις ευρωπαίων ηγετών και κομμάτων:

* «Η Ιταλία στηρίζει το ελληνικό αίτημα», δηλώνει στην L’ Espresso, ο υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Παντοάν.

* Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δεν σχολιάζει την γερμανική απόρριψη και παραπέμπτει στα κράτη – μέλη του ευρώ για να αξιολογήσουν το ελληνικό αίτημα.

* Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κλ. Γιουνκέρ, δηλώνει ότι η επιστολή αποτελεί ένα θετικό πρώτο σημάδι που επιτρέπει ένα λογικό συμβιβασμό με σκοπό την σταθερότητα της ευρωζώνης.

* Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δηλώνει ότι «δεν μπορούμε να κλείνουμε την πόρτα στις συνομιλίες με τους Έλληνες».

* ΟΙ Γερμανοί «Πράσινοι» αντέδρασαν κάνοντας λόγο για ότι «η χυδαία απόρριψη του Σόιμπλε μπλοκάρει μια κοινή λύση».

* Ο Μπερντ Ρίξινγκερ (Die Linke) επισημαίνει ότι η κυβέρνηση της γερμανικής κυβέρνησης θέλει «να ταπεινώσει και να ρίξει στα γόνατα την αριστερή κυβέρνηση».

Επί της ουσίας η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη μπει στη διαπραγμάτευση και προσπαθεί να προκαταβάλει αποφάσεις του Eurogroup, πιέζοντας τους εταίρους. Επαναλαμβάνουμε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν δέχεται τελεσίγραφα –ούτε και δίνει, βέβαια. Και επισημαίνουμε ότι, για πρώτη φορά, στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων τίθεται, με τον πιο επίσημο τρόπο, η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Στην πρώτη, μάλιστα, παράγραφο της επιστολής αναφέρεται στην «κοινωνική δικαιοσύνη» προκειμένου για απαλυνθεί «το σημαντικό κοινωνικό κόστος της διαρκούσας κρίσης».

Η ελληνική κυβέρνηση κάνει όλα τα αναγκαία βήματα για να καταλήξει σε αμοιβαία επωφελή συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους. Μόνο μια τέτοια συμφωνία εγγυάται, από τη μια μεριά, το μέλλον του ελληνικού λαού, και από την άλλη, τη σταθερότητα της ευρωζώνης. Είμαστε βέβαιοι ότι η κινητοποίηση του λαού μας σε συνδυασμό με τις ευρωπαϊκές φωνές της νηφαλιότητας, θα εξασφαλίσουν την τελική επικράτηση της κοινής λογικής. Αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει δεκτά τελεσίγραφα».

To γερμανικό «όχι» κυριαρχεί στον διεθνή τύπο

Το «όχι» της Γερμανίας στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση της δανειακής σύμβασης κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα του γερμανικού τύπου. Με κεφαλαία γράμματα και ένα θαυμαστικό είναι γραμμένο στην ιστοσελίδα της Βild το «όχι» της Γερμανίας στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης.

Το περιοδικό Stern γράφει ότι ο Σόιμπλε «συντρίβει το αίτημα της Αθήνας» και σημειώνει πως «ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν έχει χρόνο για το ελληνικό αίτημα». Τον τίτλο «Η Γερμανία απορρίπτει το αίτημα της Ελλάδας» έχει το περιοδικό Spiegel.

Bέλγος ΥΠΟΙΚ: Η ελληνική πρόταση δεν απαντάει στις ανησυχίες μας

Η πρόταση της Ελλάδας δεν καλύπτει τις ανησυχίες των υπόλοιπων κρατών μελών της ευρωζώνης, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών του Βελγίου.

«Το ελληνικό αίτημα για μια παράταση του προγράμματος είναι το μόνο δυνατό βήμα. Αυτό έπρεπε να γίνει. Λάβαμε το αίτημα και θα το μελετήσουμε. Αλλά σε μια πρώτη ανάγνωση φαίνεται πως οι ανησυχίες του Eurogroup δεν έχουν αντιμετωπιστεί» ανέφερε εκπρόσωπος του Βέλγου υπουργού Οικονομικών, Johan Van Overtveldt.

Ιταλός ΥΠΟΙΚ: Πρέπει να αποφύγουμε το Grexit

Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα υπονόμευε σημαντικά τη φύση του ενιαίου νομίσματος και πρέπει να αποφευχθεί, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Παντοάν. "Πρέπει να στείλουμε ένα σήμα ότι το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο" ανέφερε ο κ. Παντοάν σε συνέντευξη στο εβδομαδιαίο περιοδικό l'Espresso.

"Αν έφευγε μια χώρα δεν θα σήμαινε απλώς μια χώρα λιγότερη στην Ένωση, αλλά τη μεταμόρφωση του ευρώ σε ένα μηχανισμό που μπορεί να καταστραφεί" τόνισε.

Ο ίδιος υποστήριξε πως η Ιταλία στηρίζει το αίτημα της Ελλάδας να βγει από μια περίοδο παρατεταμένης κρίσης."Η ελληνική κυβέρνηση έχει βάλει στο τραπέζι ένα αίτημα που πρέπει να λάβει σοβαρά: βγάλτε την Ελλάδα από μια μακρά περίοδο κρίσης. Για να το επιτύχει αυτό, η Ελλάδα πρέπει να κάνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να γίνει πιο δυναμική με ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Η Ιταλία στηρίζει αυτό το πρόγραμμα".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v