Τι ζητά και σε τι δεσμεύεται η Αθήνα

(upd) Εurogroup αύριο στις 16:00 για να εξεταστεί η ελληνική πρόταση. Σύμφωνα με το Μαξίμου η Αθήνα δεσμεύεται για μεταρρυθμίσεις κατά της φοροδιαφυγής. Τα όποια νέα μέτρα θα είναι πλήρως «χρηματοδοτημένα». Δεν θα γίνουν μονομερείς ενέργειες, αναφέρεται στο έγγραφο, γράφει το Reuters.

Τι ζητά και σε τι δεσμεύεται η Αθήνα

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις αποφάσεις των Βρυξελλών επί του ελληνικού αιτήματος για εξάμηνη παράταση που έστειλε η Αθήνα σήμερα το πρωί, γεγονός που επιβεβαίωσε μέσω tweet και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Η Ελλάδα επιλέγει την αίτηση επέκτασης του «master financial assistance facility of Greece», επιβεβαιώνοντας όσα μετέδωσε από εχθές κατ' αποκλειστικότητα το Euro2day.gr.

Ηδη ορίστηκε για την Παρασκευή στις 16:00 (ώρα Ελλάδος) Eurogroup στο οποίο θα εξεταστεί το αίτημα.

Σύμφωνα με το Reuters, στο κείμενο αναφέρεται ότι «οι ελληνικές αρχές τηρούν τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας προς όλους τους πιστωτές της και δηλώνουν ότι πρόθεσή της είναι να συνεργαστεί με τους εταίρους της προκειμένου να αποφευχθούν τεχνικά εμπόδια στο πλαίσιο του master facility agreement το οποίο αναγνωρίζουμε ως δεσμευτικό έναντι του χρηματοδοτικού και διαδικαστικού περιεχομένου του».

Σημειώνεται επίσης πως σκοπός της εξάμηνης παράτασης είναι, μεταξύ άλλων, «να διασφαλιστεί, σε στενή συνεργασία με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους μας πως οποιαδήποτε νέα μέτρα θα χρηματοδοτούνται πλήρως, ενώ θα αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες που θα υπονόμευαν τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές:

* Η νέα ελληνική κυβέρνηση, διά μέσου του Υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, κατέθεσε αίτημα εξάμηνης επέκτασης της δανειακής σύμβασης προκειμένου να υπάρχει ομπρέλα προστασίας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. «Η κυβέρνηση, πιστή στις δεσμεύσεις της, δεν ζήτησε παράταση του μνημονίου. Καταθέσαμε μια πρόταση η οποία σέβεται τη λαϊκή ετυμηγορία, προασπίζεται την αξιοπρέπεια της κοινωνίας και ταυτόχρονα μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας».

* Στο αίτημα τίθεται το θέμα της αποκατάστασης του κοινωνικού κόστους που προκάλεσε η κρίση.

* Το αίτημα σηματοδοτεί την επιθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια εξάμηνη ενδιάμεση συμφωνία («συμφωνία-γέφυρα») κατά την οποία δεσμεύεται για δημοσιονομική ισορροπία. Ταυτόχρονα, όμως, προχωρά άμεσα σε μεταρρυθμίσεις κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, ενώ θα υπάρξουν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης καθώς και για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

* Η κυβέρνηση σημειώνει ότι η εξάμηνη παράταση δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να δώσει «ανάσες» στην κοινωνία και τον απαραίτητο χρόνο να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, χωρίς εκβιασμούς και έλλειμμα χρόνου, προκειμένου να υπάρξει ένα νέο συμβόλαιο για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη με την Ευρώπη για την περίοδο 2015 -2019. Στο νέο κοινωνικό συμβόλαιο της κυβέρνησης θα περιλαμβάνεται και συμφωνία για την απομείωση του χρέους, όπως άλλωστε προβλέπει και η απόφαση του Eurogroup του 2012.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v