Τσίπρας: Λύση που να σέβεται δημοκρατία και ευρωπαϊκούς κανόνες

Χρειάζεται λύση που να σέβεται τους ευρωπαϊκούς κανόνες και τη δημοκρατία, δηλώνει ο πρωθυπουργός. Θα προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις που θα βάζουν τέλος στη διαφθορά. Μπαράζ συναντήσεων πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

Τσίπρας: Λύση που να σέβεται δημοκρατία και ευρωπαϊκούς κανόνες

Η Αθήνα δεσμεύεται για τις μεταρρυθμίσεις ξεκαθαρίζει ο πρωθυπουργός λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής και σημειώνει ότι πρέπει να βρεθεί λύση που θα σέβεται τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

«Είμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για την Ευρώπη. Πρέπει να αποδείξουμε ότι η Ευρώπη μπορεί να γεφυρώνει τις διαφορές και να βρίσκει λύσεις συνδυάζοντας τις βασικές της αρχές: τη δημοκρατία και τους κανόνες που διέπουν τη λειτουργία της», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.  

«Τώρα είναι η στιγμή να προχωρήσουμε στις αλλαγές που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έκαναν, να βάλουμε τέλος στη διαφθορά και να αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή», είπε.

Οι δηλώσεις έγιναν μετά τη συνάντηση με τον Βέλγο πρωθυπουργό κ. Μισέλ και στη σκιά των εξελίξεων στο χθεσινό Eurogroup.

Ο πρωθυπουργός θα έχει σειρά επαφών με ομολόγους του. Μεταξύ αυτών με τον Bρετανό Ντέιβιντ Κάμερον και την πρωθυπουργό της Λετονίας Λαϊμντότα Στραουτζούμα. Ραντεβού έχει κλειστεί και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Αντίθετα, δεν έχει προγραμματιστεί τετ α τετ με την Α. Μέρκελ.

Η γραμμή της κυβέρνησης παραμένει σταθερή. Λέει «όχι» στην παράταση του υφιστάμενου προγράμματος καθώς δεσμεύεται από την νωπή λαϊκή εντολή. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος που επικαλείται το Reuters επιμένει στο να χρησιμοποιήσει το μαξιλάρι του ΤΧΣ  και την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων για την χρηματοδότηση της περιόδου που θα διαρκέσει το πρόγραμμα γέφυρα, αλλά και στην επιστροφή του 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα.

Να σημειωθεί ότι ακυρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο στις Βρυξέλλες καθώς ο τελευταίος παραμένει στο Μινσκ της Λευκορωσίας όπου έγιναν οι συνομιλίες για την εκεχειρία. Εξαιτίας αυτών των μαραθώνιων διαβουλεύσεων η Σύνοδος Κορυφής θα αρχίσει με δυο ώρες καθυστέρησης προκειμένου να προλάβουν να μεταβούν στις Βρυξέλλες Μέρκελ και Ολαντ.

Μισέλ: Συμφωνία που να σέβεται τις ανησυχίες όλων

Ιδιαίτερα θετική και εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συνάντηση ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ. Οι προσπάθειες των χωρών για περιορισμό των ελλειμμάτων θα πρέπει να συνοδεύονται και από συμπληρωματικές προσπάθειες για τις επενδύσεις και τον συντονισμό των πρωτοβουλιών σε διαρθρωτικό επίπεδο, επισήμανε.

Σύμφωνα με τον Σαρλ Μισέλ, οι συζητήσεις που ξεκίνησαν χθες μεταξύ της Ελλάδας και της ευρωζώνης είναι σημαντικές για το μέλλον της Ελλάδας, αλλά και για το μέλλον της Ευρώπης και το Βέλγιο.

«Θα πρέπει να εργαστούμε με δημιουργικότητα για να υπάρξει προοπτική και σταθερότητα και ο καθένας θα πρέπει να καταβάλει τις προσπάθειες που του αναλογούν για συμφωνία που σέβεται τις ανησυχίες του καθένα» τόνισε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v