Ποιες μεταρρυθμίσεις φέρνει ο ΟΟΣΑ στην Αθήνα

Ποιες είναι οι προτεραιότητες που βάζει ο Οργανισμός για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Τι «απέγιναν» οι δύο πρώτες «εργαλειοθήκες» και τι προέβλεπε το τρίτο κύμα αλλαγών. Ρόλο κλειδί δίνει στον ΟΟΣΑ η κυβέρνηση. Ραντεβού Τσίπρα - Gurria.

Ποιες μεταρρυθμίσεις φέρνει ο ΟΟΣΑ στην Αθήνα

Στην υιοθέτηση ενός πακέτου εκτεταμένων μεταρρυθμίσεων σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) προσβλέπει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να γεφυρώσει τις διαφορές της με τις Βρυξέλλες και να απαγκιστρωθεί από την τρόικα.

Η πρόταση που θα καταθέσει η ελληνική πλευρά στο Eurogroup της Τετάρτης, όπως έλεγαν χθες κύκλοι από το υπουργείο Οικονομικώνθα περιλαμβάνει και πρόγραμμα-γέφυρα έως τον Σεπτέμβριο στο οποίο θα αποτυπώνεται το 70% των δεσμεύσεων του MoU, με το υπόλοιπο 30% είτε να φεύγει, είτε να αντικαθίστανται από δέκα μεταρρυθμίσεις που θα προταθούν από την ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ. 

Στο πλαίσιο αυτό καταφθάνει στην Αθήνα ο Angel Gurria, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό και με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. 

Η Αθήνα αναζητά έναν ξένο σύμμαχο και ο Angel Gurria από τις μέχρι στιγμής δηλώσεις του φαίνεται να τείνει χείρα βοηθείας. Σε πρόσφατη συνέντευξή του άλλωστε στο CNBC είχε δηλώσει: «Όλοι θέλουν να παραμείνει η Ελλάδα στην Ε.Ε., όλοι θέλουν να ευδοκιμήσει και να βγει από το βραχυπρόθεσμο τέλμα». Τονίζοντας παράλληλα: «Δεν θεωρώ ότι υπάρχει πιθανότητα Grexit, αλλά θα κάνω ό,τι μπορώ για να αποφευχθεί, γιατί δεν αισθάνομαι ότι θα λύσει κάποιο θεμελιώδες πρόβλημα. Δεν είναι καλό ούτε για την Ελλάδα, ούτε για την Ευρώπη».

Το μετέωρο βήμα των μεταρρυθμίσεων

Βέβαια, η Ιστορία, και δη η πρόσφατη, έχει αποδείξει ότι από τη θεωρία (υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων) στην πράξη (υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων) η απόσταση είναι μεγάλη. Ακόμη και η προηγούμενη κυβέρνηση η οποία είχε κάνει στη θεωρία σημαία τις μεταρρυθμίσεις σε βασικούς τομείς της οικονομίας, όταν έφθασε η ώρα της ψήφισής τους στη Βουλή έκανε πίσω υπό τον φόβο κατάρρευσης του κυβερνητικού σχήματος. Ακόμη όμως και αυτές που ψηφίστηκαν είτε υλοποιήθηκαν πλημμελώς -σ.σ. επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος- είτε «καταργήθηκαν» στην πορεία (σ.σ. ζύγισμα του ψωμιού) από υπουργικές αποφάσεις.

Οπότε το ερώτημα που ανακύπτει και μένει να απαντηθεί είναι αν η σημερινή κυβέρνηση και δη οι βουλευτές της θα στηρίξει και το πλέγμα των μεταρρυθμίσεων που αυτή θα προτείνει. Είναι νωπές άλλωστε οι μνήμες από τις έντονες αντιδράσεις και εν τέλει την καταψήφιση από την τότε αντιπολίτευση, σημερινή κυβέρνηση, των μεταρρυθμίσεων με βάση την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ στις αγορές του γάλακτος, των φαρμακείων, του βιβλίου, στις τουριστικές μεταφορές, στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές κ.ά. που είχε προτείνει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Οι εργαλειοθήκες

Εκτός από την εργαλειοθήκη No1 του ΟΟΣΑ που ψηφίστηκε την περασμένη άνοιξη, σειρά με βάση όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα έχουν δύο ακόμη εργαλειοθήκες: Η μία αφορά τους κλάδους του χονδρεμπορίου, της μεταποίησης, των τηλεπικοινωνιών και του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Σύμφωνα με πηγές, μέχρι στιγμής και με αρκετή καθυστέρηση, έχει ξεκινήσει να εκπονείται μελέτη για τον κλάδο της βιομηχανίας από την Task Force, για τους κλάδους του ηλεκτρονικού εμπορίου και του χονδρεμπορίου από τη ΓΓΕ και για τις τηλεπικοινωνίες από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Το τρίτο πακέτο μεταρρυθμίσεων -για το οποίο είχε γίνει εκτενής αναφορά στο επίμαχο email που είχε αποστείλει στην τρόικα ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης- περιελάμβανε τους τομείς της εκπαίδευσης, της γεωργίας, της αλιείας και του real estate.

Η προετοιμασία με βάση το χρονοδιάγραμμα της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών θα ξεκινούσε πριν από το τέλος του Απριλίου, με στόχο να αρχίσει η υλοποίηση του νέου πλαισίου μέχρι τον Ιούλιο του 2015. Σε εκείνο το email η προηγούμενη κυβέρνηση δεσμευόταν ότι περί τα τέλη Ιουνίου θα υιοθετούνταν με σχετική νομοθεσία η εργαλειοθήκη Νο2.

Στη μέση του δρόμου η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις

Εν τω μεταξύ, πάντως, χθες ο Αλέν ντε Σερ, οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο υποστήριξε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο η Ελλάδα έχει κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας -σ.σ. η σημερινή ελληνική κυβέρνηση έχει σοβαρές ενστάσεις επ' αυτών-, ενώ δεν έχει κάνει το ίδιο στην αγορά των προϊόντων για να ξεκλειδώσουν προστατευμένοι τομείς.

Ως παράδειγμα ο κ. ντε Σερ έφερε τη ρύθμιση που αφορά την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος η οποία κατά τον ίδιο «απλώς προστατεύει τα συμφέροντα» των Ελλήνων παραγωγών. Και όχι μόνο αυτό. Ο ΟΟΣΑ, με έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα (Going for Growth 2015), κρίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει γρήγορα σε ιδιωτικοποιήσεις, μέτρο το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τα σχέδια της σημερινής κυβέρνησης.

Παράλληλα στις βασικές συστάσεις που απευθύνει στη χώρα περιλαμβάνονται η ενίσχυση των ενεργητικών πολιτικών στην αγορά εργασίας και του δικτύου κοινωνικής ασφάλειας για να αντιμετωπισθούν οι συνέπειες της κρίσης στην ανεργία και οι κοινωνικές επιπτώσεις της, η περαιτέρω κατάργηση των εμποδίων στον ανταγωνισμό, η βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος, η αύξηση της αποτελεσματικότητας του φορολογικού συστήματος και η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v