Τι ζήτησε ο Δραγασάκης από τους τραπεζίτες

Οι «ευθύνες» που επέρριψε ο αντιπρόεδρος για το ρόλο του κλάδου στη φοροδιαφυγή. Ποιες κατευθύνσεις έδωσε για τα «θαλασσοδάνεια». Ο ρόλος του ενδιάμεσου φορέα για τα κόκκινα δάνεια. Έκκληση των τραπεζών για γρήγορη συμφωνία. Η εικόνα στο μέτωπο των καταθέσεων.

Τι ζήτησε ο Δραγασάκης από τους τραπεζίτες

Τη συνδρομή των τραπεζών στην πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά και της διαφθοράς ζήτησε από τα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης κατά τη χθεσινή συνάντηση των δύο πλευρών, ενώ εκείνοι έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου και προέταξαν την ανάγκη άμεσης συμφωνίας με τους εταίρους.

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι έγινε εκτενής συζήτηση για το ρόλο που διαδραμάτισαν οι τράπεζες τα χρόνια του μνημονίου τόσο στο «αφορολόγητο χρήμα», όσο και στην αδυναμία ελέγχου των επιτήδειων επιχειρηματιών, οι οποίοι αφενός διαθέτουν τεράστια κινητή και ακίνητη περιουσία, αφετέρου δεν αποπληρώνουν τα χρέη τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Δραγασάκης κάλεσε τις διοικήσεις των τραπεζών να συνεργασθούν με τις αρμόδιες εποπτικές και φορολογικές αρχές, δίνοντας στοιχεία προκειμένου να παταχθεί σημαντικό κομμάτι της φοροδιαφυγής, το οποίο έφυγε από την Ελλάδα, κυρίως τη διετία 2010-2012 και σήμερα βρίσκεται στις τράπεζες του εξωτερικού.

Με βάση έρευνα την οποία έχει διενεργήσει το τραπεζικό σύστημα, από τα 80 δισ. ευρώ καταθέσεις που έφυγαν από τα γκισέ των ελληνικών τραπεζών, περίπου 20 δισ. ευρώ αποτελούν προϊόν φοροδιαφυγής. Η στήριξη των τραπεζών είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, αναγκαία για την κυβέρνηση και στο κομμάτι της διαφθοράς, κυρίως σε ό,τι αφορά τα παράνομα έσοδα από διάφορες μορφές λαθρεμπορίου.

Τα κόκκινα δάνεια

Συζήτηση έγινε και για το τεράστιας σημασίας ζήτημα της αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων, το οποίο η κυβέρνηση φαίνεται να αντιμετωπίζει με δύο διαφορετικές προσεγγίσεις.

Στην πρώτη ανήκουν τα μεγάλα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, μέρος των οποίων ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων «θαλασσοδάνεια».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είναι της άποψης ότι οι τράπεζες δεν στρίμωξαν ιδιαίτερα τους επιχειρηματίες που έχουν χρέη, αλλά δεν τα αποπληρώνουν εις βάρος του συνολικού ισολογισμού των πιστωτικών ιδρυμάτων και της οικονομίας καθώς στερούν ρευστότητα, την οποία οι τράπεζες θα μπορούσαν να διοχετεύσουν στην πραγματική οικονομία και στη χρηματοδότηση των βιώσιμων εταιρειών. Παράγοντες της τραπεζικής αγοράς θεωρούν θετική την παράμετρο αυτή αρκεί να γίνει με όρους αγοράς και χωρίς «κομματικού χαρακτήρα» παρεμβάσεις από τον έλεγχο που θα ασκεί το δημόσιο στις τράπεζες.

Στη δεύτερη προσέγγιση ανήκουν τα κόκκινα δάνεια των νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων. Ο κ. Δραγασάκης είπε στα υψηλόβαθμα στελέχη ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη σύσταση του ενδιάμεσου φορέα, στον οποίο όμως δεν θα περάσουν όλα τα κόκκινα δάνεια, αλλά μέρος αυτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον φορέα θα περάσουν κόκκινα καταναλωτικά, στεγαστικά και δάνεια προς μικρές επιχειρήσεις, με βασικό κριτήριο την οικονομική δυνατότητα των κατόχων-δανειοληπτών. Στο σημείο αυτό ζητήθηκε από τις τράπεζες για ορισμένες περιπτώσεις όπως για παράδειγμα στα μικρά δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών να συνεργασθούν μεταξύ τους καθώς υπάρχουν δανειολήπτες που χρωστούν σε παραπάνω από μία τράπεζες και δεν αποπληρώνουν καμία...

Τι είπαν οι τραπεζίτες

Ζητήματα μείζονος σημασίας φέρεται να έθεσαν τα υψηλόβαθμα στελέχη με κυρίαρχο αυτό της άμεσης ανάγκης για συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους προκειμένου να σταματήσει η εκροή καταθέσεων και να επανέλθει το τραπεζικό σύστημα σε ομαλή πορεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εκροή καταθέσεων συνεχίζεται, με μικρότερους και έως τώρα ελεγχόμενους ρυθμούς, καθώς οι Έλληνες μετατρέπουν τα λεφτά τους σε ομόλογα (Γερμανίας και Λουξεμβούργου) αλλά και σε χρυσές λίρες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v