Στον απεριόριστο έλεγχο των τραπεζών μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μετά την αλλαγή της σχετικής διάταξης του νόμου ανακεφαλαιοποίησης - όπως είχε αποκαλύψει το Euro2day.gr - θα προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση σύμφωνα με την εξαγγελία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ενώ καταργείται και η ασυλία των μελών του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου.
«Ο έλεγχος από το Ταμείο θα είναι εντατικός και θα τεθούν ποιοτικοί και ποσοτικοί στόχοι» στις τράπεζες, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Κι αυτό θα γίνει με σεβασμό και στα δικαιώματα των ιδιωτών μετόχων».
Στη συνεργασία με τους ιδιώτες μετόχους έχει αναφερθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος έχει αναλάβει να πραγματοποιήσει τις επαφές με τους ξένους μετόχους των τραπεζών.
Ήδη, το έπραξε με τον βασικό μέτοχο της Eurobank, τον επικεφαλής του fund, Fairfax, Πρεμ Γουάτσα. Κατόπιν της συνάντησης των δύο ανδρών υπήρξε αλλαγή στη διοίκηση της τράπεζας.
Υπενθυμίζεται ότι στον νόμο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ο οποίος ψηφίσθηκε το 2010, δίνεται η δυνατότητα στο Ταμειο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να ασκεί βέτο μόνο σε κρίσιμες στρατηγικές αποφάσεις (πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων κ.ά.).
Τώρα η κυβέρνηση εμφανίζεται να αλλάζει το πλαίσιο και παράλληλα φέρεται έτοιμη να προχωρήσει και σε ορισμό εκτελεστικών μελών στα Διοικητικά Συμβούλια.
Διαφθορά, φοροδιαφυγή
Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πτυχή στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το τραπεζικό σύστημα ήταν η αναφορά του, πάνω από δύο φορές, στη διερεύνηση των θαλασσοδανείων, καθώς επίσης και στον κομβικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι τράπεζες στην πάταξη της διαφθοράς και στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες γνωρίζουν σε βάθος όλα τα εμβάσματα που έφυγαν προς πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού την περίοδο της κρίσης, ενώ με βάση την άρση του τραπεζικού απορρήτου, η οποία έχει ψηφισθεί από τη Βουλή, οφείλουν να διευκολύνουν με διάθεση στοιχείων τις αρμόδιες αρχές.
Στόχος της κυβέρνησης είναι ο εξονυχιστικός έλεγχος των δανείων προς μεγάλες επιχειρήσεις καθώς σε αυτά εκτιμάται ότι κρύβονται επιτήδειοι επιχειρηματίες, οι οποίοι διαθέτουν σημαντική κινητή και ακίνητη περιουσία, αλλά δεν πληρώνουν τα δάνειά τους και συνεχίζουν να διοικούν τις επιχειρήσεις τους.
Σύμφωνα, μάλιστα, με στοιχεία των διοικήσεων των τραπεζών υπάρχουν επιχειρηματίες που πήραν συνολικά δάνεια ύψους 5-8 δισ. ευρώ, δεν τα επένδυσαν στις επιχειρήσεις τους και τα έκαναν καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού...
Αναπτυξιακή, ειδικός φορέας
Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε, επίσης, την ίδρυση μίας αναπτυξιακής τράπεζας αλλά και του Ειδικού Φορέα, ο οποίος θα αναλάβει τα κόκκινα (φυσικών προσώπων) και επιχειρηματικά δάνεια. «Στόχος του είναι να προστατεύσει τους δανειολήπτες και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις», είπε και ξεκαθάρισε ότι «παύει οποιαδήποτε πώληση δανείων προς μη αναγνωρισμένα τραπεζικά ιδρύματα και κερδοσκόπους είτε του εσωτερικού είτε του εξωτερικού». Οσον αφορά την αναπτυξιακή τράπεζα, οι πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι θα συσταθεί εξαρχής και δεν πρόκειται για σχετική μετατροπή της Attica Bank.
Οι αλλαγές
Αμέσως μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, θα ξεκινήσουν οι αλλαγές στην Εθνική Τράπεζα.
Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι καθήκοντα προέδρου θα αναλάβει η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη και στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου θα τοποθετηθεί ο κ. Γιώργος Μιχελής, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Εμπορικής Τράπεζας και της Eurobank.
Αλλαγές αναμένονται και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τουλάχιστον όσον αφορά τη θέση του προέδρου. Επίσης, σαρωτικές αναμένονται οι αλλαγές των εκπροσώπων του ΤΧΣ στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών.
Συμφωνεί(;) το ΤΧΣ
Να σημειωθεί ότι σε δημοσίευμα της Αυγής αναφερόταν πως η ηγεσία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας συμφωνεί με την πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει το νόμο, ώστε το Δημόσιο να ασκεί πλήρως τα δικαιώματα ψήφου του στις τράπεζες.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η κ. Αναστασία Σακελλαρίου διευθύνουσα σύμβουλος του ΤΧΣ «έχει αποφασίσει να αλλάξει το νόμο που διέπει το ΤΧΣ και τις τράπεζες με στόχο να μπορεί μέσω των δικαιωμάτων ψήφου να ψηφίζει, άρα και να ασκεί πλήρη έλεγχο σε αυτές ως βασικός μέτοχος».
Πρόκειται για αποδιδόμενη πρόθεση που εγείρει ερωτήματα καθώς υπεύθυνος για τις αλλαγές στο νόμο που διέπει το ΤΧΣ και τις συστημικές τράπεζες που ανακεφαλαιοποιήθηκαν και με κρατική βοήθεια είναι ο υπουργός Οικονομικών και όχι η ηγεσία του Ταμείου.