Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσωρινή έξοδο Ελλάδας από το ευρώ ζητά Γερμανός πανεπιστημιακός

Την προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ προτείνει ο ιστορικός της οικονομίας Βέρνερ Πλούμπε. «Χωρίς ευρώ θα αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα και οι Έλληνες θα ορίζουν μόνοι τους τη μοίρα της χώρας τους».

Προσωρινή έξοδο Ελλάδας από το ευρώ ζητά Γερμανός πανεπιστημιακός

Αμέσως μετά την εκλογή της, η νέα ελληνική κυβέρνηση διατύπωσε το αίτημα για κούρεμα του ελληνικού χρέους. Την ώρα όμως που ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Μάρτιν Σουλτς το αποκλείουν, ο καθηγητής ιστορίας της οικονομίας Βέρνερ Πλούμπε στο Πανεπιστήμιο Γκαίτε της Φρανκφούρτης συντάσσεται με εκείνους που θεωρούν ότι κούρεμα δεν ωφελεί επί της ουσίας την Ελλάδα, μεταδίδει η Deutsche Welle.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική δημόσια ραδιοφωνία (DLF) εξηγεί: «Ένα κούρεμα δεν ωφελεί την Ελλάδα από τη στιγμή που προς το παρόν δεν αποπληρώνει πιστώσεις. Για διαπραγματευτικούς λόγους διατυπώνεται αίτημα για κούρεμα του χρέους, έτσι ώστε μετά το βροντερό 'όχι' των Ευρωπαίων εταίρων να δοθούν ντε φάκτο στην Ελλάδα μία ακόμη μεγαλύτερη παράταση στην αποπληρωμή του χρέους και διευκολύνσεις στη χρηματοδότησή του».

Ο Γερμανός εμφανίζεται πεπεισμένος ότι οι πιστώσεις που δόθηκαν στην Ελλάδα στηρίζουν το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύστημα και δεν βοήθησαν τον ελληνικό πληθυσμό να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι παρά τη διάθεση τεράστιων ποσών η ανεργία στην Ελλάδα εξακολουθεί να κυμαίνεται στο 25%.

Όλα για τη θωράκιση του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού συστήματος

«Στόχος της βοήθειας είναι να θωρακιστεί το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύστημα, αλλά και η ασταθής δομή του ευρώ, που έπρεπε να προστατευθεί με κάθε τίμημα», λέει ο Γερμανός ειδικός. Ορθά επισημαίνεται ότι από την οικονομική βοήθεια δεν επωφελήθηκε ο ελληνικός πληθυσμός. Τα χρήματα διατέθηκαν για τη σταθεροποίηση του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού συστήματος από το οποίο εξαρτάται η Ελλάδα, αλλά και η υπόλοιπη ευρωζώνη. «Αν αναλογιστούμε ότι στην Ευρώπη αναχρηματοδοτούνται κάθε χρόνο περίπου 600 δισ. ευρώ τότε καταλαβαίνουμε ότι χρειάζεται για αυτό ένα εύρυθμο δημοσιονομικό σύστημα. Και αυτό προστατεύεται».

Κατά την άποψη του καθηγητή Βέρνερ Πλούμπε ο μόνος δρόμος για να βγει η χώρα από την κρίση είναι να εγκαταλείψει προσωρινά την ευρωζώνη:

«Τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Η Ελλάδα έχει ωστόσο πολλά πλεονεκτήματα, όπως η γεωγραφική της θέση στην ανατολική Μεσόγειο.

Η ισχύς των Ελλήνων εφοπλιστών σίγουρα δεν είναι τυχαία. Η συμμετοχή στο ευρώ αλλά και οι διεθνείς και ευρωπαϊκοί οικονομικοί συσχετισμοί καθιστούν τη χώρα ακριβή. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα 'διογκώθηκε' υπερβολικά οικονομικά χάρη στον χαμηλότοκο δανεισμό. Το ζητούμενο είναι τώρα να απελευθερωθεί η χώρα από την πίεση του ευρώ. Κατά την άποψή μου η Ελλάδα θα έπρεπε να εγκαταλείψει για ένα διάστημα το ευρώ έτσι ώστε να αποκατασταθεί όσο γίνεται η ανταγωνιστικότητά της. Το θετικό μιας αποχώρησης θα ήταν ότι οι Έλληνες θα όριζαν πια μόνοι την τύχη τους.

Διότι η εντύπωση μετά τη νίκη του Αλέξη Τσίπρα είναι ότι οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο δυσανασχετούν με τη λαϊκή ετυμηγορία στην Ελλάδα. Αν λοιπόν η ευρωζώνη οδηγήσει στο να αμφισβητείται η νομιμότητα δημοκρατικών αποφάσεων επειδή δεν συνάδουν με τους κανόνες του ευρώ, τότε έχουμε πρόβλημα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v