Με χαμόγελα υποδέχθηκαν στην κυβέρνηση τα χθεσινά θετικά μηνύματα από το εξωτερικό, λίγα μόλις 24ωρα από την ψυχρολουσία από τις συναντήσεις με τον Μάρτιν Σουλτς και κυρίως τον Γερούν Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα την Πέμπτη και την Παρασκευή.
Από τη μία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα που απέρριψε τις συνθήκες λιτότητας για την Ελλάδα, από την άλλη ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλoντ Γιούνκερ ο οποίος σύμφωνα με τη Handelsblatt προτίθεται να καταργήσει την τρόικα, καθώς και οι υπέρ της χώρας μας αναφορές του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μισέλ Σαπέν στη συνάντησή του με τον Γιάννη Βαρουφάκη στο Παρίσι, έδειξαν, σύμφωνα τουλάχιστον με το κυβερνητικό στρατόπεδο, ότι η φωνή της Ελλάδας στο εξωτερικό «πλέον ακούγεται και είναι σεβαστή απ' όλους».
Σύμφωνα με ορισμένους, η χώρα μας βρίσκεται στη μέση ενός σκληρού μπρα ντε φερ μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ, ωστόσο, όπως και να 'χει, ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί πως έχει μία μοναδική ευκαιρία να εκμεταλλευτεί το μομέντουμ αλλάζοντας τα μέχρι στιγμής δεδομένα και πείθοντας τους ξένους συνομιλητές του για την ορθότητα των θέσεών του. Και από τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι δείχνουν διατεθειμένοι να συνομιλήσουν υπό αυτό το πρίσμα με τον πρωθυπουργό, το Μέγαρο Μαξίμου ποντάρει πολύ σε δύο παράγοντες για την επιτυχία του εγχειρήματος: στις διεθνείς επαφές που ξεκινά σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας και στις προγραμματικές δηλώσεις που θα αναγνωσθούν στη Βουλή το προσεχές Σαββατοκύριακο, οι οποίες θα αποτυπώνουν για πρώτη φορά μετεκλογικά τον κυβερνητικό σχεδιασμό για το επόμενο διάστημα.
Ουσιαστικά, η κυβέρνηση, κινούμενη σε λεπτές ισορροπίες εντός και εκτός συνόρων, επιδιώκει να διατηρήσει σε ισχύ τις βασικές προεκλογικές γραμμές της, ενταγμένες σε ένα ρεαλιστικό σχέδιο το οποίο θα καταθέσει άμεσα προς εφαρμογή (μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάκαμψης το ονομάζει).
Πολιτική συμφωνία
Ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί σήμερα στην Κύπρο, αύριο στην Ιταλία, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Ματέο Ρέντσι, και μεθαύριο αρχικά στις Βρυξέλλες για τετ α τετ με τον Ζαν Κλoντ Γιούνκερ και στη συνέχεια στο Παρίσι όπου θα επισκεφθεί τον Φρανσουά Ολάντ. Ειδικά η συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν χαρακτηρίζεται εξαιρετικά σημαντική, κι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης πιθανολογεί χθες στο Mega ότι μπορεί να συζητηθεί ένα πλάνο για τις μελλοντικές κινήσεις. Έκανε μάλιστα λόγο για μια «πολιτική συμφωνία με τους εταίρους που είναι πιθανόν να καταρτιστεί το επόμενο διάστημα», η οποία ίσως καταστήσει περιττό το αίτημα για τεχνική παράταση του προγράμματος.
«Η διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους είναι πλέον γεγονός», υποστηρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, επισημαίνοντας ότι ήδη γίνεται συζήτηση «για τον τερματισμό της αδιέξοδης τοξικής λιτότητας καθώς και για την εύρεση μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης». Διαμηνύεται μάλιστα πως οι συνομιλίες γίνονται με την κυβέρνηση να έχει τις θέσεις που είχε διατυπώσει προεκλογικά και για τις οποίες ψηφίστηκε.
Επαναλαμβάνουν δε μετ' επιτάσεως πως καμιά πλευρά της διαπραγμάτευσης δεν επιδιώκει τη ρήξη και ότι είναι λογικό στην έναρξη των συνομιλιών κάθε μία να εκφράζει τις θέσεις της που θα αποτελέσουν και τη βάση της συζήτησης.
Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στους συνομιλητές του το επόμενο τριήμερο συγκεκριμένους αριθμούς και στοιχεία όσον αφορά την ανεργία, τη φτώχεια και το χρέος, αντιπαραβάλλοντας το δικό του μεταρρυθμιστικό σχέδιο και το αντίστοιχο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, δεσμευόμενος παράλληλα για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.