Τίποτε δεν χάθηκε ακόμη για την πραγματική οικονομία, η οποία μπορεί να πάει σαφώς καλύτερα μέσα στο 2015, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να συμφωνήσει με την Ευρώπη σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Αυτό είναι το μήνυμα των παραγόντων από πολλούς οικονομικούς κλάδους, η πλειονότητα των οποίων υποστηρίζει πως η μεγάλη ζημιά δεν έγινε ακόμη, αλλά μπορεί να συμβεί στο άμεσο μέλλον αν δεν ομαλοποιηθεί σύντομα η όλη κατάσταση.
«Δεν έχουμε δει ακόμη μεγάλη επιδείνωση στην πραγματική οικονομία, ωστόσο το κλίμα παραμένει τεταμένο και επικρατεί ανησυχία για το τι θα μπορούσε να συμβεί ενδεχομένως στο μέλλον. Προσωπικά πάντως, δεν έχω τρομοκρατηθεί και πιστεύω πως πολλά από αυτά που ακούμε τελικά θα μείνουν μόνο στα λόγια».
Αυτά δήλωσε στο Euro2day.gr παράγοντας που γνωρίζει άριστα το λιανικό εμπόριο, συμπληρώνοντας πως «ο τζίρος του Ιανουαρίου κύλησε σαν καρδιογράφημα, δηλαδή με σημαντικές αυξομειώσεις από περίοδο σε περίοδο, δείχνοντας το κλίμα νευρικότητας και ανησυχίας που επικρατεί. Πάντως, λίγο πριν και λίγο μετά τις εκλογές έδειξε σταθεροποιητική εικόνα. Γενικότερη εκτίμησή μου είναι πως ο τζίρος κινήθηκε γύρω στα αντίστοιχα περυσινά επίπεδα. Πιστεύω πως η νέα κυβέρνηση δεν θα φτάσει στα άκρα».
Στο ίδιο περίπου μήκος κύματος κινούνται και οι απόψεις παραγόντων της αγοράς πληροφορικής οι οποίοι υποστηρίζουν πως τα υπόλοιπα των ανεκτέλεστων συμβάσεων πολλών εταιρειών είναι υψηλότερα από τα αντίστοιχα περυσινά, ωστόσο φοβούνται δύο πράγματα: Πρώτον, ότι η κυβερνητική αλλαγή θα καθυστερήσει την ανάθεση νέων συμβάσεων και, δεύτερον, ότι μια πιθανή αδυναμία των τραπεζών να συμβάλουν με ρευστότητα θα μπορούσε να ματαιώσει την υλοποίηση των έργων και να χαθούν κονδύλια.
Πράγματι, η απώλεια καταθέσεων της τάξης των 10-12 δισ. ευρώ το δίμηνο Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου, σε συνδυασμό με την εκτίναξη στα spreads των ελληνικών ομολόγων και τη διαφαινόμενη ανάγκη των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν για τους επόμενους μήνες το δημόσιο, μειώνει σε μεγάλο βαθμό τα σενάρια για αυξημένη χρηματοδότηση στον ιδιωτικό τομέα.
«Το Σεπτέμβριο μας είχαν πλησιάσει από μόνες τους οι τράπεζες με στόχο να μας αυξήσουν τη χρηματοδότηση» αναφέρει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος εισηγμένης και συμπληρώνει: «Με την επιδείνωση του πολιτικού κλίματος, οι συζητήσεις έμειναν στη μέση και μέχρι σήμερα δεν γνωρίζω αν και πότε θα συνεχιστούν».
Χαρακτηριστική επίσης ήταν και η δήλωση του γενικού διευθυντή του ΙΟΒΕ Νίκου Βέττα: «Δεν υπάρχει χρόνος για καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας. Οι προοπτικές μπορεί να είναι πολύ θετικές, απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι η συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους που θα διασφαλίζει τις συνθήκες ανάπτυξης. Η συμφωνία αυτή είναι επείγον να γίνει το συντομότερο δυνατό».
Μεγαλύτερη ανησυχία πάντως δείχνουν υψηλόβαθμα στελέχη βιομηχανικών επιχειρήσεων, όχι τόσο γιατί θεωρούν υψηλό τον κίνδυνο του Grexit, αλλά γιατί η νέα κυβέρνηση -όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε στο Euro2day.gr- μέσα σε λίγες ημέρες κατάφερε να διώξει πολλές και σημαντικές επενδύσεις, χωρίς να φέρει καμία.
«Ακούσαμε τον κ. Δραγασάκη να δηλώνει πως προγραμματίζονται πολύ σημαντικά επενδυτικά projects για τη χώρα, χωρίς όμως να μας αναφέρει ούτε ένα συγκεκριμένο. Αντίθετα, φαίνεται πως μπαίνουν στις καλένδες το Ελληνικό, ο Αστέρας Βουλιαγμένης, τα περιφερειακά αεροδρόμια, ο ΟΛΠ, ο ΟΛΘ, η ΔΕΗ και ίσως κάποια άλλα.
Ωστόσο για όλα αυτά θα πρέπει να περιμένουμε καθώς πολλά πράγματα αλλάζουν στην ελληνική πολιτική σκηνή από μέρα σε μέρα.
Τουλάχιστον για τα τρία πρώτα projects (Ελληνικό, Αστέρας, αεροδρόμια) πέρα από έσοδα στο δημόσιο, θα μπορούσαν να φέρουν και μεγάλο όγκο εργασιών για την εγχώρια βιομηχανία που δοκιμάζεται.
Με άλλα λόγια, χάνουμε τις σίγουρες δουλειές και ελπίζουμε σε άλλες, που δεν γνωρίζουμε καν το όνομά τους»...