Μπορεί μεγάλο μέρος των Ελλήνων επιχειρηματιών να διαφωνεί με ορισμένες από τις «λαϊκιστικές» -όπως τις αποκαλεί- προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί επίσης αρκετοί να φοβούνται το ενδεχόμενο μελλοντικής σύγκρουσης Ελλάδας - Ευρώπης, ωστόσο σύσσωμος ο επιχειρηματικός κόσμος δείχνει έτοιμος να συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση.
Άλλωστε, ακόμη και επιχειρηματικοί φορείς που ελέγχονταν από τη Νέα Δημοκρατία δεν είχαν κρύψει σε αρκετές περιπτώσεις τις αντιθέσεις τους με τις επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης, ενώ ακόμη συνολική είναι η διαπίστωση πως πολλά πράγματα μπορούν να βελτιωθούν σε πολλά καυτά ζητήματα, όπως στο φορολογικό, στο κόστος της ενέργειας, στην τόνωση της ρευστότητας, στον περιορισμό της γραφειοκρατίας και στην πάταξης της διαφθοράς.
Ενδεικτική είναι η θέση προέδρου εισηγμένης εταιρείας Χ.Α.: «Αλήθεια είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει την αντίθεσή του στις ιδιωτικοποιήσεις και σε μια σειρά τομών που εμείς υποστηρίζουμε. Αλλά και η μέχρι χθες συγκυβέρνηση που δήλωνε τη στήριξή της μήπως προχώρησε τα συγκεκριμένα θέματα; Για παράδειγμα έλεγε ότι είναι εναντίον των φόρων και μας αύξησε τη φορολογία. Άρα, αν η νέα κυβέρνηση τα καταφέρει -όπως υποστηρίζει- στη μείωση της γραφειοκρατίας, στον περιορισμό της φοροδιαφυγής, στην τόνωση της ρευστότητας και στην πάταξη της διαφθοράς, καλύτερη θα είναι η κατάσταση για εμάς και όχι χειρότερη».
H χθεσινή δήλωση στο Bloomberg που γνωστού επιχειρηματία Γιώργου Περιστέρη για τη χρησιμότητα ενός επενδυτικού σοκ με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι χαρακτηριστική του κλίματος συνεργασίας που επιζητεί ο επιχειρηματικός κόσμος.
Ενδεικτική επίσης είναι η χθεσινή επιστολή του προέδρου του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών Ελευθέριου Κούρταλη προς τον νέο πρωθυπουργό της χώρας, όπου μετά «τα πιο θερμά και ειλικρινή του συγχαρητήρια» προέτρεψε τον κ. Τσίπρα «να λάβει άμεσα τα απαραίτητα μέτρα για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και ειδικότερα για την τόνωση της βιομηχανικής παραγωγής στη χώρα μας».
Η επιστολή αυτή του κ. Κούρταλη αποτελεί συνέχεια άλλων πρόσφατων δηλώσεών του, οι οποίες εξέφραζαν την απόγνωσή του απέναντι στη στάση της Πολιτείας. «Γενικότερα, ο κλωστοϋφαντουργικός κλάδος υποβάλλει εδώ και χρόνια ουσιαστικά, δίκαια και ρεαλιστικά αιτήματα, αλλά προσωπικά έχω βαρεθεί να ακούω υποσχέσεις και καλά λόγια. Στην πράξη, όμως, τίποτε. Δεν είμαι αισιόδοξος ούτε για το υπόλοιπο του 2014, αλλά ούτε και για το 2015» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά το περασμένο φθινόπωρο.
«Ζητάμε από τη νέα κυβέρνηση την εξόφληση όλων των παλαιών υποχρεώσεων του κράτους προς τις ιδιωτικές κλινικές, καθώς και τη μελλοντική χρηματοδότηση του συστήματος υγείας με ποσά που επαρκούν για ένα αξιοπρεπές επίπεδο νοσηλείας, το οποίο θα αντικατοπτρίζει τις επιθυμίες των ασθενών, είτε αυτές αφορούν το δημόσιο, είτε τον ιδιωτικό τομέα», δήλωσε από την πλευρά του στο Euro2day.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών Γρηγόρης Σαραφιανός.
Απόσπασμα άρθρου του κ. Σαραφιανού μόλις τον προηγούμενο μήνα, που κάθε άλλο παρά στήριζε τις επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης, ανέφερε: «Οι δαπάνες για την υγεία, από 24 δισ. ευρώ το 2009, συρρικνώθηκαν για το 2014 στα 7,8 δισ. ευρώ, δηλαδή μείωση στο 33% των μέχρι το 2009 δαπανών. Το υπέρτατο αγαθό της υγείας υφίσταται από την τρόικα μειώσεις με καθαρά αριθμητικές πράξεις. Ο απαιτούμενος σεβασμός προς τους ασθενείς συνανθρώπους μας, το κοινωνικό κράτος που οφείλει να παρέχει υπηρεσίες υγείας σε όλους τους πολίτες του, χωρίς διακρίσεις, όταν αυτοί έχουν ανάγκη των υπηρεσιών και η ελεύθερη πρόσβαση των ασθενών στο σύστημα υγείας θυσιάσθηκαν στο βωμό των περικοπών λόγω της οικονομικής κρίσης».
Τα παράπονά τους από τη μέχρι τώρα κατάσταση εξέφρασαν έμμεσα προς τον κ. Τσίπρα και οι Έλληνες εξαγωγείς, καθώς στην επιστολή που εστάλη με αφορμή την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη σημείωσε: «Ο εξαγωγικός κόσμος της χώρας προσδοκά από τη νέα κυβέρνηση ελάφρυνση των πολιτών και των επιχειρήσεων από φορολογικές επιβαρύνσεις και εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν σε ένα φιλοαναπτυξιακό και φιλοεπενδυτικό επιχειρηματικό πλαίσιο, ώστε να κεφαλαιοποιηθούν οι προσδοκίες για συνέχιση των ρυθμών αύξησης των εξαγωγών στα επίπεδα του τελευταίου τριμήνου του 2014. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι με τη συνέχιση των προσπαθειών για άρση των αντικινήτρων σε επίπεδο γραφειοκρατίας και διαδικασιών, οι ελληνικές εξαγωγές μπορούν να αυξηθούν κατά 30% ή 16 δισ. το προσεχές διάστημα, διευκολύνοντας τη μετάβαση σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, με πυρήνα την εξωστρέφεια».