Morgan Stanley: Τι μπορεί να κάνει η ΕΚΤ με τα ελληνικά ομόλογα

H επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι η ΕΚΤ κατέχει ήδη το 33,8% του χρέους, ελαφρά πάνω από το όριο του 33%. Μετά τις 20 Ιουλίου αλλάζει η εικόνα. Το πιθανό ύψος των αγορών.

Morgan Stanley: Τι μπορεί να κάνει η ΕΚΤ με τα ελληνικά ομόλογα

Ο ακραίος Αριστερός ΣΥΡΙΖΑ, ο νικητής των εκλογών, σχημάτισε κυβέρνηση, επισημαίνει η Morgan Stanley. Στη συνέχεια, θα πρέπει να διαπραγματευτεί με την Ε.Ε. - η οποία φαίνεται έτοιμη να παραχωρήσει μια ήπια αναδιάρθρωση των δανείων του επίσημου τομέα, OSI, αν η Ελλάδα συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική πορεία, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί τώρα περισσότερη ελάφρυνση του χρέους.

Αναμένουμε πως αυτή η διαπραγμάτευση θα είναι κάθε άλλο παρά ομαλή, επισημαίνει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα. Αν και το αποτέλεσμα των εκλογών αφήνει αβεβαιότητα για την πολιτική πορεία στην Ελλάδα, η ανακοίνωση της νομισματικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και η δυνατότητα των αγορών τόνωσαν λίγο τις αποτιμήσεις των ελληνικών ομολόγων (σ.σ. σήμερα η εικόνα ανατράπηκε).

Η Morgan Stanley επιβεβαιώνει τη μακροπρόθεσμη θετική της άποψη, αλλά αναγνωρίζει ότι βραχυπρόθεσμα οι αποτιμήσεις παραμένουν κάπως αυξημένες (rich).

Η εύλογη αξία της σειράς των ελληνικών ομολόγων που ανταλλάχθηκαν μετά το PSI (GGD strip) για τη Morgan Stanley είναι στα 55 σεντς, ενώ η αύξηση των εντάσεων μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας θα μπορούσε να οδηγήσει σε απότομη καθοδική κίνηση τις τιμές.

H επενδυτική τράπεζα εκτιμάει ότι η ΕΚΤ κατέχει ήδη το 33,8% του ελληνικού χρέους, ελαφρώς πάνω από το όριο του 33%, και ως εκ τούτου οι αγορές ελληνικών ομολόγων από εκείνη δεν θα ξεκινήσουν σύντομα, ακόμη και αν πληρούνται όλες οι άλλες προϋποθέσεις.

Ωστόσο, μετά τις 20 Ιουλίου, η λήξη των ομολόγων αξίας 3,5 δισ. ευρώ που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες και οι πρόσθετες λήξεις των 3,2 δισ. ευρώ των άλλων κεντρικών πιστωτκών ιδρυμάτων αλλάζουν την εικόνα.

Ξεκινώντας από τις 21 Ιουλίου, οι αγορές θα μπορούσαν να φθάσουν το 1,7 δισ. ευρώ και να αυξηθούν περαιτέρω μέχρι τα 3,8 δισ. ευρώ από τον Αύγουστο.

Ωστόσο, σε αυτό το σημείο, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ο πραγματικός ρυθμός δυνητικών αγορών, με τις λεπτομέρειες του προγράμματος εκτέλεσης να είναι άγνωστες.

Βάσει της κεφαλαιακής συμμετοχής της Ελλάδας στην ΕΚΤ, οι αγορές θα μπορούσαν να είναι 900 εκατ. ευρώ μηνιαίως, αλλά με βάση τις σημερινές τιμές, οι αγορές θα μπορούσαν κάλλιστα να υπερβαίνουν το παραπάνω ποσό και να φτάσουν ακόμη και στο 1,5 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v