Με τη σημερινή ανακοίνωση του νέου υπουργικού συμβουλίου και την ορκωμοσία των στελεχών του -άλλων με πολιτικό και άλλων με θρησκευτικό όρκο- επισφραγίζεται η νέα πολιτική σελίδα στην οποία μπαίνει η χώρα.
Η συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ επισημοποιήθηκε χθες με τη συνάντηση των Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου, όπου συμφωνήθηκε το πλαίσιο της εφαρμοζόμενης πολιτικής, καθώς και η διαμόρφωση και η κατανομή των υπουργείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, συστήνονται τέσσερα νέα υπερυπουργεία στα οποία θα ενσωματωθούν οι αρμοδιότητες άλλων τα οποία καταργούνται, ενώ μετονομάζονται δύο ακόμα.
Από την πλευρά των ΑΝΕΛ, πέραν του Πάνου Καμμένου (ΑΝΕΛ) υφυπουργοί αναλαμβάνουν οι Τέρενς Κουίκ, Ελενα Κουντουρά, Μαρία Τόλια και Νίκος Νικολόπουλος, χωρίς να είναι γνωστές οι θέσεις.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ονόματα δίνουν και παίρνουν προς υπουργοποίηση, με αυτό του Γιάννη Δραγασάκη να ακούγεται εντονότερα για τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και συντονιστή στα οικονομικά θέματα, ενώ ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης πιθανότατα θα είναι ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να στελεχώνουν ο Γιάννης Βαρουφάκης (το δήλωσε ο ίδιος σε ραδιόφωνο, ενώ χθες είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γ. Ντάισελμπλουμ) και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Πολύ πιθανή θεωρείται η ανάληψη του χαρτοφυλακίου της Ανάπτυξης που θα αναβαθμιστεί από τον Γιώργο Σταθάκη, αλλά και του υπουργείου Εσωτερικών -επίσης ενισχυμένου- από τον Πάνο Σκουρλέτη. Για τον τελευταίο όμως νεώτερες πληροφορίες θέλουν να τοποθετείται στο Εργασίας, φέρνοντας στο υπουργείο Εσωτερικών την Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Στο υπουργείο παραγωγικής ανασυγκρότησης αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ενώ ο διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα και βουλευτής Β' Αθηνών, Νίκος Παππάς, μάλλον θα αναλάβει επιτελικό ρόλο εντός του Μεγάρου Μαξίμου ως υπουργός Επικρατείας.
Διάφορα είναι τα ονόματα που ακούγονται για το υπουργείο Εργασίας (πέραν του Πάνου Σκουρλέτη), με τη Ράνια Αντωνοπούλου και τον Δημήτρη Στρατούλη να φαντάζουν ως φαβορί.
Στο υπουργείο Υγείας θα αξιοποιηθεί ο Π. Κουρουμπλής, ενώ ακούγεται το όνομα του Νίκου Κοτζιά για το υπουργείο Εξωτερικών, όπως και της Νάντιας Βαλαβάνη.
Πιθανή νέα ένοικος του υπουργείου Δικαιοσύνης θεωρείται η Ζωή Κωνσταντοπούλου, όμως τις τελευταίες ώρες ακούστηκε και το όνομα του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, αλλά και του κου Νικουλούδη της αρχής καταπολέμισης μαύρου χρήματος. Ο Αριστείδης Μπαλτάς φημολογείται για το υπουργείο Παιδείας και οι Θοδωρής Δρίτσας και Νίκος Βούτσης για τη θέση του Προέδρου της Βουλής.
Η περαιτέρω στρατηγική
Οι σχέσεις του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου αναπτύχθηκαν ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο και ενώ οι δυο τους βρίσκονταν στην αντιπολίτευση. Είχαν συναντηθεί μάλιστα αρκετές φορές και μπήκαν οι βάσεις της σημερινής συνεργασίας. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν τακτικές επαφές και κατά την προεκλογική περίοδο και η συμπόρευσή τους δεν αποτέλεσε έκπληξη στους καλά γνωρίζοντες.
Από εκεί και πέρα, οι δύο συγκυβερνήτες χαράσσουν την περαιτέρω στρατηγική τους. Έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας, καλού-κακού και επειδή ο «γάμος» με τον Πάνο Καμμένο δεν ξέρει πώς θα κυλήσει, προσπαθεί να έχει στήριξη και από άλλες πλευρές. Η προσπάθεια με το ΚΚΕ απέτυχε, αφού απορρίφθηκε αμέσως από τον Περισσό, ωστόσο ανοιχτή παραμένει με το Ποτάμι. Στη χθεσινή συνάντηση με τον Σταύρο Θεοδωράκη, ο πρωθυπουργός του πρότεινε να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, όμως αυτός εμφανίστηκε επιφυλακτικός. Ένστασή του η σύμπραξη Τσίπρα - Καμμένου, όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί να δώσει αρχικά ψήφο ανοχής στην κυβέρνηση.
Στον κυβερνητικό πλάνο είναι και ο σχηματισμός μιας εθνικής επιτροπής διαπραγμάτευσης, με άγνωστο όμως προ το παρόν το πλαίσιό της, ενώ ήδη ο κ. Τσίπρας κάνει τις πρώτες κινήσεις του στη διεθνή σκακιέρα. Ήδη για την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί η έλευση στην Αθήνα του Μάρτιν Σουλτς, προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσει ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Ο Αβραμόπουλος για Πρόεδρος;
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τις εξελίξεις, καθώς εκεί που οι δημοσκοπήσεις πριν από λίγες μέρες τους έφεραν εκτός Βουλή, αυτοί όχι μόνο μπήκαν, αλλά πλέον αποτελούν ρυθμιστές της κυβερνητικής σταθερότητας. Δηλώνουν βέβαιοι ότι οι κόκκινες γραμμές τους θα τηρηθούν από την απέναντι πλευρά, ενώ για σήμερα το πρωί έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τους, υπό τον Πάνο Καμμένο, όπου θα τεθούν όλα τα δεδομένα επί τάπητος.
Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι φέρονται να έχουν συμφωνήσει και στο πρόσωπο που θα προταθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο να παρουσιάζεται ως ο πλέον πιθανός επόμενος ένοικος της Ηρώδου Αττικού. Προς επίρρωσιν τούτου, στην ηλεκτρονική έκδοση του εντύπου ευρωπαϊκής ενημέρωσης Europolitics δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο «Φήμες για αποχώρηση του επιτρόπου Αβραμόπουλου» και υπότιτλο «Το όνομά του αναφέρεται για την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας».
Με τη συγκεκριμένη κίνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ θέλουν να φέρουν σε δύσκολη θέση τη Ν.Δ., ουσιαστικά σύροντάς την στην υπερψήφιση της πρότασης, η Συγγρού πάντως έχει διαμηνύσει την επιμονή της στο πρόσωπο του Σταύρου Δήμα.
Να σημειωθεί ότι ακούστηκε και το όνομα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αλλά το σενάριο δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.
Τα τέσσερα υπερυπουργεία
Η νέα κυβέρνηση αναμένεται να συστήσει τέσσερα νέα υπερυπουργεία στα οποία θα ενσωματωθούν οι αρμοδιότητες άλλων υπουργείων τα οποία καταργούνται, ενώ μετονομάζονται δύο άλλα υπουργεία.
Αναλυτικότερα σύμφωνα με πληροφορίες συστήνεται υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων: 1) Εσωτερικών, 2) Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, 3) Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και 4) Μακεδονίας - Θράκης.
Ακόμη, συστήνεται υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων: 1) Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, 2) Ναυτιλίας και Αιγαίου, 3) Τουρισμού και 4) Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων αλλά και του υπουργείου Οικονομίας (μόνο σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, χωρίς το δημοσιονομικό κομμάτι).
Επίσης, συστήνεται υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων: 1) Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, 2) Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και 3) οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
Παράλληλα, συστήνεται υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων στο οποίο υπάγονται οι αρμοδιότητες και οι υπηρεσίες των υπουργείων: 1) Πολιτισμού και Αθλητισμού και 2) Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Εξάλλου, το υπουργείο Υγείας μετονομάζεται σε υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας μετονομάζεται σε υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων μεταφέρεται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Τέλος, όλες οι αρμοδιότητες, οι θέσεις και το προσωπικό των υπουργείων που συγχωνεύονται μεταφέρονται στα νέα υπουργεία.