Το Βερολίνο θα συνεργαστεί με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, αλλά μένει απαράλλακτη η αντίθεσή του σε πρόταση νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν οι εκπρόσωποι της Άγκελα Μέρκελ αλλά και του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε πως το Βερολίνο «θα προσφέρει τη συνεργασία του στη νέα κυβέρνηση» συμπληρώνοντας ωστόσο πως «είναι σημαντικό να λάβει τα μέτρα που θα εξασφαλίσουν την πρόοδο στην οικονομική ανάκαμψη». «Με βάση της δική μας οπτική, είναι σημαντική η νέα ελληνική κυβέρνηση να λάβει τα μέτρα που χρειάζοντια έτσι ώστε να συνεχιστεί η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και αυτό περιλαμβάνει ότι θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει κάνει» δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ. Προσέθεσε ότι η βάση της συνεργασίας παραμένει εκείνη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες της ίδιας της Ελλάδας, και τόνισε ότι το πλάνο είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη.
"Από την αρχή της κρίσης ήταν πρόθεση και στόχος της γερμανικής κυβέρνησης η σταθεροποίηση και η ενίσχυση όλη της ευρωζώνης, με όλα της τα μέλη, και αυτό βεβαίως περιλαμβάνει την Ελλάδα. Αυτός παραμένει ο στόχος εργασίας μας" δήλωσε.
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών πάντως απέκλεισε νέο κούρεμα ή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πιθανής παράτασης του τρέχοντος προγράμματος. «Αυτό σίγουρα είναι μία πιθανότητα ή μία επιλογή και, όπως είπα, θα πάμε σε κάθε συζήτηση εποικοδομητικά… Όπως πάντα εξαρτάται από το πώς θα σχηματιστεί ένα τέτοιο αίτημα και από το συνολικό περιεχόμενο. Επί της αρχής όμως, είναι μία επιλογή» δήλωσε η Mαριάνε Κότε.
Ο υπουργός Οικονομικών, ανέφερε πως τελεί εν αναμονή του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα και ότι ασφαλώς θα συνεργαστεί μαζί της. Ο ίδιος επισήμανε δε για ακόμη μια φορά ότι τα όσα έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τις χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να τηρηθούν, ενώ σημείωσε ότι το ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους δεν είναι αντικείμενο συζήτησης. Ως προς το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους ανέφερε ότι είναι ένα θέμα που θα μπορούσε να συζητηθεί μετά το πέρας της πέμπτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Σταϊνμάγερ δήλωσε: «Χρειάζεται να εξασφαλίσουμε και να προασπίσουμε όσα έχουν επιτευχθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης στην ευρωζώνη». Και συμπλήρωσε: «Ελπίζουμε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να διατηρηθεί η οικονομική ανάκαμψη. Επιθυμούμε να εργαστούμε από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά περιμένουμε κι από εκείνη να σεβαστεί τις συμφωνίες».