Ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας έχει αυξηθεί μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της Κυριακής, σύμφωνα με αναλυτές που επικαλείται το CNBC, οι οποίοι σημειώνουν πως η ανησυχία αναφορικά με την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα διατηρήσει τη νευρικότητα στις παγκόσμιες αγορές.«Μια περίοδος αβεβαιότητας και αυξημένης νευρικότητας στις αγορές φαίνεται τώρα πιθανή», ανέφερε σε σημείωμά του ο Jonathan Loynes της Capital Economics. Όπως επισημαίνει, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ «εν τέλει αυξάνει το ρίσκο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη», συμπληρώνοντας πως «τα ρίσκα για αναζωπύρωση της κρίσης στην περιοχή έχουν αυξηθεί σημαντικά».
Οι αγορές είχαν προεξοφλήσει μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, όχι όμως με τόσο μεγάλη διαφορά έναντι της Ν.Δ. «Το εκλογικό αποτέλεσμα αυξάνει τον κίνδυνο η Ελλάδα να χρεοκοπήσει και να πυροδοτήσει sell-off σε επενδύσεις ρίσκου στις αγορές σήμερα», όπως εκτιμά ο Ryosuke Kaneko της Mizuho.
Οι ασιατικές μετοχές κατέγραφαν σημαντική πτώση στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, ωστόσο αργότερα ανέκτησαν αρκετό από το χαμένο τους έδαφος και αυτήν την ώρα εμφανίζουν ήπιες μεταβολές. Εν τω μεταξύ, τα αμερικανικά futures δείχνουν νευρικό άνοιγμα της Wall Street.
Άγνωστα ρίσκα
«Κανένας δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα», σύμφωνα με τον Tim Cordon της ING.
Αν και οι αναλυτές τείνουν να συμφωνήσουν πως η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει τον κίνδυνο της πιθανότητας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, διαφωνούν ως προς το ποιες μπορεί να είναι οι πιθανές επιπτώσεις.
Το αποτέλεσμα των εκλογών θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις σε άλλες χώρες και ενδεχομένως να ενθαρρύνει την άνοδο άλλων αντιμνημονιακών και αντιευρωπαϊκών κομμάτων στην περιοχή, σύμφωνα με τον Lyones.
Ωστόσο, η απειλή της μετάστασης στις χώρες της ευρωπεριφέρειας είναι πολύ μικρότερη απ' ό,τι το 2012, όπως υποστηρίζει ο Shane Oliver, της AMP Capital. «Η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ισπανία βρίσκονται τώρα σε πολύ καλύτερη κατάσταση και οι μηχανισμοί άμυνας στην Ευρώπη είναι πολύ πιο δυαντοί με ένα ισχυρό ταμείο διάσωσης, μια τραπεζική ένωση και μια επιθετική Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», σχολίασε.
Τι μέλλει γενέσθαι για τον ΣΥΡΙΖΑ
Ένα άλλο μεγάλο άγνωστο είναι το πώς θα συμπεριφερθεί ο ΣΥΡΙΖΑ όταν βρεθεί στην εξουσία. Η Ελλάδα χρωστά περισσότερα από 350 δισ. δολάρια σε κυβερνητικούς θεσμούς και επενδυτές. Η χώρα έχει να αντιμετωπίσει επίσης τη λήξη ομολόγου 3,5 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και ενός ακόμα 3 δισ. τον Αύγουστο.
Μέλη του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν στο CNBC χθες Κυριακή ότι η προτεραιότητα του κόμματος είναι να εξασφαλίσει μια δραματική χαλάρωση στους όρους αποπληρωμής.
Εν τω μεταξύ, υπάρχει μια θεμελιώδης αντίφαση στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς από τη μια είναι κατά του προγράμματος λιτότητας που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση και από την άλλη θέλει να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, όπως σχολιάζει ο Kaneko.
Τόσο η νέα ελληνική κυβέρνηση όσο και η ΕΚΤ θέλουν να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη, αναφέρει ο Cordon, συμπληρώνοντας πως η πιθανότητα η Ελλάδα να εξέλθει είναι ένα γεγονός χαμηλών πιθανοτήτων. Ωστόσο, εκτιμά πως οι αγορές θα κινούνται ανάλογα με τα πρωτοσέλιδα στα ΜΜΕ, σε ό,τι αφορά το θέμα αυτό.