Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου θα κρίνει τις «ρήτρες μονιμότητας»

Οι «ρήτρες μονιμότητας» είναι οι όροι που περιλαμβάνονται σε συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή κανονισμούς ορισμένων επιχειρήσεων οι οποίοι προβλέπουν αυξημένη προστασία των μισθωτών από την απόλυση.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου θα κρίνει τις «ρήτρες μονιμότητας»

Στην κρίση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου τίθεται η συνταγματικότητα ή μη της κατάργησης των "ρητρών μονιμότητας" δια Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου και όχι δια της έκδοσης προεδρικού διατάγματος.

Αφορμή για το θέμα απετέλεσαν έξι απολύσεις που έγιναν στο ΚΤΕΛ Χαλκιδικής. Το Β1΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου για λόγους γενικότερου ενδιαφέροντος παρέπεμψε στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου το επίμαχο ερώτημα για οριστική επίλυση.

Οι «ρήτρες μονιμότητας» είναι οι όροι που περιλαμβάνονται σε συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή κανονισμούς ορισμένων επιχειρήσεων οι οποίοι προβλέπουν αυξημένη προστασία των μισθωτών από την απόλυση σε σχέση με την προστασία που παρέχεται από την εργατική νομοθεσία (Ν. 2112/1920).

Επί του θέματος έχει αποφανθεί και η Ολομέλεια του ΣτΕ, που έκρινε ότι η έκδοση της Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου δεν παραβιάζει τις συνταγματικές επιταγές. Επίσης, το ΣτΕ έκρινε ότι η κατάργηση των «ρητρών μονιμότητας» από το Μνημόνιο ΙΙ είναι νόμιμη και συνταγματική.

Ως προς την εκκρεμότητα της υπόθεσης στον Άρειο Πάγο, το θέμα έχει παραπεμφθεί στην Ολομέλεια για οριστική επίλυση, αν και μειοψηφία υποστήριξε ότι η παραπομπή στην Ολομέλεια δεν είναι αναγκαία, καθώς το επίμαχο ζήτημα συνταγματικότητας έχει ήδη λυθεί από το ΣτΕ.

Οι έξι απολυμένοι του ΚΤΕΛ είχαν δικαιωθεί, αρχικά από το Πρωτοδικείο Χαλκιδικής, αλλά το ΚΤΕΛ Χαλκιδικής άσκησε αναίρεση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v