Παρέμβαση ΣΕΒ για τα τιμολόγια της ΔΕΗ

Νέα παρέμβαση του ΣΕΒ προς ΔΕΗ - κυβέρνηση για την τιμολόγηση ηλεκτρικού. Ζητά έναρξη διμερών διαπραγματεύσεων για το 2015, καθώς καμιά επιχείρηση δεν έχει υπογράψει συμβάσεις προμήθειας. Να ληφθούν υπόψη τα νέα δεδομένα από τις μειώσεις κόστους της ΔΕΗ.

Παρέμβαση ΣΕΒ για τα τιμολόγια της ΔΕΗ

Εντείνεται η κινητικότητα στους συλλογικούς φορείς της βιομηχανίας, για τα θέματα τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ και το υψηλό της κόστος. Ο ΣΕΒ με επιστολή του προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔEΗ Αρθούρο Ζερβό, με κοινοποίηση στους αρμόδιους υπουργούς, επισημαίνει τα προβλήματα και τις παρενέργειες που προκαλεί η νέα τακτική να αποφασίζει η γενική συνέλευση μετόχων, δηλαδή η εκάστοτε κυβέρνηση για θέματα εμπορικής πολιτικής (τιμολόγια-χρεώσεις σε πελάτες). Κυρίως όμως η άρνηση της ΔEΗ να προχωρήσει σε διμερείς διαπραγματεύσεις με τους μεγάλους πελάτες της, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει λόγω μείωσης του κόστους παραγωγής.

Με την παρέμβασή του ο ΣΕΒ για ακόμη μια φορά δείχνει ότι παίρνει πάνω του το θέμα του ενεργειακού κόστους για το σύνολο της εγχώριας βιομηχανίας, που για δεκάδες επιχειρήσεις αποτελεί παράγοντα βιωσιμότητας και διατήρησης χιλιάδων θέσεων εργασίας. Ας σημειωθεί ότι αντίστοιχη παρέμβαση είχε κάνει την περασμένη εβδομάδα και η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) που ζητούσε από τη ΔEΗ την έναρξη διαπραγματεύσεων για την τιμολόγηση με βάση τα νέα δεδομένα που διαμορφώνουν το παραγωγικό της κόστος (ΑΔΙ, τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου).

Με την επιστολή του ο ΣΕΒ, αυτό που επισημαίνει ιδιαίτερα είναι ότι η ΔEΗ θα πρέπει πλέον να λειτουργεί πελατοκεντρικά και να ασκεί εμπορική πολιτική έναντι των καταναλωτών - πελατών της και όχι να αφήνει στη γενική συνέλευση των μετόχων, δηλαδή στο Ελληνικό Δημόσιο, να αποφασίζει για τα θέματα αυτά. Η επισήμανση του ΣΕΒ έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς ο συνδυασμός της υπερδεσπόζουσας θέσης της ΔEΗ και της μεταβίβασης στη γενική συνέλευση των μετόχων, δηλαδή στο Δημόσιο, να λαμβάνει αποφάσεις εμπορικού χαρακτήρα, είναι δυνατόν να εγείρει ζητήματα μη συμβατών με το κοινοτικό δίκαιο κρατικών ενισχύσεων και παραβίασης των κανόνων ανταγωνισμού.

Επιπλέον, ας σημειωθεί εδώ ότι για το 2015 δεν έχει υπογραφεί καμία σύμβαση μεταξύ της ΔΕΗ και μεγάλου βιομηχανικού καταναλωτή, ενώ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η επιχείρηση ερμηνεύοντας την απόφαση της γενικής συνέλευσης του Δεκεμβρίου 2014, εμμένει στην εφαρμογή των οριζόντιων εκπτώσεων οι οποίες ωστόσο δεν λαμβάνουν υπ΄όψιν τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά.

Τέλος αυτό που καυτηριάζει ιδιαίτερα ο ΣΕΒ με την επιστολή του είναι ότι η τακτική της ΔEΗ απέναντι στους πελάτες της, διακατέχεται από τη λογική "take it or leave it", κάτι όμως που δεν μπορεί να ισχύει σε επιχείρηση με μονοπωλιακή πρόσβαση σε «φθηνά» καύσιμα και τεχνολογίες, όπως ο λιγνίτης και τα υδροηλεκτρικά, ενώ κρατά σε ομηρία τους πελάτες της.

Η επιστολή του ΣΕΒ

«Όπως γνωρίζετε, πάγια θέση του ΣΕΒ είναι η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας, ώστε μέσω της λειτουργίας της να δημιουργηθούν συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού επ'ωφελεία του συνόλου των καταναλωτών και της οικονομίας. Στην εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία που βιώνει η χώρα και η οικονομία της, ο ΣΕΒ απευθύνεται σε εσάς, εκφράζοντας την ενιαία φωνή και αγωνία της ελληνικής βιομηχανίας, προκειμένου η ΔEΗ να συμβάλει στη δημιουργία συνθηκών επιβίωσης των επιχειρήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, μία σειρά γεγονότων μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Διοίκηση της ΔΕΗ, αντί να ενθαρρύνει τις διαπραγματεύσεις με τους μεγάλους πελάτες-καταναλωτές για τη σύναψη διμερών συμβολαίων με αυτούς, βασιζόμενη στο ρυθμιστικό πλαίσιο και τις υποδείξεις της ΡΑΕ και της Ε.Ε., επιλέγει να αποξενωθεί από το δικαίωμά της να ασκεί την εμπορική της πολιτική και παραπέμπει τις αποφάσεις σε όργανα, όπως η Γενική Συνέλευση των Μετόχων της.

Η πρακτική αυτή θεωρούμε ότι εγκυμονεί κινδύνους για τα μέλη μας-μεγάλους πελάτες σας, λόγω της ιδιότητας του βασικού μετόχου της ΔEΗ που είναι το Ελληνικό Κράτος ώστε να θεωρηθεί από κακόπιστους, ότι η τιμολογιακή πολιτική που εφαρμόζεται στους πελάτες αυτούς είναι αποτέλεσμα κρατικών αποφάσεων.

Η επιστολή αυτή απευθύνεται σε εσάς, όχι μόνο ως Εταιρεία-Παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας με τη συγκεκριμένη δεσπόζουσα θέση που κατέχετε στην αγορά ενέργειας, αλλά και ως Εταιρεία-Μέλος μας, προτρέποντάς σας να μελετήσετε και να προτείνετε μία τιμολογιακή πολιτική έναντι των μεγάλων βιομηχανικών καταναλωτών της ΔEΗ που:

1. να αντανακλά το κόστος μίας σύγχρονης και παραγωγικής ΔΕΗ,
2. να λαμβάνει υπόψη τις ελαφρύνσεις του κόστους που απολαμβάνει η ίδια η ΔEΗ από ρυθμιστικές παρεμβάσεις που μεσολάβησαν (ΑΔΙ κ.λπ.) και τη δραματική μείωση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, και

3. να έχει την ευελιξία της διαπραγμάτευσης με τους μεγάλους πελάτες της που ο καθένας του έχει διαφορετικό καταναλωτικό προφίλ.

Θέση του ΣΕΒ είναι ότι η τιμολογιακή πολιτική της ΔEΗ πρέπει να προσδιορίζεται και από τη σχέση προμηθευτή-πελάτη και όχι μόνο από κανονιστικές διατάξεις, όπως π.χ. Ευρωπαϊκές Οδηγίες που έχουν θεσπιστεί για να ενισχυθούν παραγωγικοί κλάδοι της Ευρώπης ώστε να αντέξουν στον διεθνή ανταγωνισμό.

Μία τέτοια πολιτική από την πλευρά σας θα ήταν απολύτως εναρμονισμένη με τις αποφάσεις της Ε.Ε. και της ΡΑΕ και θα συνεισέφερε στην εξεύρεση επωφελών λύσεων για όλα τα μέρη. Πρωτίστως όμως, θα συνεισέφερε στο να μη δημιουργούνται εντυπώσεις ότι η τιμολογιακή σας πολιτική λειτουργεί με τη λογική "take it or leave if, υποχρεώνοντας βιομηχανικές εγκαταστάσεις της χώρας να τελούν υπό την απειλή του αφανισμού αν διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v