Με 160 θετικές ψήφους, 135 «παρών» και πέντε απόντες βουλευτές ολοκληρώθηκε η πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αποτέλεσμα που σε πρώτη ανάγνωση δεν κρίνεται ικανοποιητικό για την κυβέρνηση.
Αισιόδοξος ωστόσο εμφανίστηκε ο Αντώνης Σαμαράς. «Ήταν η πρώτη από τις τρεις ψηφοφορίες. Ευελπιστώ ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Οι συνθήκες είναι δύσκολες και οι βουλευτές αντιλαμβάνονται ότι η χώρα δεν πρέπει να μπει σε περιπέτειες» τόνισε. Παράλληλα, συνεχάρη όσους βουλευτές από σήμερα ψήφισαν υπέρ του προέδρου.
Από την ψηφοφορία η έκπληξη ακούει στο όνομα του ανεξάρτητου βουλευτή Παναγιώτη Μελά, ο οποίος είχε προαναγγείλει ότι θα ψηφίσει «ναι», ωστόσο τελικά δεν το έπραξε. Ο ίδιος πάντως μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά είπε πως στις επόμενες ψηφοφορίες «θα ψηφίσει υπέρ Προέδρου της Δημοκρατίας».
Απουσίαζαν οι ανεξάρτητοι Κώστας Γιοβανόπουλος, Γιώργος Κασαπίδης («έχασε» τον πατέρα του), Στάθης Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος (οι δυο τελευταίοι άνηκαν στην ΚΟ της Χρυσής Αυγής), καθώς και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Χατζησοφιά, η οποία έστειλε επιστολή με την οποία δήλωσε πως θα ψήφιζε «παρών».
Εκτός από τους 155 βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, υπερψήφισαν τον Σταύρο Δήμα και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Γιώργος Νταβρής, Χρήστος Αηδόνης και Κατερίνα Μάρκου.
Από τα ηχηρά «παρών» ήταν αυτά των επίσης ανεξάρτητων Βασίλη Καπερνάρου, Γιάννη Κουράκου, Βασίλη Οικονόμου, Μίμη Ανδρουλάκη, Βύρωνα Πολύδωρα και Πέτρου Τατσόπουλου. Η δεύτερη ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη, 23 Δεκεμβρίου στις 12:00 και η τρίτη -και πιο κρίσιμη- στις 29 Δεκεμβρίου.
Τσίπρας: Σύντομα διέξοδο θα δώσει ο λαός
«Η κινδυνολογία των τελευταίων ημερών έπεσε στο κενό», είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. «Η κινδυνολογία των τελευταίων ημερών έπεσε στο κενό. Η στρατηγική τού φόβου κατέρρευσε. Αύριο θα είναι μια καινούργια μέρα. Πιο αισιόδοξη. Γιατί η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται. Και πολύ σύντομα ο λαός θα είναι ο πρωταγωνιστής στις εξελίξεις. Θα υπάρξει διέξοδος και τη διέξοδο θα τη δώσουν ο ελληνικός λαός και η Δημοκρατία».
Καμμένος: Η κυβέρνηση δεν έχει στήριξη
«Ξεκινάει μια νέα ημέρα για την Ελλάδα. Αλλάζουν τα πράγματα. Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι πλέον δεν έχει τη στήριξη του ελληνικού λαού, ούτε της Βουλής των Ελλήνων», δήλωσε ο αρχηγός των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος μετά τη διαδικασία.
Σχετικά με την συνάντηση του με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και αν θα αφορά την προεδρική εκλογή, απάντησε: «Όχι απαραίτητα.... συναντιόμαστε πολλά χρόνια τώρα».
Κουβέλης: Ανοίγει ο δρόμος για τις εκλογές
«Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, με την καταψήφιση της πρότασης που έφερε η κυβέρνηση, έστειλαν το μήνυμα ότι δεν μπορούν να συνεχισθούν οι αδιέξοδες πολιτικές που εγκλώβισαν την κοινωνία, την οικονομία και τη χώρα σε τέλμα. Οι δημοκρατικές διαδικασίες δείχνουν το δρόμο», δήλωσε μετά τη διαδικασία ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ.
Πώς τοποθετούνται Ντόρα Μπακογιάννη και Γιάννης Κουράκος
Τρεις προϋποθέσεις έθεσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ανεξάρτητος βουλευτής Β΄ Πειραιά, Γιάννης Κουράκος (που σήμερα δήλωσε «παρών») για να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας:
-Κυβέρνηση εθνικού σκοπού για τη διαπραγμάτευση του χρέους «γιατί το χρέος είναι εθνική υπόθεση και αφορά 4-5 γενιές Ελλήνων»
-Ολοκλήρωση συνταγματικής αναθεώρησης
-Ορισμός ερμηνείας εκλογών
Σύμφωνα με τον κ. Κουράκο «υπό αυτές τις προϋποθέσεις θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση». Ο κ. Κουράκος, καταλήγοντας, εκτίμησε ότι «ο κ. Σαμαράς θέλει να μας οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές. Για να μην οδηγηθούμε σε εκλογές, πρέπει να συντρέξουν οι προαναφερόμενες προϋποθέσεις».
Από την πλευρά της, η Ντόρα Μπακογιάννη, βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ αποχωρώντας από τη Βουλή υποστήριξε ότι περίμενε περισσότερες θετικές ψήφους από τις 160 και απηύθυνε έκκληση να επικρατήσουν το συμφέρον της Ελλάδας και οι βουλευτές να εκπληρώσουν το καθήκον τους απέναντι στις νέες γενιές και ζήτησε να ληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες από Σαμαρά-Βενιζέλο, προκειμένου να επιτευχθεί η εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.