Την πρόθεση να προχωρήσει σε πρόσθετες παρεμβάσεις από την 1η Ιουλίου αν αποδειχτεί ότι η τρόικα έχει δίκιο και ο προϋπολογισμός δεν πιάσει τους στόχους εκφράζει η κυβέρνηση στην επιστολή της προς την τρόικα.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, στο πακέτο που θα μπει στο τραπέζι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο περιλαμβάνονται:
– Απόσυρση της μείωσης της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης του 30% για το 2015 και το 2016.
– Επιβολή φόρου πολυτελείας.
– Αύξηση των φόρων σε καπνό και αλκοόλ, εάν συμφωνηθεί πως αυτό οδηγεί σε αύξηση και όχι σε μείωση εσόδων. Τα μέτρα, σημειώνεται μπορεί να επιφέρουν έσοδα της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ.
Στην επιστολή αναφέρονται και συγκεκριμένα στοιχεία για την πορεία των εσόδων του 2014 που συμβάλλουν για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό των 2,6 δισ. και το ΥΠΟΙΚ τα κοστολογεί σε 1,113 δισ., θεωρώντας πως επ’ αυτών υπάρχει συμφωνία με την τρόικα, ώστε να αφαιρεθούν από τη συζήτηση για το δημοσιονομικό κενό.
«Θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις μας», υποστηρίζει το ΥΠΟΙΚ
Ως υποχρέωση που απορρέει από τις δεσμεύσεις της χώρας έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης θεωρούν πηγές του υπουργείου Οικονομικών την δέσμευση της κυβέρνησης να λάβει επιπρόσθετα μέτρα αν δεν πετύχει ο προϋπολογισμός του 2015.
Όπως αναφέρουν «η τήρηση των δημοσιονομικών στόχων είναι κοινή υποχρέωση για όλες τις χώρες που βρίσκονταν και βρίσκονται σε πρόγραμμα, αλλά και για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης που δεσμεύονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Συνεπώς η υποχρέωση κάλυψης πιθανού δημοσιονομικού κενού υφίσταται ανεξαρτήτως αξιολόγησης, ο δε σχετικός όρος ίσχυε για όλα τα προηγούμενα χρόνια και υπάρχει και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2014».
Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι η τρόικα συνεχίζει να ζητά πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα θεωρώντας ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό ενώ η ελληνική Κυβέρνηση θεωρεί ότι όπως τα προηγούμενα χρόνια οι προβλέψεις της επαληθεύτηκαν, έτσι και τώρα δεν θα υπάρξει κανένα δημοσιονομικό κενό. Αυτή είναι η σημαντικότερη διαφορά μας στη διαπραγμάτευση.
«Στην υποθετική περίπτωση που επαληθεύονταν οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις της Τρόικας, εντοπίζονται οι περιοχές από τις οποίες θα μπορούσε να καλυφθεί τυχόν διαφορά. Αυτή η υποθετική περίπτωση, όμως, δεν πρόκειται να συμβεί ούτε και τώρα», καταλήγουν.