Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει καμία αρμοδιότητα στο θέμα των εκπαιδευτικών αδειών κρατουμένων αφού οι άδειες χορηγούνται από το Συμβούλιο των φυλακών. Αυτό υποστηρίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ενώ επισημαίνει ότι από τον σωφρονιστικό κώδικα προκύπτει ξεκάθαρα ότι αυτές οι άδειες δεν δίνονται υποχρεωτικά με την εισαγωγή στο ΑΕΙ του κρατούμενου αλλά συναρτάται από προϋποθέσεις όπως επικινδυνότητα του κρατούμενου, συμπεριφορά, αν είναι ύποπτος φυγής κλπ.Ενδεικτικά ο κώδικας (άρθρα 55 και 58) αναφέρει πως η εισαγωγή κρατουμένων σε Ανώτατα ή Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα δεν συνεπάγεται και αυτόματη χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών, διότι η ανέλεγκτη χρήση τέτοιων αδειών θα καθιστούσε την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσο κακόβουλης εκμετάλλευσης του σωφρονιστικού συστήματος.
Η σχετική κρίση ανήκει στο συμβούλιο φυλακών που αποφασίζει και για τις τακτικές άδειες και στην περίπτωση υποδίκων απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη του δικαστικού οργάνου που διέταξε την προσωρινή κράτηση.
Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας, αρμόδιο να ξανακρίνει την αίτηση (ύστερα από προσφυγή του κρατουμένου) είναι το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.
Συνεπώς προκύπτει ότι η εισαγωγή κρατουμένων σε Ανώτατα ή Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα δεν συνεπάγεται και αυτόματη χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών. Κάθε περίπτωση εξατομικεύεται και κρίνεται ανάλογα με τις ιδιαίτερες περιστάσεις της. Συνεπώς αν η επικινδυνότητα του δράστη δεν επιτρέπει να πάρει άδεια, η άποψη νομικών είναι να επιλεγούν άλλοι εναλλακτικοί τρόποι παρακολούθησης των μαθημάτων.
Με αυτά τα δεδομένα ο υπουργός Δικαιοσύνης ζητεί από τον υπουργό Παιδείας να εξετάσει το ενδεχόμενο για «εξ' αποστάσεως παρακολούθηση μαθημάτων μέσω τηλεδιάσκεψης ή άλλου πρόσφορου τεχνικού μέσου» για το θέμα που έχει προκύψει με τις «κομμένες» εκπαιδευτικές άδειες των κρατουμένων που ήρθε στο φως μετά την πολυήμερη απεργία πείνας του Νίκου Ρωμανού ο οποίος νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης καλεί τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο «να διευκολύνει τη συνέχιση της εκπαίδευσης των κρατουμένων, σε περίπτωση μη χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας σ' αυτούς» δίνοντας τους τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους εξ αποστάσεως.
Στην ανακοίνωση του ο υπουργός Δικαιοσύνης διευκρινίζει ότι: «Οι εκπαιδευτικές άδειες χορηγούνται αποκλειστικά από το αρμόδιο Συμβούλιο στο οποίο προΐσταται εισαγγελικός λειτουργός, ενώ για τους υποδίκους απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη του δικαστικού οργάνου που διέταξε την προσωρινή κράτηση.
Σε καμία περίπτωση ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεν έχει εκ του νόμου αρμοδιότητα για τη χορήγηση ή μη εκπαιδευτικών αδειών, ούτε μπορεί να παρέμβει στο έργο των αρμοδίων οργάνων».
Η ανακοίνωση του υπουργού Δικαιοσύνης
«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θεσμοθέτησε σχετικές με την εκπαίδευση και κατάρτιση των κρατουμένων διατάξεις στις οποίες προσδίδει μεγάλη βαρύτητα.
Για το σκοπό αυτό λειτουργούν σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας εκπαιδευτικές μονάδες (Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια) ιδίως στα Καταστήματα Κράτησης Νέων καθώς και Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας για ενηλίκους κρατουμένους σε επτά (7) Καταστήματα Κράτησης της χώρας.
Σύμφωνα δε με τις διατάξεις του Σωφρονιστικού Κώδικα προβλέπεται η χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών για κρατουμένους που εισάγονται σε Ανώτατα ή Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
Οι εκπαιδευτικές άδειες χορηγούνται αποκλειστικά από το αρμόδιο Συμβούλιο στο οποίο προΐσταται εισαγγελικός λειτουργός, ενώ για τους υποδίκους απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη του δικαστικού οργάνου που διέταξε την προσωρινή κράτηση».